Klenäter eller Klen-äter-inte – det är frågan…

Oj, oj. Snart är november slut och det är första advent på söndag. Och jag har ännu inte postat min egen favorit till adventskaffet. Men utan tvekan har jag vetat länge att det skulle bli just klenäter.

Klenäter var en kaka som mamma alltid gjorde till advent och jul. Och hemma hos oss fick den även ett alias som “klen-äter-inte”. Jag hette nämligen Klehn som ogift, och mina föräldrar heter så fortfarande förstås.

Och så råkade det vara så att pappa inte gillade klenäterna så värst mycket, varpå han döpte dem till klen-äter-inte… Så den oerhört roliga ordvitsen har vi fått höra upprepade gånger i juletid under hela uppväxten.

Men hur är det nu egentligen pappa? Blev du inte omvänd till slut? Skriv gärna en kommentar här nedanför i så fall. Det går bra att vara anonym ;-).

Nej, nu ska ni få receptet. För idag är jag och Egon lediga och ska fortsätta fixa lite adventsfint här hemma. Jag önskar er en riktigt fin och mysig första adventshelg!

Vad är viktigast till ditt adventsfika?

Receptet är samma som mamma använt i alla år och kommer från okänd veckotidning. Om någon redaktör eller kunnig inom veckotidningarnas historia känner igen sidan – skriv gärna en kommentar så vi får veta den ursprungliga källan!

Det enda jag har ändrat på i receptet är antalet, för man får göra dem riktigt små om det skall bli 50 stycken. Och så några smärre formuleringsändringar också…

Klenäter, cirka 40 st

50 g smör
5 äggulor
1/2 dl socker
skalet av en halv citron
1 msk konjak (eller 1 msk vatten + 1 krm ättikssprit)
3 1/2 dl vetemjöl
neutral olja till fritering (jag använde en neutral rapsolja)

1) Smält smöret. Rör gulor och socker ett par minuter, men inte mer. Om degen är för arbetad kan klenäterna bli blåsiga. Tillsätt det smälta avsvalnade smöret, citronskal och konjak. Rör ner mjölet till sist och arbeta degen på bakbordet tills den är smidig och seg – den skall inte vara för fast. Låt degen vila svalt, gärna över natten.
2) Kavla ut degen tunt och sporra ut avlånga längder, som i sin tur sporras på snedden i bitar.Sporra en skåra i varje bit och trä in den ena snibben genom skåran så att degbiten blir vriden.
3) Värm oljan till ca 180 grader. Använd termometer eller gör brödprovet*. Lägg ner några klenäter åt gången i oljan och fritera tills de är guldbruna, ca 1 minut per sida.
4) Ta upp med hålslev eller gaffel och låt dem rinna av väl på hushållspapper. Vänd dem i socker.

* Lägg ner en liten bit vitt matbröd i oljan. När brödet får fin guldbrun färg efter ca 1 minut har oljan rätt temperatur.

TIPS! Ha alltid kastrullocket nära till hands när du hanterar olja! Tar det eld måste locket på direkt. Men undvik alltför varm olja från början genom att hålla koll så att den inte börjar ryka – börjar den ryka är den för varm! Stäng i så fall av värmen en stund eller skruva ner temperaturen.

show hide 19 comments

Sofia - Hildas hem - November 30, 2012 - 9:40 am

Ja, tänk att det redan är adventshelg! Underbart! :)
Och så gott det ser ut. Har aldrig bakat sådana, det ser komplicerat ut ;)

Jag önskar dig en fin fredag!
Kram Sofia

Sonja {Dagmar's Kitchen} - November 30, 2012 - 9:42 am

Tack detsamma Sofia! Det var faktiskt inte så komplicerat som det ser ut. Det var första gången som jag bakade själv och det var förvånansvärt lätt!

Katarina - November 30, 2012 - 9:47 am

Vad gott det ser ut, tror att jag aldrig ätit sådana! Klen-äter-inte låter mycket roligt! Vi kommer ha bl.a glögg och pepparkakor till första advent!

Sonja {Dagmar's Kitchen} - November 30, 2012 - 9:54 am

Glögg och pepparkakor blir det här med Katarina – mums!

Joel - November 30, 2012 - 10:34 am

Klehn gillar.

Sonja {Dagmar's Kitchen} - November 30, 2012 - 10:54 am

Jag vet lillebror ;-) Kom hit så får du smaka!

Karoline | Gröna Skafferiet - November 30, 2012 - 4:32 pm

Vad fina! Jag har faktiskt aldrig ätit klenäter så jag får kanske ta och testa det den här julen:) Kram och trevlig helg på dig!

Sonja {Dagmar's Kitchen} - December 1, 2012 - 11:40 am

Det tycker jag du ska Karoline! Enligt vad jag har hört ska det visst vara en skånsk/dansk kaka, men fick veta från en vän med polskt ursprung att de har något liknande där som heter “Faworki”. Det är så spännande med mat, recept och hur de återkommer i olika skepnader jorden runt. Önskar dig en fin helg också! Kram

Sofia - December 1, 2012 - 11:58 am

Klenäter funderar jag på att baka någon gång till adventskaffet! Det verkar ju så gott, speciellt om de är varma!
Ha en fin 1:a advent!

Monira [food around my world] - December 1, 2012 - 12:42 pm

Klenäter har jag aldrig hört talas om, men oj vad goda dem ser ut! Dem ser så där lagom smaskiga ut :D Hehe sådana där skämt känner jag igen, min morfar brukar ha massa sådana på lager :D

Sonja {Dagmar's Kitchen} - December 1, 2012 - 2:57 pm

Sofia & Monira – testa, det är jättegott! Liknar munkar litegrann, fast hårdare i konsistensen.

Mamma - December 1, 2012 - 5:09 pm

Nja, han är no fortfarande måttligt förtjust, så namnet får hänga med ett tag till.

tina - December 1, 2012 - 8:29 pm

Jag har aldrig klenätit! :-O

Sonja {Dagmar's Kitchen} - December 1, 2012 - 9:10 pm

Ha ha, Tina! Den var bra ;-)

ANNA - December 2, 2012 - 2:07 am

Bakar du pepparkakor också? Kanske kan tävlnigen i min blogg var något då… Välkomen över å kolla http://wonderings.blogg.se/2012/december/forsta-advents-tavling.html

Ha en superfin Första Advent.

Mårtenssons kök - December 3, 2012 - 5:30 pm

Klenor, som vi säger, har vi aldrig gett oss på att göra men det är förevigt förknippat med Ankis mor.Hon gjorde dom alltid till jul och sparade alltid undan en bit deg till oss att äta. För just klenedegen är så god, enligt Anki är den mycket godare än pepparkaksdegen.

Sonja {Dagmar's Kitchen} - December 3, 2012 - 6:39 pm

Hej Mårtensson! Vilken mysig reflektion. Hade ingen aning om att de även kan kallas klenor, men kärt barn har ju som bekant många namn…

dori - December 12, 2013 - 10:59 pm

Is there an English version of this recipe? I think this is an old recipe that I lost in the 1960’s that you rolled into a crossed wreath. Hope it is.
Many thanks,
Dori

Sonja {Dagmar's Kitchen} - December 13, 2013 - 11:18 am

Dori – I’m so sorry, but I don’t have an English version. At the time I wrote the recipe I was still writing the blog in Swedish. If only I had more time I’d translate it for you, but at the moment I’m wrapped up in to many other things.