Nötfria fikonkulor med choklad och melonkärnor & Aprikos- och mandelkulor med choklad och vanilj

På lördag har jag workshop med sju härliga tjejer som kommer resandes hit till Göteborg från olika håll i landet. Det ska bli så fantastiskt roligt, och mycket av min arbetstid den här veckan har gått åt till att förbereda för det.

Vi kommer att jobba hårt ;-) genom att äta en massa god och nyttig mat, som vi först stylar och fotar. Och jag är rätt säker på att tjejerna kommer att jobba så hårt att de kommer att behöva de här energikulorna emellanåt.

Och så finns det ju nästan alltid de som har någon form av allergi eller intolerans mot olika födoämnen. På workshopen nu på lördag hade jag både nötallergi och laktosintolerans att ta hänsyn till när jag planerade maten. Och jag tycker bara det är roligt att se till att maten passar alla – en möjlighet att utmana sig själv att tänka i nya banor, och ett sätt att få alla att känna sig lika välkomna.

Och nästa workshop – som nu har en plats ledig pga. ett återbud – kommer att bli helt glutenfri eftersom två av deltagarna är glutenintoleranta. Så hör av dig till mig så fort som möjligt om du är sugen på att vara med på den!

De nötfria kulorna är gjorda på finmalda melonkärnor istället för mandelmjöl – det blir väldigt likt mandelmjöl i konsistens och fettmängd, så testa det om du är nötallergiker men sugen på nyttiga godiskulor.

Och så vill jag verkligen slå ett slag för att använda en riktigt bra kakao. Jag använde Valrhona till dessa, och det blir en otroligt lyxig och rik kakaosmak.

Nötfria fikonkulor med choklad och melonkärnor
150 g mjuka torkade fikon
150 g melonkärnor, malda till fint mjöl
2 msk Valrhona kakao (eller annan god kakao av hög kvalitet)
50 g raw “raw cacao nibs” (kan uteslutas)
1/4 tsk havssalt
saften från en liten ekologisk apelsin

kakao att rulla kulorna i

Aprikos- och mandelkulor med choklad och vanilj
150 g mjuka torkade aprikoser
150 g mandelmjöl
2 msk Valrhona kakao (eller annan god kakao av hög kvalitet)
1/2 vaniljstång, frön
50 g “raw cacao nibs” (kan uteslutas)
1/4 tsk havssalt
saften från en liten ekologisk apelsin

finhackad mandel att rulla kulorna i

1) Placera alla ingredienser i en blender/mixer/matberedare och mixa till en jämn smet. Rulla de “nötfria” kulorna i kakao, och aprikos/mandelkulorna i finhackad mandel. Förvara i tätslutande burk i kylskåp.

show hide 7 comments

Linn - March 21, 2013 - 7:52 pm

Vad fiffigt med melonkärnmjölet. Har skänkt en tanke till alla nötallergiker i dessa dagar när det är så poppis med nötmjöler.

Hoppas ni får en fin helg. Om dina fotokunskaper sprids så kommer bloggvärlden att bli vackrare!

Kram

Stephanie { Mitt skafferi } - March 21, 2013 - 11:11 pm

Ser verkligen fram emot att få smaka dessa godingar på lördag, och det ska bli så otroligt kul att träffa dig och de andra :)

Sonja {Dagmar's Kitchen} - March 21, 2013 - 11:27 pm

Likewise, Stephanie! Vi ses snart!

Sonja {Dagmar's Kitchen} - March 21, 2013 - 11:28 pm

Åh, tack Linn! Det var snällt sagt. Jag är säker på att vi kommer få en kanondag.

Astarocker - April 9, 2013 - 7:06 am

Wow. Good collection! Wow! These are nice photos! :)

Cecilia - May 20, 2013 - 11:39 pm

“Bollen” är verkligen ett genialiskt koncept! Så enkelt att variera innehåll, storlek och dekorationen ytterst:) Allt ifrån vaniljsmakande smörbollar med philadelphia, till enorma klassiska chokladbollar, till små raw fikonbollar:)

[…] And they are really versatile too, as you can easily swap the gingerbread spices for cocoa powder and get these, should you be tired of traditional christmas […]