Lakritskakor med Tranbär

När vi var på min farmors 90-års kalas i lördags fick jag nöjet att smaka på faster Elsebets fantastiska lakritskakor. Jag älskar det mesta som innehåller lakrits och köpte en burk lakritspulver för ett tag sedan, men har inte varken hunnit eller fått någon inspiration till att använda den. Jo, förresten… jag har småätit direkt från burken. Små, små teskedar av pulvret när sötsuget har fallit på. Och det är supergott – smakar ungefär som såna där hårda salta grodor, ni vet…

Men så hade då Elsebet tagit med sig sina goda lakritskakor till farmors fest. Jag blev “helt vild” med idén (som man säger i Danmark) och var bara tvungen att baka dem så fort jag kom hem. Det enda jag ändrade i receptet var att jag minskade mängden socker med 50 gram och det blev precis lika bra, bara lite mindre sött. Och det här är en sån där bra deg som man kan göra i förväg, stoppa in i frysen och sedan ta fram och grädda när det kommer oväntat besök. Perfekt!

Har du testat att använda lakritspulver? Själv är jag sugen på att testa att smörsteka äpplen med lakrits och även att göra en kladdkaka med lakrits… Så när jag har testat det kanske det kommer här på bloggen.

Lakritskakor med Tranbär, cirka 30 st

250 g vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
30 g lakritspulver
60 g torkade tranbär
200 g kallt smör (saltat)
200 g rårörsocker
1 ägg

1) Sikta ned vetemjöl tillsammans med bakpulver i en skål. Tillsätt lakritspulver, tranbär och smöret i tärningar. Kör med elvisp eller i matberedare tills allt är väl blandat och smöret är inarbetat. Eller finfördela med händerna.
2) Tillsätt socker och ägg och blanda snabbt samman till en deg. den skall inte knådas i onödan – bara tills den precis har samlat sig.
3) Dela degen i två delar och gör två rullar av dem. Linda in rullarna i plastfolie eller bakplåtspapper och frys minst 1 timme. Degen kan också frysas för senare bruk – ta bara fram den ca. 1/2 timme innan den skall användas.
4) Sätt ugnen på 180 grader varmluft (eller 200 grader över/undervärme). Skär rullarna i ca 1 cm tjocka skivor och lägg dem på bakplåtspapper. Grädda 8-10 minuter mitt i ugnen.

Lycka till och hoppas du blir lika förtjust som jag! Förutsättningen är såklart att du gillar lakrits!

Och till sist vill jag bara passa på att påminna om Novemberutmaningen – din bästa adventskaka. Men om ni är något lika mig så gissar jag att de flesta inte börjar tänka på advent förrän tidigast nästa helg… Jag vet vad jag ska baka, men har inte riktigt kommit dit ännu. Jag hoppas att du vill dela med dig av din bästa adventskaka!

show hide 9 comments

Ellinor - November 14, 2012 - 2:26 pm

Det låter helt fantastiskt gott! Dessutom har jag alla ingredienser, förutom huvudingrediensen, hemma så det blir till att raskt införskaffa denna och sedan baka! Vet du om man kan köpa lakritspulver i den vanliga matbutiken?
Kram

Sonja {Dagmar's Kitchen} - November 14, 2012 - 2:28 pm

Ellinor – vad roligt att du gillar det! Jag köpte mitt lakritspulver i en stor välsorterad Coop-butik här i Göteborg. Men om inte annat så finns det nog i en vanlig hälsokostbutik.

Katarina - November 14, 2012 - 2:42 pm

De ser mycket goda ut! Lakritspulver har jag inte sett i Singapore.

Christer Erngren (@nukokarjag) - November 14, 2012 - 9:43 pm

Underbart ljus i dina fina bilder så mitt i november. Hur gör du? Och kakorna ser jättegod ut :)

Sonja {Dagmar's Kitchen} - November 15, 2012 - 8:23 am

Tack Christer! Åh, det är bara att vara tillräckligt nära ett fönster nån gång mellan klockan 11-14 ;-) Om ett par veckor är det 11.30-12.30 som gäller – så du får fota på lunchrasten. Ha ha!

Skämt åsido, men lite så är det faktiskt – det är naturligt ljus, nära fönster och ljusstark optik som gäller. Här använde jag Canon 50mm f 1.2 på f 2.5, 1/125 och ISO 320. Och jag orkar inte använda upplättning i form av reflexskärmar. Tycker oftast att det blir en onaturlig ton i de bilderna ändå, så jag lättar bara upp skuggorna lite i PS i efterhand. Hoppas det hjälpte lite. Fast du tar ju jättefina bilder själv också!

Karoline | Gröna Skafferiet - November 16, 2012 - 8:29 pm

håhåjaja! Det här är en kaka för mig! Snälla skicka ner ett paket fyllt med dem?!;)

milla - November 17, 2012 - 10:51 pm

Vilka härliga kakor dessa måste jag bara göra:)

Jessica - December 7, 2012 - 10:28 am

Oj, vad goda de blev! Jag hittade inga torkade tranbär så det fick bli utan :-) Tack för inspirationen och receptet!

Sonja {Dagmar's Kitchen} - December 7, 2012 - 4:45 pm

Vad roligt Jessica! Och jag är säker på att de är väldigt goda även utan tranbär – även om de ger en ganska schysst smakbrytning!