Ugnsrostade tomater

Just nu har vi en massa tomater från egna odlingen som vi faktiskt inte hinner äta upp i färskt tillstånd. Snacka om lyxproblem! Och eftersom jag har jobbat hemifrån hela dagen passade jag på att sätta in ett par såna här formar fulla med tomater i ugnen. Det här är något av det absolut godaste jag vet, och det är en favorit i repris här på bloggen som absolut tål att skrivas om gång på gång.

Det här är så otroligt enkelt att fixa till, och så himmelskt gott! Njut bara som de är, lägg dem på nykokt spaghetti och riv över lite parmesan och ringla över lite god olivolja eller lägg dem på ett gott bröd med lite brieost och salami… Mums!! De är också otroligt goda att lägga på pizza istället för tomatsås – lägg till lite god skinka eller salami och massor av mozzarella så har du världens godaste pizza! Du kan förvara dem i kylskåp i cirka 4-5 dagar, vilket även gör det otroligt smidigt när man skall förbereda i förväg till en fest eller bara till lunchlådan.

Ugnsrostade tomater

ett gäng små tomater
en liten nypa socker (kan uteslutas)
en liten nypa flingsalt
lite nymalen svartpeppar
färska örter (jag gillar oregano och timjan till tomater, men ta vad du råkar ha hemma)
en god olivolja
6-7 klyftor vitlök

1) Sätt ugnen på 120 grader.
2) Skölj tomaterna och dela dem på mitten. Lägg dem med snittsidan uppåt på en plåt eller i en ugnsform.
3) Strö över socker, salt, peppar, några kvistar färska örter och ringla över ordentligt med olivolja.
4) Skala vitlöksklyftorna (det går också bra att strunta i att skala) och krossa dem lätt med ett knivskaft. Fördela dem jämnt över plåten.
5) Sätt in i ugnen och låt stå i cirka 2 timmar (små tomater cirka 2 timmar – större kan behöva upp till 3 timmar). Tomaterna skall se lite skrumpna ut, men inte vara helt torra.

show hide 2 comments

Mia - October 1, 2012 - 5:38 pm

Jag brukar också göra så med tomater. Nu har vi 5 plantor med olika sorter, ska bli hemskt spännande att se vad det blir :)

Carina - October 1, 2012 - 7:55 pm

Åhhh, har ju fortfarande kvar en massa hemodlade tomater…kanske skulle ugnsrosta dom också?

Visst är det gott, vilken smak man får fram när man torkar!

Kram