Husmorstipset No. 4

Nu var det dags för lite nytt i kategorin husmorstipset igen. Kanske börjar det fyllas på lite i ditt kylskåp så här en vecka innan jul? Då är det dags att se över vad du kan göra åt saken.

En bra och enkel sak som man kan göra är att flytta ut äggen i rumstemperatur. Det här är något som själv tänkt göra länge, men tog inte tag i saken förrän igår.

En orsak till att det dröjt för min del kan i och för sig vara att vi har två ganska vilda barn här hemma, och jag vågar inte riktigt tänka på vad som skulle kunna hända om de rev ner den där korgen. Men vad sjutton, nu var det fullt i kylskåpet och lite chanser måste man ta i livet. Som ni förstår så är det ungefär på den nivån spänningen ligger i vår livssituation som barnfamilj ;-).

Äggen står sig alltså alldeles utmärkt i rumstemperatur, och är dessutom mer tacksamma att jobba med då. Äggvitan är till exempel mycket lättare att vispa riktigt hård om den är rumstempererad. Och datumet på äggpaketen är en ungefärlig hållbarhetsangivelse om äggen förvaras i rumstemperatur. Förvarar du dem i kylskåpet håller de betydligt längre.

Som bonus blir äggen dessutom ett lantligt och hemtrevligt blickfång på sin plats i köket.

Bra va?

show hide 11 comments

Carina - December 17, 2012 - 4:37 pm

Himla bra tycker jag :-)

Karoline | Gröna Skafferiet - December 17, 2012 - 9:05 pm

Fiffigt!

Sonja {Dagmar's Kitchen} - December 17, 2012 - 9:48 pm

Carina & Karoline – Ellerhur – jag gillar snyggt och praktikst!

Cecilia - December 18, 2012 - 8:30 am

Nu äter jag inte ägg, men jag kör samma princip med rödkålen, som står på syrning i trappfönstret på väg ner i källaren :) Och mjölk i förrådet, men det funkar visst mest till oss som dricker (köpe)vegetabilisk mjölk (och oöppnade förp). Inte att rekommendera för vanlig eller färsk :)

Mårtenssons kök - December 19, 2012 - 5:58 pm

Mycket snyggt när de ligger i en sådan fin korg också.
Vi har turen att vara lyckligt lottade med ett gammaldags skafferi modell gigantiskt så där inne förvarar vi våra ägg.

Monira [food around my world] - December 19, 2012 - 8:01 pm

Vilket bra tips! Ägg brukar också ta så himla mycket plats i kylskåpet, detta ska jag verkligen ta och göra :D

Och tack så jättemycket för att du tipsade om mig på din facebooksida, har själv inte fb, men så roligt! Främst att du tror på mig och tycker det jag gör är bra :) Värmer väldigt mycket inombords ska du veta <3

Kram

Victorias provkök - December 20, 2012 - 7:20 am

Vad fint det blev, ja ägg står sig ju bra ändå…
Ha en bra dag
Kramar från Victoria på http://www.victoriasprovkök.se

matmedmera - December 20, 2012 - 8:37 am

Ja, Jag kommer ihåg att min mormor som bodde på landet hade aldrig ägg i kylskåp. De stog i en nedgräv källare eller bara i köksskåp. Däremot jag när jag bakar brukar jag ta ut ägget så att de hinner bli rumstempererade.

Mormorsglamour- pyssel och inredning - December 20, 2012 - 11:22 am

Är ingen fena i köket.. så tipset om att ställa ut äggen i rumstemperatur kom som en överraskning, det visste jag inte. Men det är så självklart när du säger det :)
Den vackra luffarslöjds korgen blir så fin förvaring till äggen. Blev lite sugen på att testa på att göra, dock inte med lika fint resultat som din.
Kram
Helena

Mormorsglamour- pyssel och inredning - December 20, 2012 - 1:08 pm

hihi… lade till din blogg under kategorin : Bloggar med det lilla extra.. för det är precis så jag tycker om din blogg! alltid lika vacker och inspirerande.
Sen kanske du till och med får en kratta i köket att faktiskt hitta tillbaka till matintresset :) har lagt av mig så under åren.
Kram
Helena

Sonja {Dagmar's Kitchen} - December 20, 2012 - 1:13 pm

Lyckos er som har ett stort skafferi!

Helena – tack snälla för din fina kommentar! Och din blogg får mig att vilja pyssla med annat än mat igen – det är ett område som jag har legat av mig på!