Rostad Blomkålssoppa, ett gott mellanmål och lite vårlängtan…

Idag är det för första gången på ett bra tag som det är lite ljust inomhus. Alltså tillräckligt ljust ute för att det även skall komma in lite ljus. Och vilken skillnad det gör! Jag får en helt annan känsla i kroppen, blir mycket gladare och får mer energi. Ska det ändå vara vinter så får det gärna snöa lite, vara riktigt kallt och så får solen hemskt gärna visa sig lite oftare.

Men visst kan man längta ändå till ljusare och varmare tider… Mer om det längre ner i inlägget. Först tänkte jag dela med mig av en fantastisk god, nyttig och billig rätt. För i januari, som tydligen är årets fattigaste och troligen också kallaste månad, kan det verkligen behövas något som är både gott och billigt. Och varmt! Vad tror ni det kan vara?

En soppa förstås! Men inte vilken soppa som helst – utan en rostad blomkålssoppa med en knaprig topping av bacon och mandelflagor. Det ni!

Och som ni förstår så är det rostningen och toppingen som gör hela skillnaden på en rätt som annars ibland tyvärr kan upplevas som lite trist. Och det är verkligen inte krångligt bara för att man skall rosta grönsakerna, så bli inte avskräckt!

Medan grönsakerna sköter sig själva i ugnen förbereder du toppingen och dukar bordet. Sedan är det nästan klart…

Rostad Blomkålssoppa med Bacon- & Mandelkrisp, 4 personer
1 blomkålshuvud
2 små jordärtskockor
1 liten purjolök
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
olivolja
1/2 tsk salt

7,5 dl kyckling- eller grönsaksbuljong
salt & peppar
0,5 dl grädde
1/2 pressad citron

1 paket bacon (utesluts förstås om du är vegetarian)
50 g mandelflagor

1) Sätt ugnen på 200 grader. Skölj blomkålen och skär den i små buketter. Snitta och skölj purjolöken och skär den i stora ringar. Skala jordärtskockorna och skär dem i mindre bitar. Skala och finhacka lök och vitlök. Blanda allt med olja och salt och lägg på ett bakplåtspapper på en plåt. Rosta mitt i ugnen ca 20 minuter eller tills grönsakerna fått fin färg.
2) Koka upp buljongen och tillsätt de rostade grönsakerna. Det är supersmidigt att bara ta bakplåtspappret och vika det lätt så att grönsakerna bara ramlar ner i buljongen. Låt grönsakerna småputtra under lock ca 10 minuter, tills allt är mjukt. Mixa soppan slät med stavmixer eller bordsmixer. Häll tillbaka soppan i grytan, koka upp och tillsätt grädde. Smaka av med salt, peppar och lite pressad citron.
3) Knaperstek baconet, låt rinna av på hushållspapper och smula sedan i mindre bitar. Rosta mandelflagorna i en torr stekpanna.

Toppa soppan med bacon- & mandelkrisp och timjan. Passar lika bra som vardagslunch eller festförrätt!

TIPS! Ett knep som jag lärde mig för länge sedan för att få baconet riktigt knaprigt är att lägga skivorna i kall stekpanna och sedan sätta på värmen. För mjukt bacon gör man tvärtom – lägg dem då i redan uppvärmd stekpanna. Jag vet inte om det är mer sant än något annat tillvägagångssätt, för jag gör aldrig på något annat sätt längre. Men det funkar i alla fall för mig.

Och eftersom jag ändå hade min lilla fotostudio framme så passade jag på att även fota förmiddagens mumsiga mellanmål. Ja, ni vet ju säkert hur mycket jag gillar det enkla. Och få saker är så enkla som att pimpa en tallrik keso med något gott. Det blir ett proteinrikt och nyttigt mellanmål. Och passar förstås lika bra som frukost.

Något recept behövs inte – keso, filéade apelsinskivor och hackade pistagenötter. Klart!

Och så har jag, trots att jag egentligen älskar vinter – förutsatt att det är riktig vinter, börjat drömma om varmare dagar, vår, frösådd och planering inför sommaren.

Jag drömmer om att lyckas utrota sniglarna och få en massiv rädis-skörd, medan Tuva drömmer om att skaffa kaniner. Och den drömmen är även jag med på. Jag kan tycka att det är en så mysig känsla att ha djur i trädgården och så fantastiskt för barnen att få ge utlopp för sin omvårdnadsinstinkt. Varma gosiga djurkroppar att krama och sköta om.

Sen skulle jag faktiskt gärna vilja ha egna höns också. Men det är helt out-of-the-question om ni frågar min man. Ha ha! Fast man faktiskt både kan och får ha höns i en villaträdgård… Nåväl, drömma är i alla fall inte förbjudet.

Men jag drömmer också om att bygga om min lilla odlingstäppa som i dagsläget ser ut så här. Och det kommer inte att stanna vid en dröm. Det skall bli gjort under våren.

Jag planerar att utöka med en pallkrage till, höja upp dem och flytta dem så att det blir lite mellanrum mellan varje. Sen skall det bli massvis av rädisor, sockerärter och ängsblommor. Det kommer att bli perfekt. Förutsatt att jag lyckas hålla sniglarna borta. Wish me luck!

Nu ska jag äta lite mer blomkålssoppa, sedan åka och hämta barnen och ikväll ska vi städa ut julen och dansa ut granen. Trevlig helg önskar jag er!

Vad ska du göra i helgen – och vad ska du äta?

show hide 7 comments

Ellinor Engström - January 11, 2013 - 2:53 pm

Gillar klassisk blomkålssoppa, jag soppor i de flesta utförande faktisk, men denna lät verkligen spännande. Skall jag testa nästa gång det vankas blomkålssoppa här hemma!
Kram

Emmy - January 11, 2013 - 11:14 pm

Visst gör det skillnad att rosta grönsakerna innan de hamnar i soppan. Har jag tid gör jag detsamma med tomater till tomatsås. Din pimpade keso gillar jag! Äter jämt en massa keso. Tycker det är bästa frukosten trötta morgnar och ett bra mellanmål som mättar fint.
Jag är så entusiatisk med mitt planterande varje vår och kämpar sedan för att hålla liv i plantorna. Vi har allt från rådjur till kaniner till mördarsniglar att tampas med vilket gör odlingen extra trixig. Men det är så kul att kunna skörda egenodlat. För att inte tala om gott!
Trevlig helg!

Mormorsglamour- pyssel och inredning - January 12, 2013 - 10:05 am

Du har fått en award av mig.. Du får göra vad du vill med den. Ville bara passa på att dela med mig av din fina blogg till ännu fler.
Önskar dig en fin helg!
Kram
Helena

Anna - January 12, 2013 - 3:10 pm

Hej!

Har precis hittat till din fina blogg! Vackra bilder och fina recept!

Soppan ser och låter fantastiskt gott.
Måste testas!
Här blev det också soppa idag! Nikkalouktasoppa som för tankar till mina år i norr! Mumsigt!

Helena mitt i smeten - January 12, 2013 - 9:38 pm

Låter mycket gott! Åt en liknande soppa igår på Lilla Linné i Göteborg. Blir mycket sugen på att testa denna!

Karoline | Gröna Skafferiet - January 13, 2013 - 5:47 pm

Åh, höns är fantastiska “husdjur”! Vi hade höns hemma tills jag var åtminstone 16-17 och jag saknar det en hel del. De kan faktiskt bli riktigt tama, min syster dresserade hönorna så de t.ex. hoppade på kommando och vår tupp kom alltid promenerandes från hönsgården på morgnarna för att äta frukost med oss i trädgården – väldans mysigt hade vi det!;)

Vilken fin och mysig trädgård ni ser ut att ha! Spännande med berggrunden så synlig, det skulle jag också vilja ha!:)

Ha en bra vecka! Kram Karoline

Sonja {Dagmar's Kitchen} - January 14, 2013 - 10:43 am

Ellinor – ja, visst är soppa underbart i de flesta former!

Emmy – smart att rosta tomaterna till tomatsåsen. Det borde verkligen bli pricken över i – måste testa det snart!

Helena – TACK – vad kul!! Ja, vad ska man göra med den? Har ingen aning? Ska jag svara på samma frågor som du fick och sedan skicka vidare? För självklart ska jag göra ngt med den.

Anna – kul att du hittade hit! Nu måste jag kolla in din blogg om jag hittar något om Nikkalouktasoppa, för det har jag sett att barnen får ibland enligt skolmatsedeln. Och jag som aldrig hade hört om det innan jag läste det där…

Helena mitt i smeten – testa vetja! Du kommer inte bli besviken!

Karoline – jag kan tänka mig att det skulle vara undebart att växa upp med höns. Jag älskar dem! Och så älskar jag ägg, så det hade ju varit ett fantastiskt trevligt nyttodjur att ha hemma. Men jag får hållas på den punkten tror jag ;-) Och, japp – vår berggrund är faktiskt rätt schysst. Dessutom tror jag att den bevarar en del värme vilket är perfekt som bakgrund till vår lilla odlingslott. Om det inte vore för alla sniglar och rådjur då… :-D