Världens godaste mandelkaka & påskhälsning lite i efterskott!

Kom på att jag glömt önska er en riktigt glad påsk, så jag gör det nu i efterhand istället.

Följer du mig däremot på Facebook har du kanske sett en liten påskhälsning där – för när inte det “riktiga” bloggandet hinns med så brukar jag i alla fall uppdatera på något sätt via Facebook eller Instagram.

Så följ mig gärna där om du är intresserad av snabba uppdateringar!

Men nu ska du få receptet på världens kanske godaste mandelkaka – förutsatt att du gillar mandel förstås. Och den är också fullproppad med ägg och smör – inte alls konstigt att den tokgillas av mig när alla mina favoritråvaror finns med!

Receptet är inte mitt utan kommer från duktiga Xanthe Clay via boken The Contented Cook.

Enjoy – och glad påsk i efterskott!

Saftig mandelkaka

1 msk vardera av strösocker och mjöl, att pudra formen med
170 g smör + extra till formen
170 g fint strösocker (caster sugar), vanligt strösocker fungerar också fint
4 ägg, lätt uppvispade
170 g finmalda mandlar
florsocker att pudra med

1) Sätt ugnen på 180 grader. Smöra en 26 cm kakform/pajform och pudra den med strösocker och mjöl.
2) Vispa smör och socker vitt och poröst. Tillsätt äggen, lite i taget, under konstant vispning.
3) Vänd försiktigt ned mandeln med en spatel/slickepott och bred ut smeten i formen.
4) Grädda mitt i ugnen ca 45 minuter. Täck med folie efter halva tiden om kakan ser ut att få för mycket färg.

Njut i vårsolen med en kopp kaffe eller två!

show hide 9 comments

Stephanie { Mitt skafferi } - April 2, 2013 - 12:46 pm

Kakan ser verkligen jättegod ut. Kan tänka mig att det blir lite som en kaka med mandelmassa i eller? Hoppas ni hade en härlig påsk :) Kram!

thecitygourmand - April 2, 2013 - 12:48 pm

Those eggs are such beautiful pastel hues! We never get anything like that in Australia ;)

Trollmamma - April 2, 2013 - 1:56 pm

Kakan ser jättesmarrig ut. Så där god att jag verkligen ångrar att jag lovat mig själv att låta bli ALLA godsaker de närmaste två veckorna. Måste kompensera den allt för goda påsken…

Linn - April 2, 2013 - 2:52 pm

Mmmm, låter ljuvligt gott. Och jag håller med dig, med smör i smeten är det näst intill omöjligt att misslyckas!

Glad påsk i efterskott!

C - April 3, 2013 - 9:49 am

Ser riktigt god ut! Den har tycke av en klassisk sardisk ceremonikaka som heter turta di mendula (torta di mandorle på “riksitalienska”). Vi åt den första gången för sisådär 8 år sedan när vi gjorde en resa till norra Sardinien. Hotellets mat var tydligen inhemsk. Vi tyckte att huvudrätterna mest var hemska men pastaförrätterna och “turtan” var riktiga höjdare. Härom året fann jag ett traditionellt grundrecept på nätet och nu bakas den ofta i olika sammanhang. Perfekt alternativ för gluten- och laktosintoleranta om man pudrar formen med mandelmjöl! Precis som denna!
Jag är så sent ute med påskhälsningen att jag önskar GLAD VÅR! istället.

tinajo - April 3, 2013 - 11:30 am

Ser rackarns gott ut! :-)

Sonja {Dagmar's Kitchen} - April 3, 2013 - 2:55 pm

Stephanie – japp, lite som mandelmassa. Fast godare. Inte så sött och kompakt som mandelmassa.

Sonja {Dagmar's Kitchen} - April 3, 2013 - 2:57 pm

thecitygourmand – I know. Love those eggs. We don’t get them in the stores here either. These are from a friend who’s hens get pastel green eggs.

Sonja {Dagmar's Kitchen} - April 3, 2013 - 3:02 pm

Trollmamma – förlåt! Samma hände mig när jag fastnade för det här receptet i kokboken ovan ;-) Och jag åt upp nästan hela kakan själv på två (!) dagar…

Linn – japp, smör är helt oumbärligt :-)

C – spännande med den italienska kakan. Det är alltid så roligt att kakor finns i olika tappningar i olika länder – men ändå med tydliga likheter.

tinajo – precis vad det är ;-) Rackarns gott!