På lördag har jag workshop med sju härliga tjejer som kommer resandes hit till Göteborg från olika håll i landet. Det ska bli så fantastiskt roligt, och mycket av min arbetstid den här veckan har gått åt till att förbereda för det.
Vi kommer att jobba hårt ;-) genom att äta en massa god och nyttig mat, som vi först stylar och fotar. Och jag är rätt säker på att tjejerna kommer att jobba så hårt att de kommer att behöva de här energikulorna emellanåt.
Och så finns det ju nästan alltid de som har någon form av allergi eller intolerans mot olika födoämnen. På workshopen nu på lördag hade jag både nötallergi och laktosintolerans att ta hänsyn till när jag planerade maten. Och jag tycker bara det är roligt att se till att maten passar alla – en möjlighet att utmana sig själv att tänka i nya banor, och ett sätt att få alla att känna sig lika välkomna.
Och nästa workshop – som nu har en plats ledig pga. ett återbud – kommer att bli helt glutenfri eftersom två av deltagarna är glutenintoleranta. Så hör av dig till mig så fort som möjligt om du är sugen på att vara med på den!
—
De nötfria kulorna är gjorda på finmalda melonkärnor istället för mandelmjöl – det blir väldigt likt mandelmjöl i konsistens och fettmängd, så testa det om du är nötallergiker men sugen på nyttiga godiskulor.
Och så vill jag verkligen slå ett slag för att använda en riktigt bra kakao. Jag använde Valrhona till dessa, och det blir en otroligt lyxig och rik kakaosmak.
—
Nötfria fikonkulor med choklad och melonkärnor
150 g mjuka torkade fikon
150 g melonkärnor, malda till fint mjöl
2 msk Valrhona kakao (eller annan god kakao av hög kvalitet)
50 g raw “raw cacao nibs” (kan uteslutas)
1/4 tsk havssalt
saften från en liten ekologisk apelsin
kakao att rulla kulorna i
—
Aprikos- och mandelkulor med choklad och vanilj
150 g mjuka torkade aprikoser
150 g mandelmjöl
2 msk Valrhona kakao (eller annan god kakao av hög kvalitet)
1/2 vaniljstång, frön
50 g “raw cacao nibs” (kan uteslutas)
1/4 tsk havssalt
saften från en liten ekologisk apelsin
finhackad mandel att rulla kulorna i
1) Placera alla ingredienser i en blender/mixer/matberedare och mixa till en jämn smet. Rulla de “nötfria” kulorna i kakao, och aprikos/mandelkulorna i finhackad mandel. Förvara i tätslutande burk i kylskåp.
show hide 7 comments