Chocolate chip cookies med pecannötter och havssalt

Det var så länge sedan jag bakade något och jag har länge varit sugen på min (och många andras) älsklingskaka – Chocolate Chop Cookies! Vet inte hur många gånger jag tänkt på sista tiden att jag vill baka dem. Det är bara det att om jag har den sortens kakor hemma så äter jag. Tills de är slut.

Men idag var jag lite sugen på att experimentera också. Och gjorde ett första försök att “nyttifiera” den här älsklingskakan.

Jag bytte farinsockret mot kokossocker och minskade även mängden något. Och så experimenterade jag lite med mjölsorterna så att de inte skulle innehålla enbart snabba kolhydrater.

Smeten blev nästan lika god som vanligt och kakorna är riktigt goda, om än inte helt perfekta. Lite av segheten försvann någonstans med det utbytta sockret eller mjölet… Men skam den som ger sig. Jag kommer att fortsätta experimenterandet för att försöka få fram den ultimata {nyttigare varianten av} Chocolate Chip Cookies.

Tills dess – håll till godo med det här receptet. Grymt goda, men något frasigare än mina vanliga Choc’ Chip Cookies.

Chocolate Chip Cookies med Pecannötter & Havssalt, ca 20 st

125 g smör
0,5 dl rårörsocker
0,75 dl kokossocker
1 ägg
1 tsk Vanilla vaniljsocker (eller frön från 1/2 vaniljstång)
1 dl vetemjöl
1 dl mandelmjöl
1,5 dl bovetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1 tsk havssalt
100 g hackad choklad eller chokladknappar
en näve pecannötter, grovt hackade

1) Vispa eller rör smör och sockersorter mjukt. Rör ned ägget tillsammans med vaniljsockret.
2) Blanda alla mjölsorter, bakpulver, salt, choklad och pecannötter och rör ihop med smörblandningen till en jämn smet.
3) För över smeten till ett bakplåtspapper och rulla ihop till en rulle, ca 5-6 cm i diameter. Lägg rullen i frysen minst en timme, men gärna mer.
4) Sätt ugnen på 200 grader. Skär centimetertjocka kakor av den djupfrysta rullen och grädda på bakplåtspapper mitt i ugnen ca. 12 minuter eller tills kakorna fått fin färg.

Njut med en kopp kaffe eller ett glas iskall mjölk – mums!

Jag ska också passa på att berätta lite vad som kommer att hända den kommande tiden för min del. Tillsammans med bland andra Veronica Stenberg kommer jag den närmaste tiden att jobba stenhårt på ett projekt med en vegankokbok. Ett riktigt spännande projekt där jag står för plåtandet.

När det väl är klart kommer jag att ha fullt upp med att förbereda för workshopen den 23/3 och även ro i land en mängd reportage till olika tidningar tillsammans med Marie. Det ser helt enkelt ut att bli en ovanligt spännande vår, och jag är rädd att jag inte kommer att hinna uppdatera bloggen så mycket under tiden. Men eftersom jag älskar att hålla på med mina egna kreativa projekt där jag får skapa precis vad jag vill i köket kommer jag ändå försöka laga, fota och blogga något eget under tiden också.

Snart kommer jag även att lägga ut mer info om ytterligare en workshop i matfoto/matstyling/naturligt ljus – så håll utkik efter det!

Jag hoppas att ni alla får en fortsatt bra dag, och lägg märke till hur ljust det kommer att vara i eftermiddag. Solen skiner (åtminstone här i Göteborg) och jag tror det kommer vara ljust minst till klockan halv fem. Våren är på ingång – hurra!

Sedan blev jag väldigt glad när Tuva kom hem på eftermiddagen och ville smaka – och faktiskt tyckte om – kakorna! Förmodligen är det med mina barn, precis som med mig när jag var liten, att eftersom tillgången på hembakat ofta är stor hos oss så är de inte så förtjusta i just det. Därför bakar jag nästan aldrig kakor (bara kanelbullar) med barnen i åtanke längre. Vilket egentligen känns väldigt trist.

Men idag ville som sagt Tuva ha – och hon åt två! Kanske kan dessa bli nya favoriten istället för Ballerinakexen – vem vet?

show hide 11 comments

Katarina - February 5, 2013 - 3:02 pm

Perfekta cookies och bovetemjöl ger en god smak tycker jag! Vilken spännande vår du kommer ha, kul!

Kristin @ The Chocolate Box - February 5, 2013 - 5:46 pm

Vad spännande med en vegankokbok! Lycka till! :D

Linn - February 5, 2013 - 8:42 pm

Vad roligt med vegankokboken! Den ser jag verkligen fram emot. Fyll den med godsaker och vackra bilder.

Så måste jag säga också att choklad och havssalt är en favoritkombination.

Mårtenssons kök - February 5, 2013 - 11:13 pm

Ja det är verkligen det som inte är bra med att ha goda kakor hemma, utan att man ens märker det så är dom plötsligt slut…:) Kul att experimentera lite också, nyttigare kan ju aldrig vara fel.
Förstår att du ser fram mot våren, det verkar ju bli en spännande tid för dej!

Sofia - Hildas hem - February 6, 2013 - 9:03 am

Mmmm, vilka otroligt goda kakor. Och dina bilder är ju fantastiska! :)

En så himla spännande vår du har framför dig. Kokboken kommer ju att bli magisk med dina fina bilder och med ett ämne som intresserar mig :)

Jag önskar dig en härlig dag!
Kram Sofia

Sonja {Dagmar's Kitchen} - February 6, 2013 - 10:43 am

Katarina – ja, jag gillar också bovete! Funkar nästan alltid att byta ut allt, eller delar av, vetemjölet mot det.

Kristin – tack!

Linn – japp, det kommer bli mkt spännande med kokboken! Och salt och choklad vet jag att vi har haft uppe till diskussion tidigare – de är ett riktigt bra par!

Mårtenssons – Ja, visst är det “farligt” med kakor. Men om de är lite nyttigare kan man mumsa på med lite godare samvete.

Sofia – tack! Ja, det ska bli superskoj med kokboken. Imorgon börjar vi plåta!

Ella - February 6, 2013 - 3:55 pm

Åh nybakta chocolate chip cookies är verkligen såååå gott! Härligt med så många projekt i luften! Och så många roliga också, även om det är mycket jobb.

Och våren är på intåg! Jag hurrar med dig! Tjohoo! :-D
På tal om våren så är den inte riktig här hos i oss i Stockholmsområdet ännu! Här snöar det som bara den och både mössa och vantar åker på! Hoppet är det sista som lämnar människan! Hihi… Snart lär den väl vara här hos oss med.

Jag såg awarden hos dig först faktiskt, så jag visste ju att du fått en – annars hade du såklart varit med bland de fem!

Jag har hört av mig till Tasty Cards men inte fått något svar? Undrar varför?
Tack för fina orden!

Kram

Mormorsglamour-pyssel och inredning - February 7, 2013 - 8:11 am

Vilken rolig vår det verkar bli för dig, så kul! Fotokursen ser jag väldigt fram emot!! Förstår att det inte blir samma uppdatering på bloggen som förut, men jag följer dig ändå via bloglovin så det gör inget. Lägg bloggandet på en nivå så att det fortfarande är lika lustfyllt, det är nog det viktigaste.
Kakorna ser helt ljuvliga ut!
Kram
Helena

milla - February 9, 2013 - 12:09 am

Vilka härliga kakor blir riktigt fika sugen:)

Satu - March 10, 2013 - 3:48 pm

Vilken jätte fin blogg du har. Härliga bilder och recepten låter goda!

Sonja {Dagmar's Kitchen} - March 11, 2013 - 8:45 pm

Satu – tack! Välkommen tillbaka igen!