Rostade gulbetor med schalottenlök, hasselnötter och manchego, Pistage-financiers med fikon & lite vintertankar

Jag tror att många med mig tycker det är lite tungt just nu. Jag är i alla fall en av dem som, trots att jag egentligen älskar vintern och gärna omfamnar den med hull och hår, kan tycka att livet känns lite trist så här en månad efter jul- och nyår, och med en lååång sträcka kvar till vår. Eller – är det verkligen så långt kvar?

Det är faktiskt redan nu ljusare på eftermiddagarna, och min kloka mor informerade mig för ett tag sedan om att det ljusnar med hela 3 minuter per dag, vilket innebär dryga 20 minuter per vecka. Det är ganska snabb takt ändå.

Och häromdagen köpte jag finfina gulbetor från fjolårets skörd. Får man inte lite hopp då – när man inser att fjolårets skörd av till exempel äpplen, betor och mycket annat faktiskt räcker ända tills det är dags att börja skörda vårens första rädisor, spenat eller rabarber.

Kolla bara så vackra gulbetorna är när de skrubbats rena! Visst är det fantastiskt att detta är en färsk råvara som är odlad här i närheten?

Och trots att vintern just nu håller oss i sitt järngrepp så gror det på fönsterkarmarna i vårt kök. Just nu groddar vi gröna ärtskott i glasburk (Egon älskar dem), vattenkrassen är sådd och har grott (och nu håller jag tummarna för att den skall växa) och så har vi groddat rädisor av sorten Istapp. Det blir jättevackra små skott som smakar mycket rädisa – supergott på salladen eller bara direkt på mackan.

Jag är själv ingen groddningsexpert, utan testar mig fram med hjälp av sunt förnuft och Google. Man kan grodda nästan vad som helst utav frön, bönor och linser och nästa gång ska jag ta fram quinoapaketet och göra en sats quinoagroddar.

Att grodda är roligt (och lärorikt!) även för barnen, och ger som sagt hopp om livet – ett grönare liv än det som just nu syns utanför fönstret.

Men vintern är inte så dum den heller, om man bara ser till att göra allt det där roliga som bara går att göra just nu på vintern. Åka skridskor till exempel.

Tuva börjar behärska skrillorna riktigt bra, och Egon är inte heller så långt från att klara sig själv på isen. Men än så länge tar han hjäl av en “isrullator” ibland. Och skridskoutflykterna blir förstås ännu roligare och mysigare med varm choklad och kanelbullar.

Ja, nu vet ni vad jag har pysslat med den senaste tiden. Nu tänkte jag bjuda på lite härlig mat som vi har ätit under veckan som gått.

I förrgår lagade jag till de goda gulbetorna och schalottenlöken som jag köpte på Mariebergs Gårdsbutik i måndags. Och som ni vet så vurmar jag mycket för det enkla – alltså få, men fina ingredienser – och det här blev just en sådan enkel, och galet god kombo!

Rostade gulbetor med schalottenlök, timjan, hasselnötter & manchego, 4 personer
400 g gulbetor
1 tsk havssalt
2 msk olivolja

10 schalottenlökar
50 g hasselnötter
en handfull färsk timjan

100 g manchego, smulad

Dressing
2 msk olivolja
saften från 1/2 pressad citron
1 msk honung
1/2 tsk flingsalt

1) Sätt ugen på 225°. Skrubba betorna rena med en rotborste och skär dem i små klyftor.
2) Lägg klyftorna på ett ugnsfast fat eller ugnsform och blanda med havssalt och olivolja. Rosta mitt i ugnen ca 20 minuter.
3) Skala under tiden schalottenlökarna och halvera dem. Hacka även hasselnötterna grovt.
4) Tillsätt schalottenlök, hasselnötter och timjan till betorna och rosta ytterligare 10-15 minuter.
5) Vispa ihop dressingen och toppa betorna med den samt smulad mancheogost innan
servering.

Servera till kött eller fisk, eller bara som en varm “sallad” med ett gott bröd.

Vi hade även en stor ask fina kvisttomater hemma som av någon outgrundlig anledning stått orörda ett tag. Visserligen var de supergoda att äta bara som de var, men det är en sådan lyx att långrosta – eller semitorka – tomater i ugnen ett par timmar.

Du kan lägga dem på en bit bröd med en liten bit Camembert som jag gjorde på bilden, eller så äter du dem med lite extra olivolja och parmesan på en portion pasta. De passar också jättebra att ha som tilltugg precis som de är, eller att lägga på en pizza.

Vi gör de här tomaterna ofta, och de håller sig flera dagar i kylskåp. Troligen flera veckor om du ser till att täcka dem med olja.

Semitorkade tomater
ett gäng små tomater
en liten nypa socker (kan uteslutas)
en nypa flingsalt
lite nymalen svartpeppar
färska örter (jag gillar oregano och timjan till tomater, men ta vad du råkar ha hemma)
en god olivolja
6-7 klyftor vitlök

1) Sätt ugnen på 120 grader.
2) Skölj tomaterna och dela dem på mitten. Lägg dem med snittsidan uppåt på en plåt eller i en ugnsform.
3) Strö över socker, salt, peppar, några kvistar färska örter och ringla över ordentligt med olivolja.
4) Skala vitlöksklyftorna (det går också bra att hoppa över skalandet) och krossa dem lätt med ett knivskaft. Fördela dem jämnt över plåten.
5) Sätt in i ugnen och låt stå i cirka 2 timmar (små tomater cirka 2 timmar – större kan behöva upp till 3 timmar). Tomaterna skall se lite skrumpna ut, men inte vara helt torra.

Det har även bakats här i “Dagmar’s Kitchen” den här veckan. Jag var sugen på att testa financier-muffins på finmalda pistagenötter istället för det traditionella mandelmjölet. Och det blev kanske ingen sensationell smakskillnad, men de blev vackert ljusgröna i färgen.

Jag köper mina pistagenötter i saluhallen. Där kan man få de iranska nötterna som är så vackert gröna i färgen, och dessutom är de redan skalade vilket spar en hel del tid när man ska baka med dem.

Pistagefinanciers/muffins med torkade fikon, 8 st
100 g smör
1 vaniljstång
1 1/4 dl finmalda pistagenötter
1 dl bovetemjöl
1 dl ljust rårörsocker
skalet från 1/2 citron
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk flingsalt
4 äggvitor
torkade fikon

1) Sätt ugnen på 180 grader och placera 8 muffinsformar i en muffinsplåt.
2) Smält smöret på medelhög värme och låt det puttra tills det får en svagt brun färg och börjar dofta nötigt. Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg både frön och stång i det brynta smöret. Låt stå och dra.
3) Blanda mjölsorter, socker, citronskal, bakpulver och flingsalt i en bunke.
4) Vispa äggvitorna till vitt skum. Det behöver inte vara hårt skum som till maränger, men det skall vara ordentligt fluffigt.
5) Tag upp vaniljstången ur smöret och blanda smöret med mjölblandningen. Vänd till sist ned de vispade äggvitorna och vänd runt tills smeten är jämn.
6) Fördela smeten i muffinsformarna och garnera med torkade fikon eller annat som du tycker om. Grädda mitt i ugnen cirka 20 minuter.

Med detta önskar jag dig en riktigt härlig helg i vinterkylan och hoppas att jag kunde inspirera till att laga något litet. Se nu till att utnyttja allt härligt som vintern och kylan innebär, och dröm under tiden om groende frön och soliga dagar på stranden.

Trevlig helg!

show hide 11 comments

Ulrica - January 25, 2013 - 2:52 pm

Åh så gott och vackert!

Kram Ulrica

tina - January 26, 2013 - 4:48 pm

Din mat är så fin, så fin, så fin, jag vill bara ha, ha, ha, ha. <3

Håkan Liljeqvist - January 26, 2013 - 4:50 pm

Håller med om att det känns lite tungt och att jag nog börjar längta lite efter våren. Men noterade i veckan att det faktiskt var ljust ute när jag kom hem ifrån jobbet. Det livade upp :)
Att besöka din blogg livar också som vanligt upp.
Trevlig helg!

Linda - January 26, 2013 - 5:56 pm

Så otroligt vackra bildet! Väldigt fin och inspirerande blogg:) Jag ska börja kika in här!

Sonja {Dagmar's Kitchen} - January 27, 2013 - 7:56 am

Ja, visst är det ljusare nu hörni! Snart vår! Tänk vad härligt när vi kan baka rabarberpajer och fräscha vårsallader igen.

Linda – kul att du hittat hit! Nu ska jag kika in till dig också.

Linn - January 27, 2013 - 11:03 am

Men så mycket fint och gott du bjuder på! Bilderna är så härligt ljusa och positiva att jag faktiskt tror dig när du säger att vi går mot ljusare tider :-)

Håller helt och hållet med dig i din matfilosofi. Få råvaror av god kvalitet ska det vara, och ett tillagningssätt som låter de naturliga smakerna blomma ut.

Nyss hemkommen från Indien kan jag meddela att det landet rent matmässigt är en stor utmaning för mig. Visserligen är det toppen för mig med allt vegetariskt, men alla dessa kryddblandningar… Nä, det går inte. Mellanlandade i Helsingfors på hemvägen och gick raka vägen till ett café. Där köpte jag en bit rågbröd med smör, ost och paprika. Ingenting har nog någonsin smakat så gott! :-)

Salladen åker upp på nästa veckas matplanering. Ser riktigt smarrig ut!

Karoline | Gröna Skafferiet - January 27, 2013 - 3:11 pm

Ljuvliga bilder!! Bilderna på gulbetorna känns riktigt somriga med allt ljus och värme!

Linn - January 29, 2013 - 7:54 pm

Oj! Vi är lyriska! Har precis avnjutit salladen med gulbetorna och sambons omdöme var: något av det godaste du (dvs. jag) lagat.

Fantastisk kombination med gulbetorna och osten, hasselnötterna som ger ett härligt knaper, och dressingen som smakar lite sisådär när jag smakar av den men är perfekt till salladen. Vi lade även till några nävar machesallad för att göra den lite grönare.

Börjar inse vilken receptskatt din blogg är :-)

Sonja {Dagmar's Kitchen} - January 29, 2013 - 9:52 pm

Karoline – tack! Och jag vet… Jag kan inte hjälpa det, men det blir ofta en somrig känsla även om det kanske borde varit vintrigt i det här fallet ;-)

Linn – men ÅH vad glad jag blir av dina fina kommentar! Det är så roligt att få höra såna där “real life” utlåtanden. Glad att ni också tyckte så mycket om det!

Kristin @ The Chocolate Box - January 30, 2013 - 10:26 pm

20 minuter per vecka? Där fick jag lite hopp kände jag, kommer vara ljusa eftermiddagar innan vi vet ordet av :) Längtar!

De där semitorkade tomaterna, med en bit ost, såg riktigt goda ut! Precis sådant jag är sugen på just nu :)

Mårtenssons kök - January 31, 2013 - 9:03 pm

Åh, visst märkets det lite extra i eftermiddags att det blivit lite ljusare och att det inte mörknar lika tidigt längre. Helt underbart var det att få höra lite fågelsång också, det finns hopp om våren:)
Ser ut att ha varit en smakfull vecka, muffinsarna låter som en smarrig avslutning.

Ha en finfin helg.