Workshop – ett besök på fiskauktionen + matfoto, matstyling & naturligt ljus – Göteborg 28/6 2013

När jag var liten brukade jag ofta följa med morfar ut på “sjön” för att fiska.

Han kallade det alltid för sjön, det som egentligen var Dalälven. Och från deras röda lilla hus ute på landet i södra Dalarna var det bara en kort sträcka att promenera genom skogen och några kohagar, sedan var man framme vid älven. Och där stod båten och väntade.

Inget var så rofyllt som att åka ut mitt på sjön och sedan sitta där i båten och vänta på napp. Och det fanns inget godare än att åka hem för att laga till och sedan äta upp den där nyfångade gösen eller gäddan omedelbums.

Jag minns också rensningen av fisken som något väldigt speciellt. För även om “doften” av fiskrens i sig kanske inte är den godaste, så var det något löftesrikt med det där rensandet.

Det skulle ju bli dagens egenfiskade purfärska middag.

Än idag om jag någon gång rensar fisk – det är inte så ofta eftersom jag av bekvämlighet hellre köper den rensad och filéad – så påminner den där doften om morfar…

Och visst är fisk och skaldjur underbart på alla sätt och vis?

Därför tänkte jag att min nästa workshop skulle få handla om just fisk.

Anmälan är nu alltså öppen för ännu en heldags matfoto & matstyling workshop där du kommer att bli överöst med inspiration, härligt naturligt sommarljus, styling- & fototips och massor av vacker & fräsch mat att fota – och äta!

Och det här är ett helt unikt tillfälle att få chansen att se Göteborgs fiskauktion, då den inte är öppen för privatpersoner att komma och titta “hur som helst”.

……..

Plats & Tid
Workshopen kommer att hållas i Göteborg fredagen den 28/6 – med start på fiskauktionen klockan 7.00, och fortsätter sedan till mitt kök/studio. Vi avslutar dagen ca. klockan 14.

På fiskeauktionen kommer vi att få se hur själva auktionen går till samt en demonstration i hur man fileterar fisk. Sedan åker vi till mitt kök/studio och tillagar fisken med tillbehör samt avslutar med en härlig dessert av säsongens frukter och bär. Och innan vi äter upp maten stylar och fotar vi den.

Vi kommer att ha fräscha säsongsråvaror och massor av rolig rekvisita att jobba med, och om vädret tillåter tillbringar vi en del av dagen utomhus. Observera att fokus kommer att ligga på foto, styling samt befintligt ljus och matlagningsbiten är mycket enkel och väl förberedd.

Pris: 2 250 sek (inkl. moms) – kursmaterial samt lunch med dessert och kaffe/thé ingår i priset.

Följ enbart med till fiskauktionen – en timme mellan 7.00-8.00. Pris: 350 sek (inkl. moms)

……..

Vi kommer bland annat att gå igenom
• Kort om hur man skapar kreativa, enkla, tilltalande och vackra maträtter av säsongens råvaror
• Hur man berättar med bilder och hittar sitt eget bildspråk
• Naturligt ljus – hur använder man det på bästa sätt?
• Tips och tricks kring styling av matbilder – komponering, färg och textur
• Kamerainställningar, vinklar, utrustning m.m.
• Kort genomgång om efterbehandling (Lightroom, Photoshop)

Förkunskaper och mål
Workshopen riktar sig till dig som har ett stort intresse för mat och att fotografera den. Du vill utvecklas i att använda naturligt (befintligt) ljus och rekvisita för att på ett enkelt sätt kunna fota mat hemma.

Egen kamera (helst SLR) samt baskunskaper om den krävs för att kunna hänga med i tempot. Du behöver alltså förstå hur ISO, bländare och slutare fungerar och påverkar varandra.

Vad är befintligt ljus?
Något som kan vara viktigt att veta är att jag kommer inte gå igenom någonting om blixtar, softboxar eller annan ljussättningsutrustning då jag enbart jobbar med naturligt (befintligt) ljus. Det innebär att jag året runt använder det dagsljus som finns tillgängligt – oftast från ett fönster eller utomhus – och använder inget “konstgjort” ljus. Däremot lär jag ut hur det naturliga ljuset med enkla medel kan manipuleras för att få bästa effekt.

……..

Gör så här för att anmäla dig
Mejla din anmälan till sonja@dagmarskitchen.se eller ring på +46(0)705 505 501. Ange ditt fullständiga namn samt postadress och telefonnummer.

Max sju deltagare. Jag förbehåller mig även rätten att ställa in workshopen om deltagarantalet skulle bli färre än fem. I så fall återbetalas givetvis hela det redan inbetalade beloppet till dig som redan är anmäld.

……..

Villkor för anmälan
En anmälningsavgift om 30% av den totala kursavgiften tas ut vid anmälningstillfället (faktura 10 dagar). Anmälningsavgiften är ej återbetalningsbar.

Resterande belopp skall vara inbetalt senast 5 dagar innan kurstillfället. Detta belopp återbetalas endast vid sjukdom (läkarintyg). För avbokning (som ej beror på sjukdom) mindre än tre veckor före kursstart debiteras halva kursavgiften. För avbokning (som ej beror på sjukdom) mindre än en vecka före kursstart debiteras hela kursavgiften.

Om Dagmar’s Kitchen (aka Sonja Dahlgren) av någon anledning skulle bli tvungen att ställa in workshopen (allvarlig sjukdom, familjeangelägenhet etc.) återbetalas hela det redan inbetalade beloppet inklusive anmälningsavgiften.

Mer info kommer att skickas ut cirka en månad innan kurstillfället till alla anmälda.

……..

Varmt välkommen med din anmälan!

show hide 7 comments

Mormorsglamour-pyssel och inredning - April 25, 2013 - 2:35 pm

Jag vet att ni kommer att få en underbar dag.
Kram
Helena

Sonja {Dagmar's Kitchen} - April 25, 2013 - 2:48 pm

Tack Helena! Ja, det är jag säker på också. Särskilt om alla deltagare är lika trevliga som du var ;-) Kram

Linn - April 26, 2013 - 5:46 pm

Vilket härligt upplägg med starten på fiskmarknaden!

Sitter här och bara njuter av kollaget med alla dina vackra bilder, du är grym. Grym på ett bra sätt, alltså :-)

Kram

Stephanie { Mitt skafferi } - April 28, 2013 - 9:16 pm

Åh, vad härligt det låter. Blir ju onekligen lite sugen på att boka in mig på ännu en workshop ;) Kram.

Sonja {Dagmar's Kitchen} - April 29, 2013 - 12:16 pm

Linn – tack! Ja, jag tror det kommer bli super med fiskeauktionen! Kram

Stephanie – du är SÅ välkommen ;-) Kramar i massor

Victorias provkök - April 30, 2013 - 4:45 pm

Ja visst är det rofyllt och härligt att sitta i en båt och fiska… Speciell känsla:)
Ha en fin Valborg
Stor kram från Victoria på http://www.victoriasprovkök.se

Victorias provkök - April 30, 2013 - 4:46 pm

Ja visst är det rofyllt att fiska:) speciell känsla.
Ha en fin Valborg
Stor kram från Victoria