Oj, oj. Snart är november slut och det är första advent på söndag. Och jag har ännu inte postat min egen favorit till adventskaffet. Men utan tvekan har jag vetat länge att det skulle bli just klenäter.
Klenäter var en kaka som mamma alltid gjorde till advent och jul. Och hemma hos oss fick den även ett alias som “klen-äter-inte”. Jag hette nämligen Klehn som ogift, och mina föräldrar heter så fortfarande förstås.
Och så råkade det vara så att pappa inte gillade klenäterna så värst mycket, varpå han döpte dem till klen-äter-inte… Så den oerhört roliga ordvitsen har vi fått höra upprepade gånger i juletid under hela uppväxten.
Men hur är det nu egentligen pappa? Blev du inte omvänd till slut? Skriv gärna en kommentar här nedanför i så fall. Det går bra att vara anonym ;-).
Nej, nu ska ni få receptet. För idag är jag och Egon lediga och ska fortsätta fixa lite adventsfint här hemma. Jag önskar er en riktigt fin och mysig första adventshelg!
Vad är viktigast till ditt adventsfika?
Receptet är samma som mamma använt i alla år och kommer från okänd veckotidning. Om någon redaktör eller kunnig inom veckotidningarnas historia känner igen sidan – skriv gärna en kommentar så vi får veta den ursprungliga källan!
—
Det enda jag har ändrat på i receptet är antalet, för man får göra dem riktigt små om det skall bli 50 stycken. Och så några smärre formuleringsändringar också…
Klenäter, cirka 40 st
50 g smör
5 äggulor
1/2 dl socker
skalet av en halv citron
1 msk konjak (eller 1 msk vatten + 1 krm ättikssprit)
3 1/2 dl vetemjöl
neutral olja till fritering (jag använde en neutral rapsolja)
1) Smält smöret. Rör gulor och socker ett par minuter, men inte mer. Om degen är för arbetad kan klenäterna bli blåsiga. Tillsätt det smälta avsvalnade smöret, citronskal och konjak. Rör ner mjölet till sist och arbeta degen på bakbordet tills den är smidig och seg – den skall inte vara för fast. Låt degen vila svalt, gärna över natten.
2) Kavla ut degen tunt och sporra ut avlånga längder, som i sin tur sporras på snedden i bitar.Sporra en skåra i varje bit och trä in den ena snibben genom skåran så att degbiten blir vriden.
3) Värm oljan till ca 180 grader. Använd termometer eller gör brödprovet*. Lägg ner några klenäter åt gången i oljan och fritera tills de är guldbruna, ca 1 minut per sida.
4) Ta upp med hålslev eller gaffel och låt dem rinna av väl på hushållspapper. Vänd dem i socker.
* Lägg ner en liten bit vitt matbröd i oljan. När brödet får fin guldbrun färg efter ca 1 minut har oljan rätt temperatur.
TIPS! Ha alltid kastrullocket nära till hands när du hanterar olja! Tar det eld måste locket på direkt. Men undvik alltför varm olja från början genom att hålla koll så att den inte börjar ryka – börjar den ryka är den för varm! Stäng i så fall av värmen en stund eller skruva ner temperaturen.
show hide 19 comments