I väntan på våren – ett smørrebrød till – den här gången med grön ärtröra, fransk lantsalami & parmesan

I min längtan efter vår och grönska fick jag idag plötsligt ett väldigt sug efter bönröran på bondbönor som jag gjorde i somras.

Ni vet – grönt, nyplockat, fräscht och krispigt. Den känslan.

Och eftersom jag sitter hemma vid datorn med ganska mycket bildhantering så kände jag för att fortsätta på temat smørrebrød till lunch (=snabbt och gott).

Då slog det mig att vi nästan alltid har ett par paket “petits pois” i frysen. Det är helt vanliga ärtor – bara lite mindre, krispigare och godare än vanliga frysta ärtor. Och dom fick utgöra basen till dagens lunch.

Så enkelt. Och så gott.

Just mars är ju en månad då det kan vara svårt att hitta spännande råvaror. Åtminstone om man vill handla hyfsat närproducerat, och säsongsbetonat. Och om man börjar bli lite trött på kål och rötter… Men då kan faktiskt frysdisken vara räddningen!

Frysdisken eller torkade ärtor och frön som du kan grodda.

Och vill du ha lika fina ärtskott som på bilderna så är det enkelt fixat på en vecka:
• Köp en ask torkade gula ärtor
• Lägg ett par matskedar ärtor i blöt i 2-3 dl vatten över natten
• Häll av vattnet och låt ärtorna ligga i samma skål utan vatten ett-två dygn, och skölj ett par gånger om dagen så att de håller sig fuktiga – då kommer det snart små vita “svansar” (=rötter)
• När ärtorna fått sina rötter lägger du dem på ett tunt lager fuktig jord (tex. på en bricka) och låter ärtskotten börja växa
• Se till att jorden är fuktig hela tiden – täck ev. med plastfolie tills det gröna börjar komma upp
• När det gått ungefär en vecka är skotten ca 10 centimeter långa och klara för skörd!

Nej, nu ska ni få receptet på smørrebrødet. Och jag skall återgå till jobbet.

Smørrebrød med grön ärtröra, fransk lantsalami & parmesan, ärtröran räcker till 3-4 stora smørrebrød
250g små fina ärtor (jag tog frysta, men är det sommar tar du förstås färska om du har)
ca 0,5 dl olivolja
saften från 1/2 citron
några rejäla nypor basilika, finhackad
flingsalt & svartpeppar

fransk lantsalami eller annan god salami alt. lufttorkad skinka
ev. parmesan eller pecorino

1) Lägg ärtorna i en kastrull och häll på vatten så att ärtorna bara precis täcks. Salta lätt. Koka upp och koka bara 1-2 minuter så att det fortfarande finns lite spänst kvar i ärtorna.
2) Mixa ärtorna tillsammans med olivolja, citronsaft, basilika, salt och peppar. Men mixa inte för hårt – det är rätt schysst med lite grövre textur på röran.

Rosta några skivor surdegsbröd (valfri sort), droppa över olivolja och toppa med ärtröra, salami och till sist lite hyvlad parmesan eller pecorino.

show hide 3 comments

tinajo - March 6, 2013 - 3:32 pm

Mums filibums så gott! :-)

Sandras Matkrypin - March 7, 2013 - 7:37 am

Ser fantastiskt gott ut! Smörrebröd är verkligen en hit och går att variera hur mycket som helst :)

Sonja {Dagmar's Kitchen} - March 7, 2013 - 1:11 pm

tinajo – ja, ellerhur! Måste köpa mer ärtor idag, för vi tömde frysen igår…

Sandra – tack, ja smørrebrød är grymt gott. Sen vet jag inte egentligen om de här får kallas smørrebrød, det är mest jag som gärna VILL kalla dem det. Kanske eftersom jag är halvdansk. Och så tycker jag inte riktigt att “smörgås” passar eftersom man inte förknippar det med så mycket pålägg egentligen.

Vad tycker ni? Vad kan man kalla dem?