Rödbetssoppa med timjankrutonger & ärtskotts-crème fraiche

Jag är en riktig hamster när det kommer till mat. Jag handlar som om jag undermedvetet tror att det snart ska bli ransonering på linser, quinoa och ekologiska grönsaker.

Allt det där är ju stapelvaror och oftast väldigt bra att ha hemma. Men jag handlar även om jag redan har skafferiet fullt, och även om jag inte har tänkt laga till något av dem inom en överskådlig framtid.

Många av de där råvarorna håller ju sig väldigt länge, men när man hittar flera olika påsar linser med bäst före datum i april – i år – då vet man att man måste sluta handla och börja laga istället. Och jag vet att man kan använda dem även långt efter bäst-före-datum, men ändå… Det var dags för en uppskärpning.

Någon som känner igen sig?

Sagt och gjort, den här veckan har jag gett mig den på att tömma kyl och skafferi innan jag handlar nytt.

Idag var det rödbetornas och jordärtskockornas tur.

Superfina och dessutom härligt ekologiskt odlade. Jag förstår inte varför de har blivit kvar längst ned i grönsakslådan i kylen?

Det fick bli en soppa baserad på lök, rödbetor och jordärtskockor. Och till det blev det timjan-krutonger av ett “gammalt” surdegsbröd som fanns i skafferiet. Och för att markera att våren faktiskt är i antågande så mixade jag ner lite ärtskott tillsammans med vitlök och salt i en klick crème fraiche.

En “vinter-möter-vår-soppa”. Och det blev fantastiskt gott. Prova!

Rödbetssoppa med timjankrutonger & ärtskotts-crème fraiche, ca 4-6 personer
500 g rödbetor
4 jordärtskockor
2 gula lökar
1-2 vitlöksklyftor
2 selleristjälkar
olivolja att steka i
1 l köttbuljong, varm (eller grönsaks- om du vill ha vegetarisk soppa)
2 lagerblad
2 msk tomatpuré
salt & svartpeppar

1) Skala rödbetorna, jordärtskockorna och löken och skär allt i små fina bitar. Hacka även selleristjälkarna. Vill du sedan mixa soppan, som jag gjorde, är det förstås inte så noga hur bitarna ser ut.
2) Fräs grönsaker och lök i olivolja ca 5 minuter, utan att det tar färg. Tillsätt buljong, lagerblad och tomatpuré och koka under lock ca 30 minuter.
3) Mixa eventuellt soppan slät och smaka av med salt och svartpeppar.

Njut med timjankrutonger och ärtskotts-crème fraiche!

Timjankrutonger
4 skivor bröd av valfri sort
50 g smör
salt, peppar och en näve timjantoppar

1) Skär brödet i fyrkantiga bitar. Jag lät kanter och allt vara med för en rustikare känsla. Fräs i mycket smör tills brödet är gyllengult. Krydda med salt, peppar och mycket små timjantoppar.

Ärtskotts-crème fraiche
2 dl crème fraiche
en stor näve ärtskott
1 vitlöksklyfta, riven
ett par nypor flingsalt

1) Hacka eller mixa ärtskotten fint och blanda med crème fraiche, vitlök och salt.

TIPS! Mixade soppor är fantastiska att ta fram och värma, eftersom de inte innehåller några hela grönsaksbitar som ligger och blir “soggiga”. Håller 2-3 dagar i kylen och så kan du variera toppingen de följande dagarna efter fantasi, eller vad du råkar ha hemma. Rostade mandlar, knaperstekt bacon, rostade pumpakärnor eller smulad getost till exempel.

show hide 10 comments

Jenny - March 13, 2013 - 5:33 pm

Åh, Sonja! Blir ju jämt så hungrig när jag läser din blog ( vilket jag gör varje dag

Jenny - March 13, 2013 - 5:36 pm

Halva kommentaren försvann.. Sammanfattningsvis, tack för inspirationen! Den kalla hämtpizzan jag tror väntar därhemma känns om möjligt ännu mindre lockande!

Sonja {Dagmar's Kitchen} - March 13, 2013 - 6:24 pm

Hej Jenny! Roligt att du blir hungrig här inne och ännu roligare att du tittar in varje dag! Jag hoppas att den kalla hämtpizzan ändå smakar ok – jag blev nästan sugen på det nu, fast uppvärmd då kanske :-)

Katarina - March 14, 2013 - 7:21 am

Vilka fina färger!

Sonja {Dagmar's Kitchen} - March 14, 2013 - 8:24 am

Tack Katarina! Rödbeta är ju tacksamt att jobba med :-)

Linn - March 14, 2013 - 4:19 pm

Så gott det låter! Åker upp på nästa veckas matplanering, definitivt med rostade mandlar och getost – mums!

Kul också att se recept med jordärtskocka. Vi pratade om det på jobbet häromdagen och två kollegor hade odlat just denna godsak, och hävdade att de växer som ogräs. Blev lite sugen på att testa själv, men vill förstås ha ett bunt bra recept där jag kan använda dem.

Sonja {Dagmar's Kitchen} - March 14, 2013 - 4:49 pm

Linn – ja, rostade mandlar och getost borde bli riktigt bra till! Har heller aldrig odlat jordärtskockor, men har sett trädgårdar där de vuxit väldigt vilt, så den borde vara lättodlad. Väldigt lättanvänd också faktiskt – funkar att använda som potatis så här i soppor för att “dryga ut” eller bara rostade med citron och salt. Och så är de otroligt goda att göra soppa på också – den här till exempel:

http://www.dagmarskitchen.se/2012/10/en-latt-liten-lunch-rodbetor-med-fetaost-jordartskockssoppa-med-lax-smorfrast-palmkal/

Christer Erngren (@nukokarjag) - March 14, 2013 - 7:13 pm

Vrålvackert om man nu kan säga så :) Så snyggt.

Linda - March 15, 2013 - 12:23 am

Vilken härlig soppa! Färgen är ju alldeles sagolik och det låter ju tokigt gott också. Timjankrutonger måste jag prova att göra på brödkanterna jag frös in när jag provade sandwichrecept till min Afternoon tea-kurs. Jag gillar särskilt bilderna på flaskorna med soppa – sådana bilder skulle vara snygga att rama in och ha i köket! Har du funderat på att sälja in dina bilder till IKEA? Fast de kanske inte betalar så bra med tanke på hur mycket de sprids i och för sig…

Jag är för övrigt precis som du när det gäller att handla fast man har en massa saker hemma redan. Jag tror att det har att göra med att jag är smålänning; “det är lika bra att bunkra om man hittar fina råvaror till bra priser” (det är skönt att ha något att skylla sitt beteende på ibland ;)). Men bunkrandet har ju den fördelen att man kan “trolla fram” underbar mat på ett kick utan att behöva gå och handla – om man bara har lite fantasi.

Hoppas att du får en fin och vårig helg!

Sonja {Dagmar's Kitchen} - March 15, 2013 - 5:25 pm

Tack Linda! Ja, färgen blev riktigt fin den här gången. Och jag tycker absolut du ska testa timjankrutonger på det frysta brödet. Att göra krutonger av “gammalt” eller infryst bröd är ju ett perfekt sätt att liva upp det. Önskar dig en härlig helg också!