Tomat Tarte Tatin

Jag minns inte alltid exakt vad jag läser, men bilder minns jag desto bättre. Vissa bilder kan jag helt enkelt inte släppa ur minnet. Och ända sedan jag såg den här bilden hos La Tartine Gourmande (en av mina favoriter i matbloggsvärlden) har jag tänkt på den och att jag bara måste göra en Tarte Tatin på tomater nån dag. Och det gamla ordspråket att man äter lika mycket med ögonen som med munnen är härmed bekräftat ännu en gång. Jag hade kunnat äta upp den där bilden på studs – om det hade varit möjligt.

Och så hann det bli oktober, och de sista tomaterna från vår egen skörd hade legat ett bra tag och mognat på köksbänken, innan jag i fredags plötsligt bestämde mig för att det var dags att ta hand om dem.

Så idag mina vänner bjuder jag på Tarte Tatin av sommarens absolut sista tomatskörd, och det smakade fantastiskt – både till lunch och som litet tillbehör till vårt “fredagsmys” som bestod av en sallad på vattenkrasse, apelsin & fikon, Salame Sopressa, rödbetor & fetaost och så förstås små “slices” av tomat-tarten. Testa – det här kommer inte att göra dig besviken!

Tomat Tarte Tatin (översatt och aningen modifierat från La Tartine Gourmande)

Pajdeg lagom till en 26 cm pajform – jag använde det här receptet

ca 500 g små tomater
2 msk smör
1 msk brunt farinsocker eller muscovadosocker
1 msk balsamvinäger
salt & peppar
oregano

1) Sätt ugnen på 200 grader.Ta fram en pajform eller ringform som är ca 26 cm i diameter. Smörj den lätt om den inte är i teflon.
2) Halvera tomaterna och pressa ur frön och det mesta av saften. Smält smöret i en stekpanna, tillsätt sockret och låt det smälta. Tillsätt tomaterna (med snittsidan uppåt) när sockret börjar karamelliseras. Sänk värmen och låt puttra 5-10 minuter. Tillsätt balsamvinäger och låt puttra ytterligare 2 minuter.
3) Tag upp tomaterna och lägg dem med snittsidan uppåt i pajformen. Toppa med salt, peppar och lite färsk oregano.
4) Kavla ut pajdegen och skär ut en rundel som är något större än formen (degen krymper i ugnen). Använd botten på formen som “mall”. Placera pajdegen ovanpå tomaterna, tryck till runt kanterna och gör sedan små lufthål jämnt över degen med en gaffel.
5) Sätt in formen på ett bakplåtspapper mitt i ugnen och sänk temperaturen till 190 grader. Grädda 20-30 minuter tills degen fått fin färg.
6) Tag ut tarten och låt den stå några minuter. Tag sedan ut tarten ur formen genom att stjälpa upp den på en tallrik (upp-och-ner).

Njut tarten som ensamrätt med en stor sallad – eller som del av en måltid eller som förrätt! Man blir glad bara av att titta på den – och väldigt hungrig! Eller vad tycker du?

show hide 6 comments

Carolin - October 29, 2012 - 10:33 am

Jag tycker du ska göra en bok om bara tomater!

Sonja {Dagmar's Kitchen} - October 29, 2012 - 10:35 am

Ha, ha! Härlig idé Carolin – varför inte… :-D

Katarina - October 29, 2012 - 10:49 am

Ja, vad gott och så fin den blev! Jag har också gjort tomat tarte tatin och blev väldigt förtjust i smaken!

Linda Jönér - October 29, 2012 - 11:42 am

Ser fantastiskt gott ut och piggar verkligen upp en grå dag som denna. Får nog bli överraskning till mannen när han kommer hem från jobb ikväll.

Linn - October 29, 2012 - 3:51 pm

Oj vad gott det ser ut! Och verkar inte jättekrångligt heller. Med en stor sallad till är det precis den typ av mat som kan nå favoritstatus här.

Sonja {Dagmar's Kitchen} - October 29, 2012 - 3:58 pm

Tack alla! Ja, det här är verkligen en glad & härlig rätt som är superenkel att göra också. Särskilt om man har redan färdig pajdeg! Ett tips är att göra den stora satsen av pajdegen i receptet och frysa in halva – så har man en färdig bit till nästa gång. Eller till en äppeltarte…