Ett Skolbesök och Fina Fönsterkakor till Advent

När jag gick i skolan på 80-talet minns jag att det fanns något som hette åhörardag. Det var en särskild dag när alla föräldrar som ville fick komma och se på hur det gick till i klassen under några timmar. Jag tror inte att begreppet existerar längre, utan nu får man göra upp själv med sitt barns lärare och komma och hälsa på när det passar. Tuva hade önskat länge att jag skulle komma och vara med en dag, men det har bara inte blivit av. Förrän i fredags. Och det var väl på tiden kan man tycka. Hon har ju nästan gått en hel termin i ettan nu, och om fyra veckor är det jullov.

Hursomhelst satt jag lite i bakgrunden och iakttog när klassen jobbade med bokstaven T, sjöng sången om “tiokompisarna” och när de jobbade i par med sina kulramar.

Kulramarna hade vita och röda kulor, och barnen skulle tillsammans med sin bänkkamrat öva på att plussa ihop tiokompisar (alltså alla tal som tillsammans två och två blir 10). Tuva och bänkkompisen fick sina kulramar och började genast tissla och tassla. Och då hör jag Tuva:

– David, vilka kulor gillar du mest? Vanilj eller jordgubb?

Och där hajade mathjärtat i mig till lite grann. Det är min tjej det tänkte jag då. Och jag är mycket väl medveten om att alla barn kan ha sån där fantasi, men jag tyckte att den omedelbara kopplingen till smaker och mat var så härlig.

Det var hursomhelst ett mycket givande skolbesök. Och när skolan var slut för dagen gick vi hem för att baka årets första julkakor.

Det här var ett recept som jag såg i senaste numret av Jamie Magazine och jag kunde inte låta bli att prova. Jag har testat att baka med karameller förut, men det var länge sedan när jag jobbade som förskollärare. Och jag var nyfiken på att testa igen.

Och gissa om barnen blev glada? Det här visade sig nämligen vara det perfekta julpysselbaket för barn. De fick krossa karameller (vi testade både med kavel och mortel), degen var supersmidig att kavla även för barnen och både Tuva och Egon upprepade flera gånger under baket vilket mysigt julbak det var. Och att få smaka på både deg och karameller under tiden. Vilken dröm!

Vi kallar dem fönsterkakor eftersom det blir små fina färgade fönster när karamellerna smälter. Jag gjorde en dubbel sats av Jamies recept och det funkade finfint. Här får ni det, kopierat rakt av, men översatt till svenska.

Fönsterkakor, cirka 24 st
Degen kan du göra i förväg och lägga i kylen. Ta bara fram den en liten stund innan den skall kavlas. Ni behöver både större och mindre kakmått/utstickare för att göra hålen i kakorna.

360 g vetemjöl
200 g kallt smör skuret i kuber
100 g fint strösocker (caster sugar) eller vanligt strösocker
rivet skal av en apelsin eller clementin
1 msk kanel
2 msk mjölk
ett gäng färgade hårda karameller

1) Lägg mjöl, smör, socker, citrusskal och kanel i en bunke och blanda (med fingrarna eller elvisp) tills allt är blandat och smuligt. Tillsätt mjölken och jobba snabbt ihop till en mjuk deg.
2) Slå in degen i plastfolie och låt den vila i kylen cirka 30 minuter.
3) Sortera karamellerna efter färg (det blir inte så fint om man blandar färgerna, men låt barnen testa så de får se själva!) och lägg dem i påsar. Krossa dem försiktigt med en mortel eller kavel. Det här är ett roligt moment så låt inte barnen gå miste om det!
4) Sätt ugnen på 180 grader och klä två plåtar med bakplåtspapper.
5) Dela degen i mindre bitar och kavla ut lite i taget på en lätt mjölad arbetsyta. Låt barnen ta ut kakor med kakmått. Sprid ut ett jämnt lager med krossade karameller i hålen och grädda mitt i ugnen cirka 12 minuter – eller tills kakorna har fin färg och karamellerna smält.
6) Låt dem svalna på plåten innan ni flyttar dem.

Mycket nöje önskar jag er! Vi kommer garanterat att göra det här fler gånger innan jul och några av kakorna ska snart hängas upp som pynt!

show hide 3 comments

Mårtenssons kök - November 26, 2012 - 5:57 pm

Vilken kul idé, riktigt pillgöra men så vacker det blir!

Sonja {Dagmar's Kitchen} - November 27, 2012 - 8:52 am

Tack! Och jag blev faktiskt överraskad över att det inte var så himla pilligt. Barnen (5 och 7 år) kunde göra det mesta själva och blev väldigt stolta över resultatet. Så det rekommenderas varmt som roligt familjepyssel!

Adventskalender: Lucka 23 | Mitt lilla gröna - December 23, 2012 - 11:49 am

[…] Dan före dan är här, hoppas ni har det bra ute i stugorna! Den näst sista luckan i adventskalendern rymmer fönsterkakor. Kanske inte något som man spontant svänger ihop så här mitt i de sista förberedelserna, men en rolig grej att pyssla med inför nyår eller någon annan gång under året. Fram till för någon vecka sedan hade jag aldrig sett den här sortens kakor med smälta karameller som ser ut som glas, men så dök de upp både på flera utländska bloggar och hos Dagmars kitchen.  […]