Ekologiskt julbord i Kaffehuset på Gunnebo Slott

Enligt något som nästan börjat bli en tradition var jag igår på julbord på Gunnebo Slott tillsammans med två fina fotografkollegor – nämligen Carolin och Linda.

När man jobbar som frilansare blir det ibland lite ensamt. Man har ingen chef som bjuder en på julbord och inga kollegor att äta tillsammans med. Därför har vi sedan förra året tagit tag i saken själva och helt enkelt bjudit oss själva på julbord.

I år bokade vi bord på Gunnebo Slott (Kaffehuset), där man för övrigt även serverar en alldeles fantastisk lunchbuffé under resten av året. Och vi blev inte besvikna.

Köket i Kaffehuset har, under ledning av köksmästare Patric Sewerin, ganska nyligen fått utmärkelsen högsta nivån på KRAV-certifiering, vilket innebär att man serverar över 90 % KRAV-godkända och ekologiska råvaror. Ganska fantastiskt. Och något som imponerar mycket på mig (insider info som jag fick när jag gjorde ett reportage där i våras) är hur trädgårdsmästare och köksmästare jobbar tätt ihop i planeringen av grödorna, och använder så mycket som möjligt av de egenproducerade råvarorna i det egna köket. Även om de förstås inte räcker på långa vägar till de ca. 50 000 matgäster man har per år.

Men nu ska jag berätta om julbordet!

Vid bordet fick vi först njuta av en härlig äppelglögg smaksatt med timjan. Underbar smakbrytning och inte för söt. Sedan fick vi personlig guidning av maten av självaste köksmästaren, och vi började såklart med sillen.

Det bjöds på genialiska smaksättningar som rönnbär- och äppelsill, rostad vitlök- och enbärssill, bronsfänkål- och citronsill, pumpapestosill och vörtbrödssill. Ja, ni hör ju. Jag som älskar sill hade klarat mig bra på enbart sill och det fantastiska ekologiska brödet som bakas i det egna köket. Min personliga favorit var rönnbär- och äppelsillen.

Något som imponerade mycket på oss var vilken fantastisk service Linda fick. Hon har nämligen en liten 3-månaders bebis som inte riktigt tål mjölkprotein, och Linda blev verkligen specialbehandlad med fint upplagd mat där ostar och gräddiga såser tagits bort.

Maten serverades förstås på slottets egna vackra porslin och när vi hade njutit färdigt av sillarna, allt det kallskurna och det varma fortsatte vi som ivriga barn in i rummet där gottebuffén dukats upp.

Vi kunde inte slita ögonen från den underbart söta lilla byn som man byggt upp av pepparkakshus och jag kunde definitivt inte sluta äta av kanelkolan. Och även här fick Linda fin specialbehandling med sin egen lilla dessertbuffé serverad på vacker skifferplatta. Mums – vilken underbar avslutning på ett härligt julbord!

Och även om det här var ett gott försök att beskriva härligheten, så måste man helt enkelt komma hit själv för att insupa atmosfären och smaka själv för att riktigt förstå hur bra det är. Men glöm inte att boka bord!

Nu lämnar jag kvickt datorn för Luciafirande på Egons dagis och önskar er alla en fortsatt fin Lucia.

Har du förresten ätit något julbord ännu eller väntar du till julhelgen?

show hide 11 comments

Ellinor - December 13, 2012 - 3:08 pm

Jag har bara besökt Gunnebo slott sommartid men blir verkligen nyfiken på deras julbord som du nu talar så gott om. Med tanke på den fina service som Linda fick, skulle det säkert inte vara några problem att komma dit som vegetarian heller…
Tusen tack för tipset!

Monira [food around my world] - December 13, 2012 - 4:15 pm

Vad mysigt det verkar vara där! Kanske får ta sig en titt där någon gång.. Och allt såg ju så himla läckert ut. Låter som ett underbart julbord ni unnade er ;-)

Carolin - December 13, 2012 - 5:48 pm

Ohh, så fint. Ohhh så gott! Tack för en mysig eftermiddag!

Linn - December 13, 2012 - 6:04 pm

Undrar just om köksmästaren var nervös över att bjuda dig på mat? Det borde han vara :-) Gunnebo brukar jag besöka någon gång om året när jag hälsar på min bror. En fika där är tradition.

Inga julbord än så länge, i morgon blir det dock en knytisvariant som jag är mycket nyfiken på att se hur det blir. Vi är 16 pers och alla tar med sig 1-3 olika rätter. Som vegetarian är julbord “ute på lokal” ibland en utmaning. Jag har varit med om att det inte finns en enda färsk grönsak. Jag har svårt att förstå hur någon vill äta så…

Sonja {Dagmar's Kitchen} - December 13, 2012 - 6:04 pm

Ellinor – då är det dags för ett besök i juletid! Så stämningsfullt. Och vad gäller det vegetariska så är dom grymma på just det. I och med att de har hållbarhetstänket och det ekologiska tänket så har alltid grönsakerna/rotfrukterna huvudrollen och kött/fisk skall vara som små “tillbehör”. Så det finns massor av vegetariskt att välja på!

Monira – det var underbart!

Carolin – tack själv! Så mysigt och vi borde ha “firmafest” lite oftare ;-)

Sonja {Dagmar's Kitchen} - December 13, 2012 - 6:07 pm

Linn – du postade samtidigt som jag svarade på de andras kommentarer tror jag! Åh- då skulle du som vegetarian älska Gunnebos julbord. Håller med om att det är mycket fräschare med mycket grönt.

Hoppas ni får ett riktigt härligt knytisjulbord imorgon – det låter ju som en kanonidé!

Ulrica - December 13, 2012 - 8:28 pm

Vackert! Du är så himla grym! :)

milla - December 13, 2012 - 9:09 pm

Vilket ställe:) ska komma ihåg det till något annat år

Håkan på Recepten.nu - December 14, 2012 - 11:24 am

Herrejösses vilket julbord! Väldokumenterat dessutom med dina fina foton :)
Kommande helg kommer jag att avverka två julbord och funderar nu lite ängsligt om jag kommer att överleva. Hoppas man möts av något liknande som du gjort på Gunnebo slott.

Kit // A + K = ♥ - December 14, 2012 - 1:34 pm

Wow, hvor er der bare mange smukke, lækre og inspirerende billeder! (:

Hanna - December 15, 2012 - 6:04 am

Vad mycket gott!