Några naturliga sötningsmedel som jag gillar

Ni som har följt mig ett tag vet att jag inte precis är någon hälsoguru, även om mycket av det jag lagar går under kategorin “nyttigt”. Och jag älskar sötsaker och skulle aldrig kunna tänka mig att leva helt utan dem. Däremot försöker jag nästan alltid göra dem lite nyttigare, och ibland även mindre söta.

Därför har jag det senaste året börjat experimentera allt mer med andra sötningsmedel än just raffinerat vitt socker, eftersom det finns så mycket att prova på som både är nyttigare och godare. Och mitt mål är främst att hitta sötningsmedel som fungerar lika bra som (eller bättre än) vitt socker, men som innehåller mer näringsämnen och som inte har samma negativa inverkan på blodsockret som vitt socker.

Det som intresserar mig mest för tillfället är sötningsmedel med lågt GI, som till exempel kokossocker och agavesirap. Men jag är även förtjust i olika sorters råsocker.

Här har jag listat några av mina favoriter, som ofta ingår i mina recept. Kommentera gärna om du har andra favoriter att tipsa om eller om du har några frågor.

Som referens har vitt socker ett GI =(glykemiskt index) på ca 95-100.

……..

Kokossocker – Tillverkas av kokosblommans söta och näringsrika nektar. Kokossocker har ett lågt GI på 35 och innehåller inga tillsatser. Kokossocker är ett perfekt alternativ till vanligt socker i all sorts bakning och matlagning. Jag tar ofta hälften kokossocker och hälften rårörsocker när jag bakar. Detta eftersom jag upplever att kokossockret inte kristalliseras på samma sätt som t.ex. rårörsocker, och ger inte riktigt tillfredsställande konsistens i bakverk om man använder enbart kokossocker.

Agavesirap – En ljus och mycket söt sirap som utvinns ur agaveväxtens rötter. Den kallas även agavenektar och produceras främst i Mexiko av olika agavearter. Har ett mycket lågt GI på 27 och jag använder den mest att ringla över frukostmüslin eller till barnens pannkakor.

Honung – Honung har samma energiinnehåll som socker, men har ett lägre GI på ca. 70. Precis som andra naturprodukter innehåller honung en massa nyttiga mineraler, vitaminer och antioxidanter. Honung sägs också kunna boosta fettförbränningen – hur bra låter inte det? I vår familj älskar vi honung och det används till allt möjligt från att röra ned i en kopp turkisk yoghurt som mellanmål, till att bre på rostmackan. Jag använder det också ofta i muffins, glasyrer/ganacher och i bröd. Jag köper alltid svensk (när jag befinner mig i Sverige) ekologisk honung.

Rårörsocker – Rårörsocker är ett oraffinerat socker som innehåller olika viktiga mineraler och spårämnen, bland annat krom som är viktigt för att reglera blodsockernivån. Rårörsocker är alltså att föredra framför det raffinerade vita sockret. Det består precis som vitt socker av 100% kolhydrater och har samma GI värde, men den glykemiska påverkan är ändå mindre. Dessutom är den söta smaken något mer intensiv och du kan därför minska mängden något om du använder rårörsocker. Om det står 3 dl strösocker i receptet brukar jag ta max 2,5 dl rårörsocker.

Muscovado – Muscovadosocker är ett råsocker som framställs av sockerrör från Mauritius. Sockret som är finkornigt och lite “fuktigt” har behandlats så lite som möjligt för att bevara arom och färg. Det ljusa muscovadosockret påminner lite om smörkola och det mörka har drag av lakrits. Jag använder det mest i bakning där det passar alldeles extra bra i saftiga chokladkakor. Men även i desserter, matlagning och som sötningsmedel i dressingar.

Torkad frukt – Torkad frukt använder jag i t.ex. müsli och energibollar för att ge sötma. Sött men betydligt nyttigare än vanligt socker eftersom det även innehåller en massa fibrer och näringsämnen. Torkad frukt som aprikos och persika har lågt GI på strax över 30, medan russin och blandad torkad frukt har ett betydligt högre GI på strax under 60.

Men kolla innehållsförteckningen noga om du inte vill få i dig dolt socker! Endel torkad frukt/bär innehåller tyvärr så mycket som 50% vanligt socker. Men min erfarenhet är att de ekologiska varianterna nästan alltid också är 100% naturlig torkad frukt – utan tillsatser.

……..

Sukrin har jag ännu inte provat. Stevia har jag provat, men tycker att det ger en bismak som jag inte gillar och har därför inte fortsatt använda det.

show hide 6 comments

Jenny - April 19, 2013 - 1:29 pm

Åh, vilken bra post! Som kakmonster har jag verkligen varit inne på ditt spår att nyttifiera och nu har jag fått ny inspiration :) Kokossocker blir först ut!

Katarina - April 19, 2013 - 2:18 pm

Intressant att läsa och visst skulle det vara roligt att testa nyttigare varianter. Tagatos-socker har jag använt och har skrivit mera om det här http://hovkonditorn.blogspot.nl/2013/02/banana-chocolate-muffins-with-tagatose.html

Kram!

felicia. - April 21, 2013 - 3:57 pm

vad är det för skillad på vanlig sirap och denna sirapen?=)
Vilken är den nyttigaste och minst kalorisnåla sirapen?

Ella - April 21, 2013 - 9:33 pm

Superbra och intressant inlägg, Sonja! Palmsocker är ju ett alternativ också.. Används i thailändska köket. Vet inte hur det funkar i baking, men i mat blir det toppen!

Sonja {Dagmar's Kitchen} - April 22, 2013 - 9:13 am

Jenny – tack! Ja, testa kokossocker och berätta gärna hur det gick sedan!

Katarina – Tagatos-socker har jag aldrig hört talas om. Måste genast googla – tack för tipset!

Felicia – Jag är ingen expert, men det går att hitta massor av info på nätet. Kortfattat så är vanlig ljus sirap framställd av ganska stor del raffinerat socker = mindre eller nästan inget näringsvärde + att det höjer blodsockret snabbt på grund av sitt höga GI-värde.

Agavesirap däremot innehåller mer näringsämnen och mineraler (även om det i sig inte är anledning att använda den) och har ett betydligt lägre GI, vilket innebär att den inte höjer blodsockernivån lika snabbt. Jämnare blodsocker är något att eftersträva eftersom det är bättre för hela kroppen & välbefinnandet. Alltså är agavesirap nyttigare.

Däremot är jag inte säker på att du kan ersätta ljus sirap rakt av med agavesirap. Jag är till exempel mycket osäker på om det skulle gå att koka knäck på agavesirap. Men enligt mig är den ett utmärkt sötningsmedel till exempel till frukosten när man inte vill använda socker som höjer blodsockret snabbt.

Sonja {Dagmar's Kitchen} - April 22, 2013 - 9:14 am

Ella – tack! Palmsocker är ju bra också ja. Jag tror nästan att det borde vara ungefär samma grej som kokossocker (som ju också kommer från en slags palm). För när man läser om det så utvinns även palmsocker ur nektar från olika slags palmer…