Jag är en riktig hamster när det kommer till mat. Jag handlar som om jag undermedvetet tror att det snart ska bli ransonering på linser, quinoa och ekologiska grönsaker.
Allt det där är ju stapelvaror och oftast väldigt bra att ha hemma. Men jag handlar även om jag redan har skafferiet fullt, och även om jag inte har tänkt laga till något av dem inom en överskådlig framtid.
Många av de där råvarorna håller ju sig väldigt länge, men när man hittar flera olika påsar linser med bäst före datum i april – i år – då vet man att man måste sluta handla och börja laga istället. Och jag vet att man kan använda dem även långt efter bäst-före-datum, men ändå… Det var dags för en uppskärpning.
Någon som känner igen sig?
Sagt och gjort, den här veckan har jag gett mig den på att tömma kyl och skafferi innan jag handlar nytt.
Idag var det rödbetornas och jordärtskockornas tur.
Superfina och dessutom härligt ekologiskt odlade. Jag förstår inte varför de har blivit kvar längst ned i grönsakslådan i kylen?
Det fick bli en soppa baserad på lök, rödbetor och jordärtskockor. Och till det blev det timjan-krutonger av ett “gammalt” surdegsbröd som fanns i skafferiet. Och för att markera att våren faktiskt är i antågande så mixade jag ner lite ärtskott tillsammans med vitlök och salt i en klick crème fraiche.
En “vinter-möter-vår-soppa”. Och det blev fantastiskt gott. Prova!
—
Rödbetssoppa med timjankrutonger & ärtskotts-crème fraiche, ca 4-6 personer
500 g rödbetor
4 jordärtskockor
2 gula lökar
1-2 vitlöksklyftor
2 selleristjälkar
olivolja att steka i
1 l köttbuljong, varm (eller grönsaks- om du vill ha vegetarisk soppa)
2 lagerblad
2 msk tomatpuré
salt & svartpeppar
1) Skala rödbetorna, jordärtskockorna och löken och skär allt i små fina bitar. Hacka även selleristjälkarna. Vill du sedan mixa soppan, som jag gjorde, är det förstås inte så noga hur bitarna ser ut.
2) Fräs grönsaker och lök i olivolja ca 5 minuter, utan att det tar färg. Tillsätt buljong, lagerblad och tomatpuré och koka under lock ca 30 minuter.
3) Mixa eventuellt soppan slät och smaka av med salt och svartpeppar.
Njut med timjankrutonger och ärtskotts-crème fraiche!
Timjankrutonger
4 skivor bröd av valfri sort
50 g smör
salt, peppar och en näve timjantoppar
1) Skär brödet i fyrkantiga bitar. Jag lät kanter och allt vara med för en rustikare känsla. Fräs i mycket smör tills brödet är gyllengult. Krydda med salt, peppar och mycket små timjantoppar.
Ärtskotts-crème fraiche
2 dl crème fraiche
en stor näve ärtskott
1 vitlöksklyfta, riven
ett par nypor flingsalt
1) Hacka eller mixa ärtskotten fint och blanda med crème fraiche, vitlök och salt.
—
TIPS! Mixade soppor är fantastiska att ta fram och värma, eftersom de inte innehåller några hela grönsaksbitar som ligger och blir “soggiga”. Håller 2-3 dagar i kylen och så kan du variera toppingen de följande dagarna efter fantasi, eller vad du råkar ha hemma. Rostade mandlar, knaperstekt bacon, rostade pumpakärnor eller smulad getost till exempel.
show hide 10 comments