Godmorgon, och ännu en variant av hemgjord müsli/granola

Godmorgon! Vilken härlig dag det ser ut att bli. Åtminstone här i Göteborg.

Hur är det hos dig?

När jag var liten brukade mamma göra egen müsli, och det doftade alltid så gott i köket när den rostades i ugnen. Och som vuxen har jag på senare år gjort otaliga varianter av hemgjord müsli.

Det här är den variant som jag för tillfället tycker allra bäst om, och den går förstås att variera i det oändliga med olika gryn, nötter och frön.

Rostad Müsli {granola}, en stor långpanna
2 liter blandade gryn (tex. havre-, dinkel-, bovete-, råg-)
neutral rapsolja
2,5 dl vatten eller äppeljuice
2 dl blandade nötter och frön (här är det pistagenötter, hasselnötter & solrosfrön)
2 dl riven kokos
1 dl honung
4 msk kokosolja
1/2 tsk salt
2 dl torkade tranbär

1) Sätt ugnen på 180 grader. Häll grynen i en lätt oljad långpanna, tillsätt vatten eller juice och krama in vätskan ordentligt i grynen.
2) Tillsätt nötter, frön och kokos. Smält honung, kokosolja och salt på låg värme i en kastrull eller i micron. Det skall inte koka, bara smälta ihop. Krama in blandningen i müslin.
3) Rosta müslin mitt i ugnen ca 25-30 minuter, eller tills den har fått fin färg. Rör om då och då så att det inte bränns.
4) Låt svalna och tillsätt sedan tranbär.

Enligt mig är det allra lyxigast att njuta müslin ljummen och nygjord med iskall yoghurt och kanel. Men den håller sig bra i flera veckor i lufttät burk eller påse.

show hide 9 comments

Katarina - February 25, 2013 - 10:44 am

Hemmagjord müsli/granola är godast och då blandar man i det man gillar bäst! Jag tog precis ur ugnen granola :) Ha en fin dag!

Sonja {Dagmar's Kitchen} - February 25, 2013 - 10:52 am

Visst är det så Katarina! Man har liksom makten över sin egen müsli då ;-) Och så kan man variera från gång till gång, och från säsong till säsong.

sofia - February 25, 2013 - 3:18 pm

Mums, hemmagjord musli är ju både nyttigare och framförallt godare!

Sonja {Dagmar's Kitchen} - February 26, 2013 - 10:25 am

Sofia – ja, visst är det! Och så himla enkelt att göra.

Sara - February 26, 2013 - 8:01 pm

Håller med, ljummen musli är ljuvligt! Gjorde en stor omgång i går o njöt! :)

Emmy - February 27, 2013 - 4:24 am

Hemgjord müsli har en strykande åtgång hemma hos oss. Men det ska vara den rostade varianten. Går att variera smaken på många olika sätt genom att byta ut kryddorna eller göra som du och söta med någon juice. Jag tycker dessutom att den är god att använda till olika desserter och kakor.

Sonja {Dagmar's Kitchen} - February 27, 2013 - 9:13 am

Sara – Japp, det är mums!

Emmy – ja, visst är det underbart gott och hemtrevligt. Och perfekt “skafferitömmare” när det finns skrap i botten på en massa påsar ;-) Jag brukar också använda müsli när jag bakar, och supergott i trifle istället för kaksmulor.

Linn - March 7, 2013 - 4:29 pm

Hemmagjord müsli… För mig har det hittills stannat vid tanken, men inser nu att det nog inte är så himla svårt :-) Och gott som tusan ser det ut!

Hemmagjord rostad müsli | Josefines Skafferi - February 28, 2013 - 5:59 pm

[…] För bara någon vecka sedan publicerade Råd och Rön en lista över 100 olika müsli, där det visade sig hur onyttiga många müsli är med hög socker- och fetthalt. Jag har länge velat göra min egen, dels för att det är så mycket godare, men också för att det är nyttigare Det som är så bra är att den går att variera i mängder med olika gryn, nötter, frön och torkade frukter. Jag blev inspirerad av det här receptet. […]