Gott Nytt År & Fransk Nougat

Nu var det ett tag sedan ni hörde något från mig. Och det beror såklart på att jag varit upptagen med familjen och julen. Det är säkert likadant för de flesta av er?

Och visst är det skönt med helger, men jag får erkänna att som den vardagsälskare jag ändå är så börjar jag faktiskt längta tillbaks till vardagen lite igen. Men först ska vi fira in det nya året och vara lediga drygt en vecka till. Sen är det dags för den helt vanliga och härliga vardagen igen.

Men tills vi hörs igen vill jag passa på att tacka er alla för ett fantastiskt år. Jag är så glad för alla er som läser bloggen och kommenterar – vad hade bloggen varit utan er?

Så nu önskar jag er alla ett riktigt gott slut och en härlig början på 2013!

Och har du en knapp timme över idag så kan du fortfarande fixa den här goda franska nougaten till ikväll. Ljuvlig som dessert tillsammans med en bit mörk choklad, eller fantastiskt vacker som gå-bort-present om du slår in den i lite cellofan och binder ett fint band runt.

Fransk Nougat med lätt rostade nötter och flingsalt
3 dl strösocker
1 dl honung
1 dl vatten
1 dl glykos

2 små äggvitor, rumstempererade
0,5 dl strösocker

100 g pistagenötter
100 g mandel
100 h hasselnötter
en nypa flingsalt

florsocker

1) Koka upp socker, honung, vatten och glykos. Koka på medelvärme (så att det bubblar ordentligt men utan att stänka) tills lagen når 149 grader eller cirka 15-20 minuter tills lagen klarar kulprovet.
2) Vispa under tiden äggvitorna med 0,75 dl ströscoker. Vispa först vitorna lätt på låg hastighet, tillsätt sockret lite i taget och vispa sedan kraftigt till marängkonsistens.
3) Sätt ugnen på 175 grader, sprid ut nötterna på en plåt och rosta dem lätt, cirka 5-8 minuter. Stäng av ugnen efter 5 minuter och låt nötterna stå kvar så att de håller sig varma.
4) När sockerlagen kokat klart häller du den långsamt i en tunn stråle över marängsmeten. Vispa 5-10 minuter tills smeten känns luftig och börjar bli fastare. Tillsätt sedan de varma nötterna tillsammans med en nypa flingsalt och blanda så att nötterna fördelas jämnt i smeten.
5) Lägg ett bakplåtspapper på en bricka och pudra florsocker i ett tjockt lager på pappret. Bred ut smeten på pappret, pudra florsocker över och lägg ett bakplåtspapper ovanpå. Tryck eller kavla ut smeten till ca 2 cm tjocklek.
6) Ställ svalt och skär sedan i bitar eller långa stavar.

Man kan även doppa bitarna i mörk choklad på ena sidan, eller bara ringla choklad över.

show hide 8 comments

Mårtenssons kök - December 31, 2012 - 1:02 pm

Vi tackar för detta året, och önskar dej ett riktigt GOTT NYTT ÅR!

Kram

Sonja {Dagmar's Kitchen} - December 31, 2012 - 1:05 pm

Tack detsamma!

Mormorsglamour- pyssel och inredning - December 31, 2012 - 1:53 pm

Önskar dig en riktigt fint nyår och en god fortsättning!
KRAM
Helena

Katarina - December 31, 2012 - 1:54 pm

Gott Nytt År! Kram

Monira [food around my world] - December 31, 2012 - 5:55 pm

Åh så gott det ser uuut! :D Hoppas 2013 blir ett härligt år för dig!

Vita Hemligheter - January 1, 2013 - 12:46 pm

God fortsättning och ett fantastiskt år 2013 önskar jag dig!!
Kram Emma

Victorias provkök - January 1, 2013 - 6:08 pm

Jag gjorde fransk nougat till jul såå gott:)
God fortsättning…
Kramar från Victoria på http://www.victoriasprovkök.se

Karoline | Gröna Skafferiet - January 1, 2013 - 9:30 pm

Åh vad läckert det ser ut! Och vilket himla snyggt blå/vitt porslin du har, jättefint att servera nougaten på!:)

Kram och ett hjärtligt gott nytt år!