De enkla sakerna

Idag var det en sån där dag när jag behövde bröd, ost och kaffe. Mycket kaffe! Och jag vill helt enkelt bara påminna er om att inte glömma bort de “enkla” små njutningarna i livet. För det finns ju nästan inget bättre än ett riktigt gott bröd (här fruktbröd från Lasse Maja) och en riktigt god ost (Bette Kristian). Det måste man påminna sig själv om ibland.

Vilken är din enklaste vardagsnjutning?

Jag gjorde min svartvinbärsmarmelad i somras, men om du har turen att ha några svarta vinbär i frysen kan du plocka fram dem och koka en underbar marmelad ikväll. Jag tycker (i motsats till många andra har jag förstått) att den skall vara ganska syrlig. Så därför har jag inte så mycket socker i min. Och bara hälften syltsocker eftersom jag tycker det ger en underlig bismak om man använder enbart det.

Svartvinbärsmarmelad, ca. 0,5 liter

1 liter svartvinbär
1 dl vatten
2 dl strösocker
2 dl syltsocker

1) Skölj och rensa bären. Lägg bären i en kastrull tillsammans med vattnet ock koka upp. Låt småkoka på medelvärme under lock cirka 15 minuter.
2) Rör i sockret och koka vidare på hög värme (nu ska det koka ordentligt) ca 5 minuter. Skumma bort skummet med en slev.
3) Ös upp marmeladen på rena, varma burkar och sätt på lock direkt. Förvara svalt.

show hide 12 comments

Food around my World - November 7, 2012 - 5:20 pm

Åh, det var ju inte kul att läsa om svartvinbärsmarmelad… När jag varken gjort det i somras eller har några bär sparade i frysen! Ser jättegott ut. Min vardagsnjutning är nog en god bit choklad, te, färska goda frukter… ja!

Sara på Vardag.nu - November 7, 2012 - 8:27 pm

Så gott det kan vara med en enkel ostmacka. Min bästa vardagsnjutning är en riktigt god middag. Och kanske en bit mörk choklad till teet framför tvn sen :)

Linn - November 7, 2012 - 8:39 pm

Jag är rädd att jag tjatat om mitt ingefärste här förut, men det är verkligen en höjdpunkt på min dag – vadje dag :-) En stor kopp Earl Grey med färsk ingefära i.

Det enkla och rustika är vardagslyx ävern för mig. Kanske ett gott bröd med olja och flingsalt? Överlag är jag förtjust i enkla, rena smaker.

Tezz - November 7, 2012 - 9:17 pm

Så himla gott det var! :)

ANNA - November 7, 2012 - 9:50 pm

Såna saker som hemmagjord blåbärssylt kokt på blåbär svärfar plockat är en sån där riktigt god sak…

Annars är skogen och dess rikedomar något som absolut lyfter mej, att plocka, samla och ta till vara på bär, svamp osv + att skogen ger mej lugn och ro, sinnesfrid och är en fristad för mitt lugn & ro -behövande jag.

Sandras Matkrypin - November 8, 2012 - 7:02 am

Min enklaste vardagsnjutning är en kopp kryddigt te och ett par bitar mörk choklad. Tack för marmeladreceptet!

Sonja {Dagmar's Kitchen} - November 8, 2012 - 8:40 am

Thé och mörk choklad är en favorit här hemma också! Många som vardagsnjuter med just det – härligt!

Sofia - Hildas hem - November 8, 2012 - 2:26 pm

Åhh … så trist. Jag hade skrivit en lång kommentar om att du har rätt bla bla bla … och att jag lyxar till det med lyx-julmust i form av gammaldags enbärsmust. Men kommentaren vägrade att publicera sig och försvann istället. Så det blev det här istället :)

Jag önskar dig en fortsatt fin dag!
Kram Sofia

Sonja {Dagmar's Kitchen} - November 8, 2012 - 3:01 pm

Men så dumt att kommentaren försvann Sofia! Fast gammeldags enbärsmust låter inte fy-skam att lyxa med…

Sofia - November 8, 2012 - 3:48 pm

Ggaaa, vad gott det ser ut. Dregglar, måste ha!

Mehrako - November 8, 2012 - 5:16 pm

Älskar marmelad ! Har slutat köpa sedan jag provade att göra eget hemma =)
Gillar dina bilder!

Becka [fotoblogg] - November 8, 2012 - 6:14 pm

Åh gud så gott! Så fin bild också. ♥