Idag var det en sån där dag när jag behövde bröd, ost och kaffe. Mycket kaffe! Och jag vill helt enkelt bara påminna er om att inte glömma bort de “enkla” små njutningarna i livet. För det finns ju nästan inget bättre än ett riktigt gott bröd (här fruktbröd från Lasse Maja) och en riktigt god ost (Bette Kristian). Det måste man påminna sig själv om ibland.
Vilken är din enklaste vardagsnjutning?
Jag gjorde min svartvinbärsmarmelad i somras, men om du har turen att ha några svarta vinbär i frysen kan du plocka fram dem och koka en underbar marmelad ikväll. Jag tycker (i motsats till många andra har jag förstått) att den skall vara ganska syrlig. Så därför har jag inte så mycket socker i min. Och bara hälften syltsocker eftersom jag tycker det ger en underlig bismak om man använder enbart det.
Svartvinbärsmarmelad, ca. 0,5 liter
1 liter svartvinbär
1 dl vatten
2 dl strösocker
2 dl syltsocker
1) Skölj och rensa bären. Lägg bären i en kastrull tillsammans med vattnet ock koka upp. Låt småkoka på medelvärme under lock cirka 15 minuter.
2) Rör i sockret och koka vidare på hög värme (nu ska det koka ordentligt) ca 5 minuter. Skumma bort skummet med en slev.
3) Ös upp marmeladen på rena, varma burkar och sätt på lock direkt. Förvara svalt.
show hide 12 comments