Snön vräker just nu ned utanför vårt fönster, och även om den ser ganska blöt ut så är det så vackert. Det har varit vitt ute i minst två veckor nu, och det är en sådan lycka att få en “riktig” december med snö och gammeldags julkänsla. För jag inbillar mig att då, på den gamla goda tiden (dvs. när jag var liten) var det alltid snö på vintrarna.
Undrar om det verkligen stämmer, eller är det bara romantiserande av det som varit?
Under fem år i början av detta årtusende bodde jag och P i Kina. Och det var fem omtumlande och väldigt spännande år av våra liv. En av de bästa sakerna med att bo där under så pass lång tid var förstås alla nya vänner vi fick lära känna. Och en av de närmsta vännerna för mig blev Mary från Usa.
En jul bjöd hon in alla sina vänner till ett kakkalas. Och det var inte vilket kakkalas som helst, utan här skulle alla ha med sig en kaka. Det skulle finnas tillräckligt så att alla kunde smaka under kvällen, men också tillräckligt så att alla kunde ta med sig ett litet smakprov + ett utskrivet recept hem.
Det var ett fantastiskt kalas – särskilt med tanke på att vi var minst fem olika nationaliteter som fick smaka på varandras julkakor. Tyvärr har jag aldrig tagit efter idén själv, men jag skyller det på många långa småbarnsår sedan vi kom hem från Kina… Fast när jag tänker på det så borde jag skärpa till mig och bjuda in till ett nästa jul.
Har du hört talas om eller varit på ett kakbytarkalas någon gång?
Mitt bidrag till kalaset blev pepparnötter och det var faktiskt ingen av dem som var där som hade smakat på det förut.
Det här receptet har nog utvecklats lite sedan jag bakade dem i Kina, bland annat hade jag inte svartpeppar i dem då – men det ger verkligen ett lyft! Och riktigt kryddiga ska de vara, så jag tar numera en rejält rågad tesked av alla kryddor.
De andra små kakorna som ni ser i bild är små sötsalta mandelkakor som jag har bakat flera gånger på senaste tiden. Och jag älskar jag att göra kakorna sådär små. Dels för att det faktiskt blir nyttigare eftersom det räcker med två, tre stycken för att stilla sötsuget. Men också för att det blir så gulligt i en liten skål eller burk.
Båda de här små kakorna passar superbra till både glögg och portvin, och ser dessutom väldigt söta och piffiga ut på glöggbrickan. Om man dessutom är lite strategisk kan man fixa båda på mindre än en timme.
Men vi börjar med pepparnötterna!
—
Pepparnötter, cirka 100 st
100 g smör
0,5 dl strösocker eller rårörsocker
0,5 dl ljus sirap
1 tsk malda nejlikor
1 tsk malen kanel
1 tsk malen ingefära
1 tsk malen kardemumma
ett par rejäla drag med svartpepparkvarnen
en nypa flingsalt
3,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1) Rör smör och socker vitt och poröst. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta snabbt ihop till en deg. Låt vila övertäckt i kylen ca. 30 minuter.
2) Sätt ugnen på 175 grader. Rulla små bollar stora som hasselnötter och nyp till dem lite på toppen. Lägg bollarna på bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen ca. 15 minuter tills de är genomtorra och bruna.
Sötsalta Mandelkakor, cirka 30 st
100 g mandelmjöl
1 äggvita
1 2/3 dl florsocker
2 tsk salt
1) Vispa äggvitan hårt och tillsätt övriga ingredienser. Och det är sant att det skall vara två teskedar salt – det låter ju inte klokt, men det är det som är hemligheten bakom de här små godingarna…
2) Låt degen vila en stund i rumstemperatur och rulla sedan små bollar som du lägger på bakplåtspapper. Det går också bra att spritsa ut smeten eller klicka ut den med tesked.
3) Grädda ca 10 minuter i 175 grader.
show hide 18 comments