Rödbetschips med havssalt och fänkålsfrön

Jag hade inte tänkt blogga något den här veckan, eftersom jag är “ledig” och hemma med barnen som har påsklov.

Men så var det det där med ljuset. Jag kan inte motstå det när jag ser det.

Och igår bara fanns det där.

Det där underbara, klara och skira ljuset som man inte vill missa.

Man får inte missa det.

Och jag kan förstås inte heller hålla mig borta från experimenten i köket, även om jag är “ledig”. Det är ju ännu roligare att testa nya grejer när någon annan är hemma som vill provsmaka.

Just de här rödbetschipsen hade jag ruvat på länge. Och igår tyckte jag det var dags att testa. Och kanske blir det här det sista jag gör av fjolårets betor?

Det är inget märkvärdigt alls, och många av er har säkert redan provat det. Det är helt enkelt friterade tunna skivor av rödbeta och polkabeta smaksatta med lite havssalt och fänkålsfrön. Och jag har haft det länge som en att-göra-nån-gång-grej i huvudet.

Rödbetschips med havssalt och fänkålsfrön

rödbetor och polkabetor
fint havssalt (fleur de sel)
fänkålsfrön
rapsolja

1) Skrubba betorna ordentligt och torka av dem med hushållspapper. Skiva dem tunt med hjälp av en mandolin eller vass kniv.
2) Hetta upp minst 7-8 cm rapsolja i en kastrull. När oljan nått ca 180 grader (använd termometer eller gör brödprovet*) är oljan lagom varm.
3) Lägg i några chips i taget och fritera ett par minuter tills de känns knapriga och blir skrynkliga. Låt rinna av på hushållspapper.
4) Salta lätt och smaksätt eventuellt med fänkålsfrön.

* Lägg ner en liten bit vitt matbröd i oljan. När brödet får fin guldbrun färg efter ca 1 minut har oljan rätt temperatur.

TIPS! Ha alltid kastrullocket nära till hands när du hanterar olja! Tar det eld måste locket på direkt. Men undvik alltför varm olja från början genom att hålla koll så att den inte börjar ryka – börjar den ryka är den för varm! Stäng i så fall av värmen en stund eller skruva ner temperaturen.

Chipsen är perfekta som tilltugg till det där glaset vin som jag vet att ni alla tar så fort ni kommer hem från jobbet på fredagen ;-). Eller som nyfriterade ljumma snacks på middagsbjudningen.

Eller helt enkelt bara som ett lyxigare eftermiddags-snack till barnen. För det här tyckte de om! Och då har de alltid ratat rotfruktschips på påse.

Brukar du göra potatischips eller rotfruktschips själv?

show hide 10 comments

Linn - April 4, 2013 - 8:53 pm

Mmmm, det vattnas i munnen. Jag har också haft rotfruktschips på att göra-listan ett tag, men än har det inte blivit av. Jag är ingen godisgris, men ska erkänna att jag är riktigt svag för chips. Knapriga, salta, spröda chips… Mmmm. Och såna här, gjorda av rödbetor, det är väl nästan nyttigt va? Jo, nästan… :-)

tina - April 6, 2013 - 11:16 am

Jag håller med, ljuset, äntligen, äntligen l-j-u-s-e-t! Fina bilder, fina chips!

Sonja {Dagmar's Kitchen} - April 8, 2013 - 11:31 am

Linn – ja, och hemgjorda chips känns ju faktiskt lite mindre “svulligt”. Dels tycker jag inte man blir sugen på så många (trots att de är godare än vanliga chips) och det mesta av näringen måste ju ändå vara kvar när man friterar och äter dem direkt. Så, JA – jag röstar också för att det här är nyttigt godis! Om man inte är livrädd för fett vill säga… Men det är inte jag!

Tina – Tack! Ja, och ibland är det något alldeles särdeles med det där ljuset!

Mormorsglamour-pyssel och inredning - April 9, 2013 - 7:54 am

Det är så gott med rotfruktschips och lite extra speciellt när det blir på ens egna betor.
Kram
Helena

Mårtenssons kök - April 9, 2013 - 9:35 pm

Nej, det är verkligen inte lätt att ta ledigt helt speciellt inte när det är en hobby:) Ljuset ska man ju absolut ta tillvara, det är ju så härligt nu när det har kommit tillbaka igen och fotona kan tas utomhus – även om det sker under hutter:)
Långledigt fick även vi, 10 härliga dagar varav några spenderades i Budapest. Så skönt så!

Kramar

Beata - April 13, 2013 - 5:13 pm

Åh rödbetschips är så härligt!

Sonja {Dagmar's Kitchen} - April 15, 2013 - 9:31 am

Helena – ja, verkligen speciellt och extra gott! Synd (eller tur kanske?) bara att man inte orkar sätta igång med friteringen så där ofta som man skulle önska ;-)

Mårtenssons – ja, jag såg bilderna från Budapest. Underbart att få möta våren där när vi haft så kallt här hemma!

Sonja {Dagmar's Kitchen} - April 15, 2013 - 9:37 am

Beata – ja verkligen härligt! Men som sagt tycker jag det är trist att man är så lat att man inte orkar fritera oftare ;-)

Vet inte hur det är med er andra, men just fritering är något som jag verkligen drar mig för att göra…

Fröken Dill - April 15, 2013 - 5:07 pm

Vilken fantastiskt fin och inspirerande blogg! Hemfriterade rotfruktschips är suveränt. Brukar göra sådana ute i pergolan på landet (då slipper man oset inne…). Att smaksätta med fänkål har jag aldrig tänkt på tidigare, men det är ju en suverän idé!

Tycker fröken Dill

Cecilia - April 19, 2013 - 5:33 pm

Jag måste nog testa att fritera chipsen nästa gång. Gjorde egna för första gången idag, men hade dem i ugnen istället. Det blev väldans ojämn bränna och de flesta blev liksom aldrig riktigt knapriga i mitten. :(

Men rackarns goda med smak av salt och vinäger, sega chips, kanske går att marknadsföra på något vis :P