Idag har jag jobbat hemma hela dagen. Det finns både för- och nackdelar med frilansjobbet, och en av fördelarna är friheten i att göra som man vill på kontoret. Idag jobbade jag effektivt vid datorn i fyra timmar på morgonen. P var nämligen hemma idag och jag “slapp” som omväxling ta mig ut på morgonen och lämna barnen på skola/dagis. Då blir jag mer effektiv.
Efter fyra stillasittande jobbtimmar blir man ju hungrig. Och vad gör man när nästan allt man har hemma är grönkål och resten mest är basvaror?
Jo, man tar fram lite keso, lite mjöl och några ägg och svänger ihop kesoplättar med grönkål. Det här är typisk mat som jag lagar när jag är ensam hemma och bara ska ha något snabbt (och nyttigt) i magen. Det är dessutom säsong för både grönkål och apelsiner och i vanlig ordning vill jag ju uppmuntra er att laga lite härligheter med säsongens råvaror. Med de här grönkålsplättarna är jag också med i Karolines (Gröna Skafferiet) decemberutmaning.
Och så hade vi äggvitor över från en Carbonara häromdagen och från Chokladcrèmen igår. Så jag testade att göra financier-muffins med apelsin och stjärnanis som dekoration och det blev både juligt, snyggt och gott!
Det kanske kan vara något för den där lyxiga julfrukosten i år?
Idag fick jag också äntligen eld i baken att sätta upp den fina mjuken-kransen som jag köpte på Floramor & Krukatös i förra veckan.
Har ni förresten hört talas om “mjuken” förut? Barr som liknar enbuskens, fast mjuka liksom… Väldigt praktiskt. Och snyggt.
Nej, nu ska ni få chansen att själva testa kesoplättarna eller varför inte financier-muffinsen från mitt “provkök”. Enjoy!
Kan du förresten komma på fler goda och snygga (och gärna juliga) dekorationer till de här muffinsen?
Kesoplättar med Grönkål & Parmesan, ca 8 st
1 liten gul lök, finhackad
50 g grönkål, hackad
salt & peppar
smör att steka i
—
1,5 dl mandelmjöl
1 dl rismjöl
1 tsk bakpulver
en nypa salt
2 dl keso
3/4 dl mjölk
1 msk olivolja
2 ägg
0,5 dl riven parmesan
smör eller olja att steka i
1) Fräs lök och grönkål mjuka i smör på medelhög värme. Salta och peppra och låt svalna något.
2) Blanda alla torra ingredienser till plättarna i en bunke. Tillsätt keso, mjölk, olivolja, ägg, riven parmesan och till sist lök/grönkål.
3) Stek plättarna i smör eller olja på medelhög värme tills de är gyllenbruna.
Njut med strimlad rökt lax och en klick crème fraiche.
—
Financier-muffins med Apelsin & Stjärnanis, 8 st
100 g smör
1 vaniljstång
1 1/4 dl mandelmjöl
1 dl bovetemjöl
1 dl ljust rårörsocker
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk flingsalt
4 äggvitor
apelsinskivor och stjärnanis att toppa med
1) Sätt ugnen på 180 grader och placera 8 muffinsformar i en muffinsplåt.
2) Smält smöret på medelhög värme och låt det puttra tills det får en svagt brun ton och börjar dofta nötigt. Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg både frön och stång i det brynta smöret och låt det stå och dra 10 minuter.
3) Blanda mjölsorter, rårörsocker, bakpulver och flingsalt i en bunke.
4) Vispa äggvitorna till vitt skum. Det behöver inte vara hårt skum som till maränger, men det skall vara ordentligt fluffigt.
5) Tag upp vaniljstången ur smöret och blanda smöret med mjölblandningen. Vänd ner de vispade äggvitorna och blanda försiktigt tills smeten är jämn.
6) Fördela smeten i muffinsformarna och garnera med en apelsinskivor och stjärnanis. Grädda mitt i ugnen cirka 20 minuter.
Riv eller pudra över lite kanel och njut!
show hide 13 comments