Idag är det för första gången på ett bra tag som det är lite ljust inomhus. Alltså tillräckligt ljust ute för att det även skall komma in lite ljus. Och vilken skillnad det gör! Jag får en helt annan känsla i kroppen, blir mycket gladare och får mer energi. Ska det ändå vara vinter så får det gärna snöa lite, vara riktigt kallt och så får solen hemskt gärna visa sig lite oftare.
Men visst kan man längta ändå till ljusare och varmare tider… Mer om det längre ner i inlägget. Först tänkte jag dela med mig av en fantastisk god, nyttig och billig rätt. För i januari, som tydligen är årets fattigaste och troligen också kallaste månad, kan det verkligen behövas något som är både gott och billigt. Och varmt! Vad tror ni det kan vara?
En soppa förstås! Men inte vilken soppa som helst – utan en rostad blomkålssoppa med en knaprig topping av bacon och mandelflagor. Det ni!
Och som ni förstår så är det rostningen och toppingen som gör hela skillnaden på en rätt som annars ibland tyvärr kan upplevas som lite trist. Och det är verkligen inte krångligt bara för att man skall rosta grönsakerna, så bli inte avskräckt!
Medan grönsakerna sköter sig själva i ugnen förbereder du toppingen och dukar bordet. Sedan är det nästan klart…
—
Rostad Blomkålssoppa med Bacon- & Mandelkrisp, 4 personer
1 blomkålshuvud
2 små jordärtskockor
1 liten purjolök
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
olivolja
1/2 tsk salt
—
7,5 dl kyckling- eller grönsaksbuljong
salt & peppar
0,5 dl grädde
1/2 pressad citron
—
1 paket bacon (utesluts förstås om du är vegetarian)
50 g mandelflagor
1) Sätt ugnen på 200 grader. Skölj blomkålen och skär den i små buketter. Snitta och skölj purjolöken och skär den i stora ringar. Skala jordärtskockorna och skär dem i mindre bitar. Skala och finhacka lök och vitlök. Blanda allt med olja och salt och lägg på ett bakplåtspapper på en plåt. Rosta mitt i ugnen ca 20 minuter eller tills grönsakerna fått fin färg.
2) Koka upp buljongen och tillsätt de rostade grönsakerna. Det är supersmidigt att bara ta bakplåtspappret och vika det lätt så att grönsakerna bara ramlar ner i buljongen. Låt grönsakerna småputtra under lock ca 10 minuter, tills allt är mjukt. Mixa soppan slät med stavmixer eller bordsmixer. Häll tillbaka soppan i grytan, koka upp och tillsätt grädde. Smaka av med salt, peppar och lite pressad citron.
3) Knaperstek baconet, låt rinna av på hushållspapper och smula sedan i mindre bitar. Rosta mandelflagorna i en torr stekpanna.
Toppa soppan med bacon- & mandelkrisp och timjan. Passar lika bra som vardagslunch eller festförrätt!
—
TIPS! Ett knep som jag lärde mig för länge sedan för att få baconet riktigt knaprigt är att lägga skivorna i kall stekpanna och sedan sätta på värmen. För mjukt bacon gör man tvärtom – lägg dem då i redan uppvärmd stekpanna. Jag vet inte om det är mer sant än något annat tillvägagångssätt, för jag gör aldrig på något annat sätt längre. Men det funkar i alla fall för mig.
Och eftersom jag ändå hade min lilla fotostudio framme så passade jag på att även fota förmiddagens mumsiga mellanmål. Ja, ni vet ju säkert hur mycket jag gillar det enkla. Och få saker är så enkla som att pimpa en tallrik keso med något gott. Det blir ett proteinrikt och nyttigt mellanmål. Och passar förstås lika bra som frukost.
Något recept behövs inte – keso, filéade apelsinskivor och hackade pistagenötter. Klart!
—
Och så har jag, trots att jag egentligen älskar vinter – förutsatt att det är riktig vinter, börjat drömma om varmare dagar, vår, frösådd och planering inför sommaren.
Jag drömmer om att lyckas utrota sniglarna och få en massiv rädis-skörd, medan Tuva drömmer om att skaffa kaniner. Och den drömmen är även jag med på. Jag kan tycka att det är en så mysig känsla att ha djur i trädgården och så fantastiskt för barnen att få ge utlopp för sin omvårdnadsinstinkt. Varma gosiga djurkroppar att krama och sköta om.
Sen skulle jag faktiskt gärna vilja ha egna höns också. Men det är helt out-of-the-question om ni frågar min man. Ha ha! Fast man faktiskt både kan och får ha höns i en villaträdgård… Nåväl, drömma är i alla fall inte förbjudet.
Men jag drömmer också om att bygga om min lilla odlingstäppa som i dagsläget ser ut så här. Och det kommer inte att stanna vid en dröm. Det skall bli gjort under våren.
Jag planerar att utöka med en pallkrage till, höja upp dem och flytta dem så att det blir lite mellanrum mellan varje. Sen skall det bli massvis av rädisor, sockerärter och ängsblommor. Det kommer att bli perfekt. Förutsatt att jag lyckas hålla sniglarna borta. Wish me luck!
—
Nu ska jag äta lite mer blomkålssoppa, sedan åka och hämta barnen och ikväll ska vi städa ut julen och dansa ut granen. Trevlig helg önskar jag er!
Vad ska du göra i helgen – och vad ska du äta?
show hide 7 comments