Dinkelsemlor med rostad mandel- & apelsinfyllning

Idag har jag varit hemma med en sjuk liten Egon. Och vi har bakat dinkelsemlor.

Ni vet ju vid det här laget att jag gillar att “nyttifiera” både bakverk och mat så jag gjorde en liten twist på den vanliga semlan, med något mindre socker och dinkelsikt istället för vetemjöl.

Jag hade inte alls tänkt baka några semlor idag, bara för att det råkar vara fettisdagen.

Och jag hade absolut inte tänkt nyttifiera några semlor. För jag tycker nog att en semla ska vara just en semla. Och då är det faktiskt lite onyttigt.

Nu blir det inte sådär värst mycket nyttigare med dinkel än med vanligt vetemjöl kanske. Men ändå, någon mer mineral och fiber blir det. Och precis lika gott som en vanlig.

Och så låter det lite snyggare med dinkelsemlor. Ellerhur?

Det enda som kan vara bra att veta när man bakar med dinkel (som har ett högre proteininnehåll, och därmed lägre GI, än vete) är att det suger åt sig mer vätska. Så var försiktig och tillsätt bara lite mjöl åt gången – annars blir det lätt torra och stabbiga bullar.

Jag gjorde bara en liten sats bullar. Vill du göra många och frysa in är det bara att dubbla receptet.

Dinkelsemlor med rostad mandel- & apelsinfyllning, ca 12 stora bullar
75 g smör
2,5 dl mjölk
25 g jäst
1/2 tsk salt
0,5 dl strösocker
1 tsk mortlade kardemummakärnor (eller färdigmalen)
ca 5-6 dl siktat dinkelmjöl
ett ägg till pensling

1) Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Låt det bli fingervarmt, cirka 37 grader. Smula sönder jästen i en bunke och häll lite av degvätskan över. Rör med en trägaffel tills jästen lösts upp.
2) Tillsätt socker, salt, kardemumma och resten av degvätskan.
3) Tillsätt dinkelmjölet lite i teget och arbeta degen med en trägaffel (eller i matberedere) tills du har en fast och smidig, men fortfarande något kladdig deg. Det här är emot allt vad jag läst om bakning (bagare verkar vara så exakta med måtten…) men jag tycker inte att man behöver mäta mjölmängden. Jag har lärt mig att känna hur degen skall vara – och innan jäsning skall den fortfarande vara lite kladdig. Då jäser den bäst. Jäs under bakduk till dubbel storlek minst 30 minuter.
4) Tag upp degen på mjölat bakbord och arbeta den jämn och fin. Tillsätt eventuellt mer mjöl.
5) Skär degen i 12 lika stora bitar och rulla dem till bollar mot bakbordet.
6) Lägg bullarna på plåt och låt jäsa under bakduk minst 30 minuter till. Sätt ugnen på 250 grader, pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen ca 8-10 minuter.

Rostad mandel- & apelsinfyllning, lagom till 4 stora bullar
150 g färdig mandelmassa
en näve mandlar
saft och skal från en halv apelsin

1) Rosta mandlarna i en torr stekpanna och hacka dem grovt. Riv mandelmassan och pressa över apelsinsaft samt rivet apelsinskal. Blanda allt till en smidig massa.

Fyll bullarna med mandelmassa och vispad grädde och sikta florsocker över. Överraska någon du tycker om eller ät upp alltihopa själv ;-)

show hide 3 comments

Monira [food around my world] - February 12, 2013 - 3:45 pm

Själv har jag inte hunnit få i mig en semla ännu :O Men känner att jag måste baka det snarast, med alla läskande recept & bilder på semlor som cirkulerar nu! Det lät väldigt gott med apelsin och rostad mandel i som variation, måste prövas ;D Hoppas du får en fortsatt god fettisdag ;-D

Hanna - February 14, 2013 - 11:10 am

Låter spännande och gott även om jag måste säga att jag gillar en gammal hederlig klassisk semla väldigt mycket :-)

Cecilia - May 20, 2013 - 11:41 pm

Tack för underbar fotoinspiration! Har fått en del roliga idéer som jag själv kommer att använda. Och all din mat ser mumsig ut!