Jag hade inte tänkt blogga något den här veckan, eftersom jag är “ledig” och hemma med barnen som har påsklov.
Men så var det det där med ljuset. Jag kan inte motstå det när jag ser det.
Och igår bara fanns det där.
Det där underbara, klara och skira ljuset som man inte vill missa.
Man får inte missa det.
Och jag kan förstås inte heller hålla mig borta från experimenten i köket, även om jag är “ledig”. Det är ju ännu roligare att testa nya grejer när någon annan är hemma som vill provsmaka.
Just de här rödbetschipsen hade jag ruvat på länge. Och igår tyckte jag det var dags att testa. Och kanske blir det här det sista jag gör av fjolårets betor?
Det är inget märkvärdigt alls, och många av er har säkert redan provat det. Det är helt enkelt friterade tunna skivor av rödbeta och polkabeta smaksatta med lite havssalt och fänkålsfrön. Och jag har haft det länge som en att-göra-nån-gång-grej i huvudet.
—
Rödbetschips med havssalt och fänkålsfrön
rödbetor och polkabetor
fint havssalt (fleur de sel)
fänkålsfrön
rapsolja
1) Skrubba betorna ordentligt och torka av dem med hushållspapper. Skiva dem tunt med hjälp av en mandolin eller vass kniv.
2) Hetta upp minst 7-8 cm rapsolja i en kastrull. När oljan nått ca 180 grader (använd termometer eller gör brödprovet*) är oljan lagom varm.
3) Lägg i några chips i taget och fritera ett par minuter tills de känns knapriga och blir skrynkliga. Låt rinna av på hushållspapper.
4) Salta lätt och smaksätt eventuellt med fänkålsfrön.
* Lägg ner en liten bit vitt matbröd i oljan. När brödet får fin guldbrun färg efter ca 1 minut har oljan rätt temperatur.
TIPS! Ha alltid kastrullocket nära till hands när du hanterar olja! Tar det eld måste locket på direkt. Men undvik alltför varm olja från början genom att hålla koll så att den inte börjar ryka – börjar den ryka är den för varm! Stäng i så fall av värmen en stund eller skruva ner temperaturen.
—
Chipsen är perfekta som tilltugg till det där glaset vin som jag vet att ni alla tar så fort ni kommer hem från jobbet på fredagen ;-). Eller som nyfriterade ljumma snacks på middagsbjudningen.
Eller helt enkelt bara som ett lyxigare eftermiddags-snack till barnen. För det här tyckte de om! Och då har de alltid ratat rotfruktschips på påse.
Brukar du göra potatischips eller rotfruktschips själv?
show hide 10 comments