Hoppas ni haft en riktigt fin helg! Själv har jag varit i Danmark och firat min lilla farmor som fyllt hela 90 år. Det var fantastiskt att träffa hela släkten på den sidan, och jag fick dessutom en del ny matinspiration. Men mer om det i ett annat inlägg. Nu ville jag bara kika in och tipsa om bästa, nyttiga frukosten som dessutom är varm och skön! För det tycker jag kan behövas så här års.
Jag gillar havregrynsgröt, men något som jag kommit att tycka ännu mer om är gröt gjord på havrekross. Och jag vet vad det är jag gillar – det är tuggmotståndet i de små kornen som tilltalar mig. Plus att jag tycker det smakar mer och bättre än traditionell havregrynsgröt. Och så toppar jag den med äppelkompott från egna träden + kanel.
Det enda du behöver tänka på är att komma ihåg att lägga krosset i blöt över natten. Sedan är det nästan klart!
Gröt på Havrekross, 2 portioner
1 dl havrekross
4 dl vatten
en nypa havssalt
1) Blötlägg krosset över natten. Koka upp i blötläggningsvattnet och låt småkoka 5-10 minuter. Salta mot slutet av koktiden. Eventuellt kan du låta gröten stå och eftersvälla en stund i kastrullen med locket på.
Servera med frukt, bär eller kompott och så lite kanel eller kardemumma!
—
Andra värmande vinterfrukostar som jag ofta äter är:
– äggröra
– kokt ägg
– varm choklad eller thé
– mannagrynsgröt
Vilken är din bästa värmande frukost?
show hide 10 comments