Pumpasoppa med Ingefära & Citrongräs och lite tankar om pumpor

Jag har aldrig varit så särskilt förtjust i pumpa. Det var inget vi brukade äta hemma när jag växte upp – på sin höjd möjligen lite pumpafrön i den hemgjorda müslin. Och helt ärligt inget jag någonsin har tillagat själv. Förrän nu.

När jag och P bodde i Kina umgicks vi med flera amerikanska familjer, och mina första bekantskaper där med pumpan i tillagat tillstånd blev tyvärr aldrig någon positiv upplevelse heller. På hösten runt Halloween och Thanksgiving brukade vi bli bjudna på pumpapaj, mjuka pumpakakor och annat med pepparkaksliknande kryddblandningar och det fick mig att kväljas. Nej, jag har aldrig trott att pumpa var något för mig. Och därför aldrig tillagat någon.

Men så kom den med förra leveransen av Årstiderna. En nätt liten sötnos med skrovligt skal och gula ränder. Man blir ju ändå lite nyfiken på att tillaga en sådan sak. Jag var helt enkelt tvungen att testa. Med det sagt ska jag tillägga att jag har “ruvat på den” i nästan två veckor innan jag kom på vad jag skulle göra med den. Inspirerad av ett recept i en gammal kokbok jag har i min ägo växte idén fram. En nyttig och solig pumpasoppa med smak av ingefära, citrongräs och kokosmjölk. Höstig, glad och nyttig.

Dessutom satt jag och P igår kväll – efter en sådan här drink – och pratade om ingefärans nyttighet eller inte nyttighet. Jodå, det är nyttigt. Väldigt nyttigt. Vi googlade och kom fram till att det finns nog inget som ingefära inte är bra för. Och god är den ju också, så ingefäran fick vara med även i soppan.

En annan sak som faktiskt sporrade mig att äntligen laga något med pumpa var Karolines novemberutmaning. Och det var också hennes idé att rosta pumpakärnorna. Men jag tog bara flingsalt på mina – ingen kanel. Det blev en jättegod, knaprig topping till soppan. Tack för tipset snälla Karoline!

Men nu ska ni få receptet så att ni själva kan laga, eller inspireras av min soppa. Och tala gärna om i en kommentar vad du tycker om pumpa! Har du samma erfarenhet som jag att inte vara förtjust i sötsliskiga amerikanska kakor med pumpa? Jag tycker i alla fall att det blev riktigt gott som huvudingrediens i en soppa.

Pumpasoppa med Ingefära, Citrongräs & Kokosmjölk, 4-6 portioner

1 liten pumpa av valfri sort
1 potatis
1 gul lök
3 vitlöksklyftor, krossade
3 msk riven färsk ingefära
1 finhackad citrongrässtjälk
2 msk olja (tex. raps)
1 liter grönsaksbuljong
2 dl kokosmjölk (ekologisk är absolut godast och bäst)
citron
salt & peppar

1) Dela pumpan, kärna ur den (spara kärnorna och rosta dem) och skär den först i klyftor. Skär bort skalet och skär sedan klyftorna i mindre bitar. Skala potatisen och skär den i små bitar. Skala och hacka löken.
2) Värm upp oljan och fräs grönsakerna (även vitlök, ingefära och citrongräs) mjuka. Tillsätt buljongen och koka 10-20 minuter tills pumpan är mjuk.
3) Tillsätt kokosmjölk och smaka av med pressad citron, salt och peppar.

Psst… Kikar du riktigt noga kan du se en skymt av mig också där i sked-spegeln ;-) Enjoy!

show hide 10 comments

Monira [food around my world] - November 15, 2012 - 6:51 pm

Det låter faktiskt gott! Det är samma här för mig faktiskt, vi har aldrig tillagat det hemma. Jag tror inte ens att jag någonsin smakat på något med pumpa i. Förutom rostade saltade pumpakärnor (sådana med skal) De gillade vi att knapra på när vi var små. Även saltade solrosfrön och melonkärnor haha :)

Linn - November 15, 2012 - 6:59 pm

Jag har nog ingen erfarenhet alls av pumpa, förutom pumpafrön då förstås. Har inte vågat mig på det för att jag av någon anledning har bilden av det sötsliskiga…

Ingefära, ja. Dundernyttigt. Och dess kusin, gurkmejan – ännu bättre. Äter det varje dag, i förbyggande, hälsobringande syfte.

Tja, så länge det inte är skadligt så…

Sonja {Dagmar's Kitchen} - November 15, 2012 - 8:36 pm

Monira – ja pumpakärnor är ju oerhört gott liksom solrosfrön och melonkärnor!

Linn – justja, du är ju en sann ingefära-lover. Gurkmeja visste jag inte att det var så nyttigt – måste testas!

Christer Erngren (@nukokarjag) - November 15, 2012 - 9:53 pm

Magiskt fina bilder som kunde varit tagna en fin sommardag. Och den pumpasoppan skulle jag gärna smaka.

matmedmera - November 15, 2012 - 10:36 pm

jag älskar pumpa och ingefära kombination och visst ingefära är mycket nyttig!

Katarina - November 16, 2012 - 3:44 am

Jag gillar pumpa, ugnsbakad, i soppa, i paj, i bakverk… :) Just nu känns det att jag förätit mig på pumpa, men i små doser då och då är bra! Önskar dig en fin helg!

Sonja {Dagmar's Kitchen} - November 16, 2012 - 8:35 am

Tack hörni för alla fina kommentarer!

Katarina – jag har märkt det att du gillar pumpa, det syns på din blogg! Så hörni alla – behöver ni pumpainspiration så skyndar ni över till Katarina!!

http://hovkonditorn.blogspot.se

Sofia - November 18, 2012 - 12:41 pm

Vad härligt och gott det ser ut! Pumpa är faktist väldigt underskattat, det är ju gott!

tina - November 18, 2012 - 7:17 pm

Jag gillar pumpa på alla vis. Och så gillar jag den fina, färgglada saken (grytunderlägg?) du har under sopptallriken!

Kiwiberries - November 21, 2012 - 8:39 pm

Mums va gott det låter och jag bara älskar din blogg! Är själv väldigt nyfiken på pumpa och skulle gärna vilja tillaga det!