Minikakor till julmyset – Pepparnötter & Sötsalta Mandelkakor

Snön vräker just nu ned utanför vårt fönster, och även om den ser ganska blöt ut så är det så vackert. Det har varit vitt ute i minst två veckor nu, och det är en sådan lycka att få en “riktig” december med snö och gammeldags julkänsla. För jag inbillar mig att då, på den gamla goda tiden (dvs. när jag var liten) var det alltid snö på vintrarna.

Undrar om det verkligen stämmer, eller är det bara romantiserande av det som varit?

Under fem år i början av detta årtusende bodde jag och P i Kina. Och det var fem omtumlande och väldigt spännande år av våra liv. En av de bästa sakerna med att bo där under så pass lång tid var förstås alla nya vänner vi fick lära känna. Och en av de närmsta vännerna för mig blev Mary från Usa.

En jul bjöd hon in alla sina vänner till ett kakkalas. Och det var inte vilket kakkalas som helst, utan här skulle alla ha med sig en kaka. Det skulle finnas tillräckligt så att alla kunde smaka under kvällen, men också tillräckligt så att alla kunde ta med sig ett litet smakprov + ett utskrivet recept hem.

Det var ett fantastiskt kalas – särskilt med tanke på att vi var minst fem olika nationaliteter som fick smaka på varandras julkakor. Tyvärr har jag aldrig tagit efter idén själv, men jag skyller det på många långa småbarnsår sedan vi kom hem från Kina… Fast när jag tänker på det så borde jag skärpa till mig och bjuda in till ett nästa jul.

Har du hört talas om eller varit på ett kakbytarkalas någon gång?

Mitt bidrag till kalaset blev pepparnötter och det var faktiskt ingen av dem som var där som hade smakat på det förut.

Det här receptet har nog utvecklats lite sedan jag bakade dem i Kina, bland annat hade jag inte svartpeppar i dem då – men det ger verkligen ett lyft! Och riktigt kryddiga ska de vara, så jag tar numera en rejält rågad tesked av alla kryddor.

De andra små kakorna som ni ser i bild är små sötsalta mandelkakor som jag har bakat flera gånger på senaste tiden. Och jag älskar jag att göra kakorna sådär små. Dels för att det faktiskt blir nyttigare eftersom det räcker med två, tre stycken för att stilla sötsuget. Men också för att det blir så gulligt i en liten skål eller burk.

Båda de här små kakorna passar superbra till både glögg och portvin, och ser dessutom väldigt söta och piffiga ut på glöggbrickan. Om man dessutom är lite strategisk kan man fixa båda på mindre än en timme.

Men vi börjar med pepparnötterna!

Pepparnötter, cirka 100 st

100 g smör
0,5 dl strösocker eller rårörsocker
0,5 dl ljus sirap
1 tsk malda nejlikor
1 tsk malen kanel
1 tsk malen ingefära
1 tsk malen kardemumma
ett par rejäla drag med svartpepparkvarnen
en nypa flingsalt
3,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

1) Rör smör och socker vitt och poröst. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta snabbt ihop till en deg. Låt vila övertäckt i kylen ca. 30 minuter.
2) Sätt ugnen på 175 grader. Rulla små bollar stora som hasselnötter och nyp till dem lite på toppen. Lägg bollarna på bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen ca. 15 minuter tills de är genomtorra och bruna.

Sötsalta Mandelkakor, cirka 30 st

100 g mandelmjöl
1 äggvita
1 2/3 dl florsocker
2 tsk salt

1) Vispa äggvitan hårt och tillsätt övriga ingredienser. Och det är sant att det skall vara två teskedar salt – det låter ju inte klokt, men det är det som är hemligheten bakom de här små godingarna…
2) Låt degen vila en stund i rumstemperatur och rulla sedan små bollar som du lägger på bakplåtspapper. Det går också bra att spritsa ut smeten eller klicka ut den med tesked.
3) Grädda ca 10 minuter i 175 grader.

show hide 18 comments

Katarina - December 15, 2012 - 11:50 am

Vilka söta kakor och jag gillar också mindre kakor, för då kan man bra ta flera :) Kakbytarkalas har jag aldrig varit på , men det låter som en mycket bra idé! Kram

sofie mumsfillibaba - December 15, 2012 - 12:34 pm

Låter som en trevlig kalas-idé! Tänker att det är väldigt amerikanskt. Desperate Housewives…;) Tycker jag verkligen att du ska införa. Kan man ju ha vilken tid på året som helst. Fika är ju alltid trevligt!:)

Sonja {Dagmar's Kitchen} - December 15, 2012 - 12:48 pm

Katarina – håller med dig helt och hållet om de små kakorna ;-)

Sofie – japp, känns väldigt amerikanskt. Men väldans trevligt. Borde man verkligen införa.

Kristin @ The Chocolate Box - December 15, 2012 - 3:11 pm

Jag hade något liknande en gång, en fikaknytis kallade vi det. Alla hade med något de själva bakat, fast vi bytte inte recept och det kunde vara vad som helst, inte bara småkakor.

Men jag har hört talas om sådana kakbytarkalas också, tror jag läste om det på en svensk blogg faktiskt, men minns inte vilken. Låter kul i alla fall! :)

Ida H - December 15, 2012 - 4:21 pm

Så fine pebernødder :) Tak for opskriften, den vil jeg prøve i morgen :)

Mårtenssons kök - December 15, 2012 - 5:31 pm

Låter härligt med snöfallet, här har det bara regnat hela dagen så all den vackra snön är på väg ner i brunnarna… Men visst var det alltid snö på jularna när vi var små, precis som solen som sken hela sommarlovat:)

Kul idé med ett bytarkalas, speciellt när det är så många olika nationaliteter på kalaset, då blir det ju absolut en massa nya spännande smaker. Kanske en idé att införa med annat också än kakor.

Victorias provkök - December 16, 2012 - 9:08 am

Mmm vad gott, pepparnötter är näsan lite godare än pepparkakor:)
Trevlig söndag
Kramar från Victoria på http://www.victoriasprovkök.se

Victorias provkök - December 16, 2012 - 9:09 am

Gott!!
Trevlig söndag
Kramar från Victoria på http://www.victoriasprovkök.se

Linn - December 16, 2012 - 10:39 am

Jag bakar också gärna smått. Oavsett kakans storlek så sitter det i ryggmärgen att äta upp, men ofta behövs det ju bara en liten munsbit för att stilla sötsuget och komma i fikastämning.

Pepparnötterna verkar riktigt spännande.

Lottzys matblogg - December 16, 2012 - 3:49 pm

Pepparnötterna verkar vara kanon tycker jag. Och vad fina foton du tagit, inte helt lätt nu när det mest är mörkt hela tiden… Väldigt inspirerande är det!

Sonja {Dagmar's Kitchen} - December 17, 2012 - 9:04 am

Kristin – fikaknytis låter mysigt!

Ida – Hoppas det smakade!

Mårtensons Kök – ja, nu har det regnat här också så allt är grått igen…

Victoria – Håller med! Jag älskar pepparnötter och inte så värst intresserad av pepparkakor.

Linn – Smått är gott ;-)

Lottzy – Tack! Man fick passa på att fota när det fortfarande var snö ;-)

Erika - December 17, 2012 - 9:06 am

Jag har hört talas om kakbytarkalas, men själv aldrig deltagit. Jag bakar så många kakor att jag inte behöver byta till mig fler. Mitt problem är att jag redan äter för många kakor, därför gillar jag små småkakor. Då kan man äta flera trots allt, haha!

Pepparnötter bakade jag för länge sedan, med recept ur en gammal kokbok. Goda som jag minns dem och lite kryddigare än vanliga pepparkakor.

Ha en bra dag!

Sonja {Dagmar's Kitchen} - December 17, 2012 - 9:39 am

Hej Erika! Ja, absolut är pepparnötter lite kryddigare (och godare om du frågar mig!) än vanliga pepparkakor. Har sett recept med både vit- och svartpeppar i, men jag tycker svartpeppar är godast. Och så riktigt mycket av alla de andra kryddorna också…

Karoline | Gröna Skafferiet - December 17, 2012 - 9:05 pm

Vilka urläckra små godbitar! Ser väldigt fint och mysigt ut!:)

Christer Erngren (@nukokarjag) - December 18, 2012 - 6:02 am

Helt underbara bilder som vanligt. När jag blir sugen på småkakor då har fotografen lyckats :)

Simone - December 18, 2012 - 10:10 pm

aldrig ätit nån av dessa kakor men de låter tokgott.älskar nya spännande smaker så ja tack till dessa

Sonja {Dagmar's Kitchen} - December 18, 2012 - 10:37 pm

Karoline – väldigt läckra är dom!

Christer – Tack snälla!

Simone – Kul! Testa vetja, båda är hur snabba som helst att fixa till. Mandelkakorna är perfekta om man får gäster och bara snabbt vill bjuda på något till kaffet. Har man färdigt mandelmjöl hemma så fixar man dem i ett nafs!

Anne au Chocolat - December 20, 2012 - 3:40 pm

Åh de ser så fine og dejlige ud dine pebernødder :)