I vanlig ordning har veckan som gått inneburit en massa fotograferande, mat, bak och även en hel del skrivbordsarbete. Jag har ju lyxen att jobba hemifrån, vilket innebär att så fort jag har en timme över här eller där så tar jag mig raskt till köket för att testa någon ny råvara eller mat-/bakexperiment.
En sak som jag provade för första gången den här veckan var de svarta rädisorna som kom med i Årstidernas Lantlåda förra fredagen.
En väldigt trevlig överraskning faktiskt. För jag hade via annat jag läst och hört fått för mig att det skulle vara en otroligt stark och frän liten sak.
Men mina som jag åt råa, tunt skivade i en liten räksallad, smakade fräscht och lite lagom pepprigt – ungefär som vanliga rädisor.
Jag gjorde en väldigt enkel liten sallad på de ingredienser jag hade hemma för dagen och toppade med vit balsamvinäger, olivolja, flingsalt och svartpeppar.
Ett annat av veckans “experiment” var den glutenfria kladdkakan jag gjorde igår. Jag hade länge tänkt att jag skulle testa att göra en helt vanlig kladdkaka utan vetemjöl – både för att det känns lite nyttigare att använda ett mjöl med lägre GI (som t.ex. bovete) men också för att jag faktiskt har några i bekantskapskretsen som är känsliga mot gluten.
Och så har jag, precis som jag vet att många av er andra också gör, gått och längtat så efter våren på sista tiden.
Det känns ju som det tar en evighet. Jag såg första tecknen på att rabarbern var på väg upp för en dryg månad sedan, men sedan har det inte hänt någonting. Den är i princip fastfrusen i marken och kommer inte upp.
Så snälla rara Gumman tö – du får gärna komma nu!
Men, vet du vad? Om du också längtar efter vår och sommar redan nu – leta igenom frysen efter den där bortglömda påsen rabarber, vinbär eller jordgubbar. Och hittar du inga så finns det att köpa i frysdisken!
Doften av bären när de smälte in i chokladkakan var ljuvlig.
Och den tog mig ett par månader fram i tiden – i fantasin.
Sommarlängtan i en kladdig chokladkaka… Med hjälp av djupfrysta sommarminnen.
Till sist vill jag också tipsa om hur enkelt det är att variera sin kyckling och ugnsbaka allt i en enda form. Och på mindre än en timme har du en lyxigare helgmiddag eller en enklare vardagsmiddag.
Allt beror på vad du väljer att lägga i formen.
Vi hade lite onödigt mycket morötter i kylen som jag gärna ville använda innan de blev mjuka och sladdriga. Så en av veckans middagar blev majskyckling med morötter, apelsin, rosmarin, chili och gul lök.
Här nedan hittar du recepten och så önskar jag en riktigt trevlig helg!
Själva ska vi åka och hämta hem vår första kanin. Detta kommer förstås vara helgens och de kommande veckornas bästa händelse för både Tuva och Egon, och jag ska erkänna att även jag är ganska spänd på tilldragelsen…
—
Räksallad med svarta rädisor, äpple & vårlök
svarta rädisor + ev. andra rädisor av valfri sort
syrliga äpplen
vårlök/salladslök
bladpersilja
skalade räkor
vit balsamvinäger
olivolja
flingsalt & peppar
1) Skrubba rädisorna noga med en rotborste och skiva dem tunt med hjälp av en mandolin. Tvätta äpplena och skär dem i mindre bitar – pressa lite citron över så att de inte blir bruna. Skiva några vårlökar tunt och finhacka en näve bladpersilja.
2) Skala räkorna och blanda sedan med grönsakerna. Toppa med en skvätt vit balsamvinäger och lite olivolja, salta och peppra och vänd runt. Garnera med bladpersilja!
—
Glutenfri kladdkaka med Valrhona kakao & trädgårdsbär
Lagom till en 26 cm form
150 g smör
1 dl rårörsocker, strö
1 dl muscovadosocker
0,5 dl kokossocker
1 dl kakao (jag använde Valrhona)
2 tsk vaniljsocker (eller skrapet från 1/2 vaniljstång)
en rejäl nypa havssalt (fleur de sel)
2 ekologiska ägg
2 dl bovetemjöl
2 dl blandade bär, djupfrysta
riven kokos till formen och kokoschips att garnera med
1) Sätt ugnen på 200 grader. Smöra en form (ca. 26 cm) – gärna en med löstagbar kant – och “bröa” den med riven kokos.
2) Smält smöret i en kastrull. Låt svalna något.
3) Blanda i sockersorterna, kakao, vanilj och salt.
4) Tillsätt ett ägg i taget och till sist mjölet och rör smeten jämn med en slickepott.
5) Häll chokladsmeten i den smörade formen och fördela bären ovanpå.
6) Grädda kakan i nedre delen av ugnen i cirka 20-30 minuter. Hur länge du gräddar den beror på hur kladdig du vill ha den. Lägg eventuellt aluminiumfolie över kakan mot slutet, om den ser ut att få för mycket färg.
Låt svalna något och garnera med kokoschips.
TIPS! Det visade sig att kakan behövde längre gräddningstid med bovetemjöl. Vill du använda vanligt vetemjöl går det lika bra (använd samma mängd) men korta då gräddningstiden något.
—
Majskyckling i ugnsform
4 personer
1 kg majskycklingdelar, tinade
några morötter, halverade på längden
ett par små gula lökar, klyftade
1 apelsin, zest och saft
1 mild chili, finhackad
några rosmarinkvistar, finhackade
salt & peppar
olivolja
1) Sätt ugnen på 200 grader. Torka av kycklingdelarna och lägg dem i en stor ugnsform.
2) Fördela morötter och lök i formen, riv apelsinskal över och halvera sedan apelsinen och pressa saften över grönsaker och kyckling. Lägg apelsinhalvorna i formen också.
3) Fördela chili och rosmarin jämnt i formen, salta och peppra och ringla till sist över lite olivolja.
4) Stek mitt i ugnen ca 45-50 minuter och sätt eventuellt på grillen de sista 5 minuterna för att få mer färg på kycklingen.
Vi brukar äta vår majskyckling med potatisstomp – enkelt, gott och det uppskattas av hela familjen!
TIPS! Det här är ett kanonbra grundrecept för att laga riktigt god kyckling. Varje gång. Använd alltid olivolja, salt, peppar och citron eller apelsin – men variera rotfrukter och grönsaker i formen efter säsong och vad du har hemma!
show hide 18 comments