En lunch inspirerad av råvarorna – Ångkokt kolja med örtolja, vitkålssallad och grillad Angellopaprika

Det känns som det var ett tag sedan jag delade någon “riktig mat” med er här på bloggen. Vi äter förstås massor hela tiden, det är bara det att tiden att fotografera och skriva recepten inte hinns med så ofta som jag skulle önska.

Och på helgerna försöker jag att inte stå bakom kameran för mycket.

Delvis för att jag har gått och skaffat mig en tennisarm, som i mitt fall ganska säkert beror på enformiga rörelser med handleden. Orsakat av mitt kamerastativ.

Men också för att jag måste lära mig skilja lite på jobb och fritid.

Och jag har inte lagat någon riktig lunch på länge heller. Antingen har jag varit ute på jobb, eller så har det blivit snabblunch i form av yoghurt och müsli framför datorn.

Men igår när jag handlade blev jag inspirerad av råvarorna och tänkte att jag nog skulle laga en lunch till mig själv ändå.

Hör du till dem som tycker det är tråkigt att laga mat bara till dig själv?

Jag brukade tycka det också. Men sedan har jag börjat tänka annorlunda. Det måste inte vara så himla “lagat” eller krångligt. Bara man har fina råvaror som man tycker om. Då blir det oftast ett rent nöje.

Och igår fanns det finfin KRAV-märkt kolja till extrapris i fiskbilen, underbara små Angello-paprikor i matbutiken och så hade jag en massa vitkål och finfina ärtskott i kylen hemma. Så det blev ångkokt kolja med örtolja, vitkålssallad med citron och chili och så grillad Angello-paprika.

Och paprikorna räckte även till fredagsmyset så att även P fick smaka.

Vi börjar med salladen och paprikan. Fisken blir färdig så fort så den väntar vi med till precis innan servering. Och vill du bjuda på detta så går grönsakerna alldeles utmärkt att förbereda upp till två dagar i förväg och förvara i kylskåpet.

Vitkålssallad med citron, chili och äpple, 4 personer som tillbehör
1/2 vitkålshuvud
1 röd chilifrukt (valfri styrka förstås)
1 citron, saften och skalet
flingsalt
1 krispigt äpple
ärtskott eller annat grönt

1) Ta bort de yttersta bladen på vitkålen och strimla den fint. Jag använder en mandolin, och det är helt oslagbart för att få papperstunna grönsaker. Strimla även chilin och blanda den med vitkålen.
2) Pressa citronsaften över salladen och smaka av med salt. Hit kan du förbereda upp till två dagar i förväg.
3) Skiva ett äpple tunt och servera salladen med äppelskivor, ärtskott och lite bladpersilja.

Underbart som tillbehör till fisk eller kött!

Rostad Angello-paprika
200 g söta små paprikor, till exempel Angello
flingsalt, svartpeppar, olivolja, örter

1) Sätt ugnen på grill, högsta möjliga värme. Skölj och torka av paprikorna och lägg dem på en plåt. Undvik bakplåtspapper eftersom det lätt grillas innan paprikorna är grillade ;-).
2) Grilla paprikorna 2-5 minuter i den övre delen av ugnen, men vakta noga så att de inte brinner upp.
3) Låt svalna och smaksätt sedan med salt, peppar, olivolja och färska örter.

Det vanligaste när man grillar paprika är ju att göra det för att sedan ta bort skalet. Men de här små godingarna har så tunt skal att det kändes onödigt. Oavsett hur du gör så får de en fantastisk smak av att grillas en stund. Små saker som gör stor skillnad.

Nu är grönsakerna färdiga. Då ska vi fixa till en örtolja och koka fisken!

Örtolja
bladpersilja, gräslök & oregano – en handfull av varje
3 msk olivolja eller rapsolja
1/2 pressad citron
flingsalt

1) Blanda allt i en mixerskål och mixa nästan slätt. Tillsätt eventuellt mer olja och smaka av med salt.

Ångkokt kolja, 4 personer
600 g koljafilé
flingsalt

1) Salta fisken lätt och ångkoka den 4-5 minuter i en ångkokare. Eller koka upp 1 1/2 dl vatten i en traktörpanna, lägg i fisken och koka försiktigt under lock i ca 5 minuter tills fisken är vit och ogenomskinlig.

Droppa örtoljan över fisken innan servering. Dekorera med färska örter.

Jag hoppas att ni alla har en underbar helg! Nu ska jag iväg med familjen och åka skridskor en stund.

show hide 5 comments

Linn - February 24, 2013 - 9:29 am

Hoppas du blir av med tennisarmen, och se till att du inte överanstränger dig. Vare sig fysiskt eller psykiskt. Låter bra med pauser och att hålla sig borta från kameran då och då. Tycker själv att det är lätt att hamna i att “allt” kretsar kring bloggen och att varje bloggable moment måste förevigas. Så är det ju inte.

Kristin @ The Chocolate Box - February 24, 2013 - 4:16 pm

Jag är sån tyvärr, tycker det är tråkigt att laga mat till mig själv. Ofta blir det någon snabb sallad eller annat som inte kräver så mycket ansträngning.

Hoppas armen din blir bättre snart!

Karoline | Gröna Skafferiet - February 24, 2013 - 7:54 pm

Ser ljuvligt ut! (och väldigt vårigt!!) :)

Sonja {Dagmar's Kitchen} - February 25, 2013 - 9:25 am

Linn – tack för omtanken! Ska ta kontakt med en naprapat i veckan och se vad som kan göras. Tror att träning är bästa sättet att få bort det + bli mer “motståndskraftig” mot återfall.

Kristin – tack för omtanken också! Och visst är det ofta så att det är tråkigare att laga till sig själv än till andra. Men man får tänka på sig själv som gäst ;-)

Karoline – ja, man är lite sugen på vårigt nu tycker jag!

[…] Kitchen hade ärtskott i vitkålssalladen som serverades till ångkokt kolja med örtolja och grillad […]