Vi som bloggar om mat är lite tokiga tror jag. Åtminstone är jag det. Det blir som en besatthet att prova nya saker och att hela tiden testa smaksättningar och upplägg. Jag har nästan alltid någon idé i huvudet – antingen någon som jag tänkt på länge, eller någon som bara poppar upp från ingenstans. Och som måste testas direkt!
De här underbara chokladcrèmerna (pots de crème på franska)som bakas i vattenbad i ugnen har jag testat i en mängd varianter under hösten, och jag älskar dem. Inspirationen kommer ursprungligen härifrån.
Jag har testat att göra dem enbart på mjölk, enbart på grädde samt på mandelmjölk, men min favorit är och förblir hälften mjölk och hälften grädde. Det blir fantastiska gräddiga små chokladskapelser som funkar att förvara i kylen flera dagar. Och dessutom är de inte så förfärligt onyttiga eftersom jag gjort dem på kokossocker och choklad av hög kvalitet.
Karamellpäronen var en sån där grej som poppade upp i huvudet, och som jag var tvungen att testa direkt. Jag ville nämligen piffa chokladcrèmen med något lyxigt. Inget som inte gjorts förut visserligen (det finns ju mängder med recept på äpplen och päron med karamell), men det här är min egen enkla variant med smör, socker och vanilj.
TIPS! Chokladcrèmen passar utmärkt som ett litet mellanmål eller vardagsefterrätt som den är – utan karamellpäron. Men med päronen blir det en alldeles fantastiskt lyxig helgefterrätt som kanske inte bör ätas varje dag.
—
Chokladcrème med Hasselnötssmör, 6 små skålar
2,5 dl mjölk
2,5 dl grädde
1 vaniljstång
50 g ljus choklad
50 g mörk choklad
2 ägg + 1 äggula
1 dl kokossocker (vanligt socker går också bra)
2 msk hasselnötssmör
en nypa havssalt
1) Sätt ugen på 180 grader. Snitta vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Koka upp mjölk och grädde tillsammans med den urskrapade vaniljstången. Låt både frön och stång koka med. Ta av från värmen.
2) Hacka chokladen fint och låt den sedan smälta i gräddmjölken. Rör tills all choklad har smält.
3) Vispa ihop ägg, kokossocker, hasselnötssmör och flingsalt i en annan bunke.
4) Häll den varma gräddmjölk/chokladblandningen i en fin stråle över ägg/sockerblandningen och vispa hela tiden. Skumma av.
5) Fördela smeten i 6 små formar och ställ dem i en ugnsform. Ställ in mitt i ugnen och häll sedan på kokande vatten i ugnsformen så att det når upp till mitten på de små formarna.
6) Grädda cirka 25-30 minuter. Låt svalna och kyl sedan.
—
Karamellpäron
2 stora päron eller 4 små
25 g smör
2 msk rårörsocker
1 vaniljstång
1 nypa havssalt
1) Skala och kärna ur päronen och skiva dem tunt.
2) Smält smöret i en stekpanna på ganska hög värme så att det fräser ordentligt. Tillsätt sockret.
3) Skrapa ur fröna ur vaniljstången och tillsätt päron, vanilj (både frön och stång) och flingsalt när sockret börjar karamelliseras (=det blir ljusbrunt).
4) Låt småputtra ca 5 minuter tills päronen är mjuka. Toppa dina små chokladcrèmer/puddingar med päronen och njut!
—
show hide 13 comments