Lax-, Avocado & Grapefruktsallad med Chili- & Vitlöksvinägrett

Idag är det studiedag på skola och dagis, vilket innebar att jag och barnen stannade hemma den här första “riktiga” arbetsdagen efter julledigheten. Imorgon har jag tänkt sätta igång på riktigt igen med planering av vårens jobb, och göra klart några mindre jobb från förra året.

Egon har sin gamla dagiskompis på besök och de önskade sig korv stroganoff till lunch. Och så fick det bli. Själv känner jag för en lite smalare start på året och gjorde en enkel sallad till mig själv.

Och just det där enkla är ju ofta det allra godaste. Ofta behöver det inte ens se enkelt ut.

Vi har alltid rökt lax i någon form hemma i kylskåpet, eftersom den kan utgöra basen till många goda, nyttiga och fantastiska smårätter och luncher.

Feta fiskar som lax och makrill passar utmärkt till syrliga citrusfrukter, och likaså avocadon. Och så kände jag för något “spicy” att toppa det hela med, så det fick bli en vinägrett på vitlök och chili. Det borde även vara bra för att mota bort vinterns alla elaka förkylningar. Ellerhur?

Och har du inte allt hemma kan du testa att göra en variant med till exempel tonfisk eller makrill och apelsin.

Lax-, Avocado & Grapefruktsallad med Chili- & Vitlöksvinägrett, 4 personer

400 g kallrökt lax
2 blodgrapefrukter eller vanliga grapefrukter
2 avocador
salladsblad

2 msk saft från grapefrukt
1/2 färsk chilifrukt, finhackad
1 liten vitlöksklyfta, finhackad
2 msk olivolja
flingsalt

1) Skala och skiva grapefrukt och avocado. Pressa lite citron eller grapefruktsaft över avocadon så att den inte mörknar.
2) Fördela grapefrukt, avocado, laxskivor och sallad på fyra tallrikar.
3) Blanda ihop alla ingredienserna till vinägretten och droppa den över salladen.

Njut som förrätt eller som en lunch tillsammans med ett gott bröd eller lite matkorn, quinoa eller liknande.

show hide 9 comments

Mitt skafferi - January 7, 2013 - 5:06 pm

Ser otroligt gott och fräscht ut! Precis sådan mat som man är sugen på efter all tung julmat :) Kram!

Marie Onäng - January 7, 2013 - 6:17 pm

Så härligt fräscht – får vi prova imorgon när den ekande tomma kylen fyllts på. Kram

Ann-Sofi MATSAFARI - January 7, 2013 - 9:07 pm

Så läckert,fräscht och nyttigt:) Får nästan lite ångest;)

Mårtenssons kök - January 8, 2013 - 6:00 pm

Guuud, vad det ser gott ut, så friskt och fräsch, man vill ju bara sätta gaffeln i! Färgrik mat känns helt rätt nu vid denna tiden på året.

Marie Onäng - January 8, 2013 - 9:47 pm

Åh, herregud så god den var. Vi hade rena festen kväll.

Christer Erngren (@nukokarjag) - January 8, 2013 - 10:30 pm

Fräschare än så här blir det inte :) Och bloggen blir bara snyggare och snyggare.

Sonja {Dagmar's Kitchen} - January 9, 2013 - 8:40 am

Tack alla! Ja, det här blev verkligen en riktig “fräsching”. Skulle kunna bli fler varianter på den de kommande veckorna.

Marie – kul att ni testade och gillade!!

Christer – Tack! Känner mig dock lite schizofren med bloggdesignen just nu. Har fixat och ändrat hit och dit den senaste veckan. Men nu är jag nog nöjd. Tror jag ;-)

Kristin @ The Chocolate Box - January 11, 2013 - 4:50 pm

Vad gott det ser ut! Jag som älskar blodgrape, men har aldrig testat att ha det i en sallad.. Detta recept hamnar i mina favoriter! :)

Sonja {Dagmar's Kitchen} - January 14, 2013 - 10:45 am

Tack Kristin! Ja, visst är blodgrape gott! Och smakar underbart tillsammans med laxen.