Idag är det studiedag på skola och dagis, vilket innebar att jag och barnen stannade hemma den här första “riktiga” arbetsdagen efter julledigheten. Imorgon har jag tänkt sätta igång på riktigt igen med planering av vårens jobb, och göra klart några mindre jobb från förra året.
Egon har sin gamla dagiskompis på besök och de önskade sig korv stroganoff till lunch. Och så fick det bli. Själv känner jag för en lite smalare start på året och gjorde en enkel sallad till mig själv.
Och just det där enkla är ju ofta det allra godaste. Ofta behöver det inte ens se enkelt ut.
Vi har alltid rökt lax i någon form hemma i kylskåpet, eftersom den kan utgöra basen till många goda, nyttiga och fantastiska smårätter och luncher.
Feta fiskar som lax och makrill passar utmärkt till syrliga citrusfrukter, och likaså avocadon. Och så kände jag för något “spicy” att toppa det hela med, så det fick bli en vinägrett på vitlök och chili. Det borde även vara bra för att mota bort vinterns alla elaka förkylningar. Ellerhur?
Och har du inte allt hemma kan du testa att göra en variant med till exempel tonfisk eller makrill och apelsin.
Lax-, Avocado & Grapefruktsallad med Chili- & Vitlöksvinägrett, 4 personer
400 g kallrökt lax
2 blodgrapefrukter eller vanliga grapefrukter
2 avocador
salladsblad
—
2 msk saft från grapefrukt
1/2 färsk chilifrukt, finhackad
1 liten vitlöksklyfta, finhackad
2 msk olivolja
flingsalt
1) Skala och skiva grapefrukt och avocado. Pressa lite citron eller grapefruktsaft över avocadon så att den inte mörknar.
2) Fördela grapefrukt, avocado, laxskivor och sallad på fyra tallrikar.
3) Blanda ihop alla ingredienserna till vinägretten och droppa den över salladen.
Njut som förrätt eller som en lunch tillsammans med ett gott bröd eller lite matkorn, quinoa eller liknande.
show hide 9 comments