Gröt på Havrekross – bästaste värmande frukosten!

Hoppas ni haft en riktigt fin helg! Själv har jag varit i Danmark och firat min lilla farmor som fyllt hela 90 år. Det var fantastiskt att träffa hela släkten på den sidan, och jag fick dessutom en del ny matinspiration. Men mer om det i ett annat inlägg. Nu ville jag bara kika in och tipsa om bästa, nyttiga frukosten som dessutom är varm och skön! För det tycker jag kan behövas så här års.

Jag gillar havregrynsgröt, men något som jag kommit att tycka ännu mer om är gröt gjord på havrekross. Och jag vet vad det är jag gillar – det är tuggmotståndet i de små kornen som tilltalar mig. Plus att jag tycker det smakar mer och bättre än traditionell havregrynsgröt. Och så toppar jag den med äppelkompott från egna träden + kanel.

Det enda du behöver tänka på är att komma ihåg att lägga krosset i blöt över natten. Sedan är det nästan klart!

Gröt på Havrekross, 2 portioner

1 dl havrekross
4 dl vatten
en nypa havssalt

1) Blötlägg krosset över natten. Koka upp i blötläggningsvattnet och låt småkoka 5-10 minuter. Salta mot slutet av koktiden. Eventuellt kan du låta gröten stå och eftersvälla en stund i kastrullen med locket på.

Servera med frukt, bär eller kompott och så lite kanel eller kardemumma!

Andra värmande vinterfrukostar som jag ofta äter är:
– äggröra
– kokt ägg
– varm choklad eller thé
– mannagrynsgröt

Vilken är din bästa värmande frukost?

show hide 10 comments

sofie mumsfillibaba - November 12, 2012 - 9:56 am

Jag älskar ju gröt och äter det varje dag. Måste jag testa. Kan ju vara kul att variera lite ibland.

Sonja {Dagmar's Kitchen} - November 12, 2012 - 9:57 am

Absolut Sofie! Du kommer inte bli besviken!

Anne au Chocolat - November 12, 2012 - 1:35 pm

Wauw! Jeg har lige forelsket mig i din fine blog kære Sonja!!

Monira [food around my world] - November 12, 2012 - 7:25 pm

Att det är tuggmotstånd låter bra! Jag tycker nämligen inte om havregrynsgröt just pga av den geggia konsistensen. Tack för tipset :)Ser fram emot att se den matinspiration du fick från besöket i Danmark!

Sara - November 12, 2012 - 8:44 pm

Mmm, en riktigt härlig vinterfrukost!! Mättande och full av energi. Själv är jag barnsligt förtjust i bircher musli. Mitt recept hittar du här http://www.matgladabarnsblogg.se/2012/08/bircher-musli-frukost-och-mellis-for.html

Mvh Sara på Matgladabarnsblogg.se

Sonja {Dagmar's Kitchen} - November 13, 2012 - 9:03 am

Anne Au Chocolat – Tack! Det är ju ömsesidigt!

Monira – Då tror jag du kommer gilla den här gröten!

Sara – Jag har kokat havregrynsgröt på äppeljuice ibland och det är supergott, men aldrig testat just bircher müsli.

Mårtenssons kök - November 13, 2012 - 5:56 pm

Gröt är perfekt som frukost och mättar länge. Anki äter rågflingegröt varje morgon och har fortfarande inte tröttnat, lite olika tillbehör bara.

Härligt med möten som ger ny inspiration, speciellt när det gäller mat:)

Sofia - November 15, 2012 - 3:01 pm

Gröt äter jag varje morgon. Tänker att jag borde variera mig, men det är ju för gott, använder lite olika gryn dock och topping. Men nu får jag ta och göra risgrynsgröt, har sucktat länge efter det nu!

Sonja {Dagmar's Kitchen} - November 15, 2012 - 3:50 pm

Ja, risgrynsgröt är supergott. Det gör vi lite då och då när som helst på året när min son (som älskar det) föreslår det.

Molly - November 15, 2012 - 8:57 pm

här hemma blir det oftast gröt till frukost, inte minst på vintern då det är så kallt.

jag håller med om att det är gott med gröt kokad på havrekross. en av mina favoriter (vm-gröt; http://flygflyglillanyckelpiga.blogspot.se/2011/12/vm-grot.html) är kokad just på det.

vilken trevlig blogg du har, är glad att jag hittade den :)
önskar dig en fortsatt bra vecka :)