Svarta rädisor, en glutenfri kladdkaka och apelsindoftande majskyckling – en liten sammanfattning av veckan som gått

I vanlig ordning har veckan som gått inneburit en massa fotograferande, mat, bak och även en hel del skrivbordsarbete. Jag har ju lyxen att jobba hemifrån, vilket innebär att så fort jag har en timme över här eller där så tar jag mig raskt till köket för att testa någon ny råvara eller mat-/bakexperiment.

En sak som jag provade för första gången den här veckan var de svarta rädisorna som kom med i Årstidernas Lantlåda förra fredagen.

En väldigt trevlig överraskning faktiskt. För jag hade via annat jag läst och hört fått för mig att det skulle vara en otroligt stark och frän liten sak.

Men mina som jag åt råa, tunt skivade i en liten räksallad, smakade fräscht och lite lagom pepprigt – ungefär som vanliga rädisor.

Jag gjorde en väldigt enkel liten sallad på de ingredienser jag hade hemma för dagen och toppade med vit balsamvinäger, olivolja, flingsalt och svartpeppar.

Ett annat av veckans “experiment” var den glutenfria kladdkakan jag gjorde igår. Jag hade länge tänkt att jag skulle testa att göra en helt vanlig kladdkaka utan vetemjöl – både för att det känns lite nyttigare att använda ett mjöl med lägre GI (som t.ex. bovete) men också för att jag faktiskt har några i bekantskapskretsen som är känsliga mot gluten.

Och så har jag, precis som jag vet att många av er andra också gör, gått och längtat så efter våren på sista tiden.

Det känns ju som det tar en evighet. Jag såg första tecknen på att rabarbern var på väg upp för en dryg månad sedan, men sedan har det inte hänt någonting. Den är i princip fastfrusen i marken och kommer inte upp.

Så snälla rara Gumman tö – du får gärna komma nu!

Men, vet du vad? Om du också längtar efter vår och sommar redan nu – leta igenom frysen efter den där bortglömda påsen rabarber, vinbär eller jordgubbar. Och hittar du inga så finns det att köpa i frysdisken!

Doften av bären när de smälte in i chokladkakan var ljuvlig.

Och den tog mig ett par månader fram i tiden – i fantasin.


Sommarlängtan i en kladdig chokladkaka… Med hjälp av djupfrysta sommarminnen.

Till sist vill jag också tipsa om hur enkelt det är att variera sin kyckling och ugnsbaka allt i en enda form. Och på mindre än en timme har du en lyxigare helgmiddag eller en enklare vardagsmiddag.

Allt beror på vad du väljer att lägga i formen.

Vi hade lite onödigt mycket morötter i kylen som jag gärna ville använda innan de blev mjuka och sladdriga. Så en av veckans middagar blev majskyckling med morötter, apelsin, rosmarin, chili och gul lök.

Här nedan hittar du recepten och så önskar jag en riktigt trevlig helg!

Själva ska vi åka och hämta hem vår första kanin. Detta kommer förstås vara helgens och de kommande veckornas bästa händelse för både Tuva och Egon, och jag ska erkänna att även jag är ganska spänd på tilldragelsen…

Räksallad med svarta rädisor, äpple & vårlök

svarta rädisor + ev. andra rädisor av valfri sort
syrliga äpplen
vårlök/salladslök
bladpersilja
skalade räkor
vit balsamvinäger
olivolja
flingsalt & peppar

1) Skrubba rädisorna noga med en rotborste och skiva dem tunt med hjälp av en mandolin. Tvätta äpplena och skär dem i mindre bitar – pressa lite citron över så att de inte blir bruna. Skiva några vårlökar tunt och finhacka en näve bladpersilja.
2) Skala räkorna och blanda sedan med grönsakerna. Toppa med en skvätt vit balsamvinäger och lite olivolja, salta och peppra och vänd runt. Garnera med bladpersilja!

Glutenfri kladdkaka med Valrhona kakao & trädgårdsbär

Lagom till en 26 cm form

150 g smör
1 dl rårörsocker, strö
1 dl muscovadosocker
0,5 dl kokossocker
1 dl kakao (jag använde Valrhona)
2 tsk vaniljsocker (eller skrapet från 1/2 vaniljstång)
en rejäl nypa havssalt (fleur de sel)
2 ekologiska ägg
2 dl bovetemjöl
2 dl blandade bär, djupfrysta
riven kokos till formen och kokoschips att garnera med

1) Sätt ugnen på 200 grader. Smöra en form (ca. 26 cm) – gärna en med löstagbar kant – och “bröa” den med riven kokos.
2) Smält smöret i en kastrull. Låt svalna något.
3) Blanda i sockersorterna, kakao, vanilj och salt.
4) Tillsätt ett ägg i taget och till sist mjölet och rör smeten jämn med en slickepott.
5) Häll chokladsmeten i den smörade formen och fördela bären ovanpå.
6) Grädda kakan i nedre delen av ugnen i cirka 20-30 minuter. Hur länge du gräddar den beror på hur kladdig du vill ha den. Lägg eventuellt aluminiumfolie över kakan mot slutet, om den ser ut att få för mycket färg.

Låt svalna något och garnera med kokoschips.

TIPS! Det visade sig att kakan behövde längre gräddningstid med bovetemjöl. Vill du använda vanligt vetemjöl går det lika bra (använd samma mängd) men korta då gräddningstiden något.

Majskyckling i ugnsform

4 personer

1 kg majskycklingdelar, tinade
några morötter, halverade på längden
ett par små gula lökar, klyftade
1 apelsin, zest och saft
1 mild chili, finhackad
några rosmarinkvistar, finhackade
salt & peppar
olivolja

1) Sätt ugnen på 200 grader. Torka av kycklingdelarna och lägg dem i en stor ugnsform.
2) Fördela morötter och lök i formen, riv apelsinskal över och halvera sedan apelsinen och pressa saften över grönsaker och kyckling. Lägg apelsinhalvorna i formen också.
3) Fördela chili och rosmarin jämnt i formen, salta och peppra och ringla till sist över lite olivolja.
4) Stek mitt i ugnen ca 45-50 minuter och sätt eventuellt på grillen de sista 5 minuterna för att få mer färg på kycklingen.

Vi brukar äta vår majskyckling med potatisstomp – enkelt, gott och det uppskattas av hela familjen!

TIPS! Det här är ett kanonbra grundrecept för att laga riktigt god kyckling. Varje gång. Använd alltid olivolja, salt, peppar och citron eller apelsin – men variera rotfrukter och grönsaker i formen efter säsong och vad du har hemma!

show hide 18 comments

Lone Kjær - April 12, 2013 - 2:11 pm

Sikke smukke billeder. Hvor jeg dog længes efter sommer, bær og lettere måltider.

thecitygourmand - April 12, 2013 - 2:31 pm

That berry cake looks exquisite!

tinajo - April 13, 2013 - 9:54 am

Fantastiskt smaskiga bilder! :-)

C - April 13, 2013 - 4:36 pm

Åh, tack! Har haft en så dålig dag och så kommer jag hit in befinner mig plötsligt i en vackrare verklighet. Och kakan är till och med glutenfri. Jag önskar dig en underbar helg med vårkänning, kaningos och varma kramar.

Sonja {Dagmar's Kitchen} - April 15, 2013 - 9:26 am

Tack Lone! Ja, jag längtar också nåt otroligt nu. Hoppas att våren kommer snart med rabarber och sedan alla härliga sommarbär!

Sonja {Dagmar's Kitchen} - April 15, 2013 - 9:27 am

thecitygourmand – thank you!

tinajo – tack!

C – härligt att höra att man kan muntra upp med lite matbilder! Hoppas att även din helg blev vårig och kramig!

Karoline | Gröna Skafferiet - April 16, 2013 - 9:37 am

Vad spännande med svarta rädisor, det har jag aldrig sett innan!

Ljuvliga bilder som alltid och jag har glada nyheter här söderifrån – igår hade vi över 15 grader och i morse när jag gick ut vid 8-tiden var temperaturen redan uppe i 12! Fåglarna sjunger som om jag bodde i en tropisk djungel och det doftar sommar!! NU kan jag minsann lova att våren är på väg med stormsteg, ni får nog känna av den vilken dag som helst!:)

Kramar

Sonja {Dagmar's Kitchen} - April 16, 2013 - 9:42 am

Karoline – Jag hade heller aldrig hört talas om de svarta rädisorna. Det låter helt underbart att ni har så härligt – och vet du vad – idag är det första dagen här med lite varmare väder och RIKTIG vårkänsla. Tror jag ska gå ut och bygga en solfångare som smälter jorden i mina odlingsbänkar ;-)

Ella - April 16, 2013 - 4:35 pm

Åh, den där räksalladen ser förbaskat god ut hördu! <3
Och med svarta rädisor som inte jag heller hört talas om innan. Måste jag prova framöver. Det finns ju tydligen svart, vit och lila paprika också… Det är mycket man inte känner till, hihi. Hoppas kaningoset var mysigt. Kram

Linn - April 16, 2013 - 6:15 pm

Man brukar ju säga att man lär sig något nytt varje dag. I dag lärde jag mig att det finns svarta rädisor. Jag tycker att rädisor är så otroligt vackra, men åh så svårätna. Det går bra med lite, lite åt gången, tunt skivade, kanske istället för lök i en sallad.

tina - April 16, 2013 - 8:34 pm

Svarta rädisor, spännande! Bär-i-kladdkakeknepet är fint. Vi brukar gömma lingon i våra, syrligt och gott.

tina - April 16, 2013 - 8:35 pm

Svarta rädisor, spännande! Bär-i-kladdkakeknepet är fint, vi brukar gömma lingon i våra, syrligt och gott.

Karin - April 17, 2013 - 12:10 pm

Japp, nu måste jag visst baka även denna smarrighet! Snyggt!

Sonja {Dagmar's Kitchen} - April 19, 2013 - 8:52 am

Ella – ja, den måste du testa! Och förstås funkar det lika bra med vilka rädisor som helst. Men det var spännande att smaka de svarta!

Linn – japp, det lärde jag mig när jag fick dem i grönsakslådan då för ett par veckor sedan. Prova rädisor till ostbricka, ska tydligen neutralisera smakerna mellan ostarna. Och väldans snyggt!

tina – ja, bär kan aldrig bli fel! Längtar så galet efter färska svenska bär.

Karin – absolut! Jag får baka den när du kommer hit på lunch ;-)

Fröken Dill - April 20, 2013 - 9:15 am

Vilken tjusig räksallad! Svarta rättikor är supergott och dessutomtål de, till skillnad från känsliga rädisor, att lagras länge. Smart.
Lördagshälsningar från fröken Dill

Jenny - April 21, 2013 - 5:43 pm

Kycklingen i ugnen! Luktar riktigt gott :)

Sonja {Dagmar's Kitchen} - April 22, 2013 - 9:23 am

Fröken Dill – ja, visst är det smart med längre lagringsmöjligheter. Naturen är mycket smart ;-)

Jenny – härligt!! Hoppas att det smakade!

Henrik - En salig soppa - April 29, 2013 - 7:42 pm

Så jäkla fräscht och snygga bilder i vanlig ordning. Blir alltid lika inspirerad!