En rabarbertarte inspirerad av en weekend i Köpenhamn

Som ni vet vid det här laget så experimenterar jag en hel del med olika mjölsorter för att undvika alltför mycket vitt mjöl. Och jag tycker det blir både godare och roligare att baka då. Plus att man får mer fibrer, mindre gluten och i de flesta fall ett högre proteininnehåll än om man hade bakat med enbart vitt mjöl.

Den här kakan inspirerades av ett besök i Köpenhamn förra helgen och en kaka som vi åt på ett av mina favorithak i den danska huvudstaden.

Åh vad jag älskar Köpenhamn! Gör inte du det också?

Vi hade en helt underbar miniweekend där jag och P. Vår första barnfria helg på ett år.

……..

Kakan som vi åt i Köpenhamn var en klassisk fransk paj med rabarber men min variant är bakad helt utan vetemjöl och vitt socker, och den känns nästan så nyttig att den kan ätas som mellanmål.

Och eftersom kakan är franskinspirerad så ska det förstås vara crème fraiche till. Gillar du inte crème fraiche som den är kan du röra ned en tesked äkta vaniljsocker per deciliter crème fraiche, så får du ändå en fräschare variant på vaniljsås.

……..

Rabarbertarte med hasselnötsfyllning

8-10 bitar (26 cm pajform)

Pajskal
75 g rågmjöl
75 g quinoamjöl
50 g bovetemjöl
50 g mandelmjöl
en nypa salt
125 g kallt smör
1-2 msk iskallt vatten

1) Blanda alla mjölsorter och salt. Rör med en gaffel (eller i matberedare) ner smöret tills allt har en smulig konsistens. Samla ihop degen med 1-2 msk iskallt vatten. Tryck ut den till en platt rundel, plasta in och kyl minst en timme.
2) Sätt ugnen på 210 grader. Smörj en pajform med löstagbar botten och pudra den med mandelmjöl eller hasselnötsmjöl. Kavla ut pajdegen på mjölat bakbord så att den passar i formen. Om den spricker är det bara att trycka ihop den igen. Lägg degen i pajformen och tryck in den mot kanterna. Skär av överflödig deg.
3) Lägg ett bakplåtspapper ovanpå degen och fyll det med torkade ärtor eller bönor och “blindbaka” pajskalet 10-15 minuter mitt i ugnen.

Fyllning
85 g smör
85 g råsocker + en nypa salt
2 ägg
85 g hasselnötsmjöl
1/2 tsk bakpulver

2-3 rabarberstjälkar
1 msk smör
1 msk råsocker
1 vaniljstång (frön+stång)

1) Vispa smör, socker och salt fluffigt med elvisp. Vispa upp äggen lätt med en gaffel och tillsätt dem under fortsatt vispning (med elvisp) lite i taget till smör/sockerblandningen. Tillsätt hasselnötsmjölet blandat med bakpulver i tre omgångar genom att vända ner det i smeten med en spatel.
2) Skölj och skär rabarberstjälkarna i ca 3 cm långa bitar. Hetta upp smöret tillsammans med socker, vaniljfrön samt vaniljstång i en stekpanna. Fräs rabarbern lätt 1-2 minuter så att den blir lite mjuk.
3) Fördela hasselnötsfyllningen på det förgräddade pajskalet och fördela sedan rabarbern ovanpå.
4) Sänk temperaturen i ugnen till 185 grader och grädda kakan ca 20-25 minuter. Känn med en sticka så att fyllningen inte är kladdig.

Njut med en liten klick crème fraiche och känn att sommaren är här!

show hide 8 comments

tinajo - May 17, 2013 - 2:07 pm

Ser underbart gott ut! :-)

annelie_ua / blomsterochbakverk - May 17, 2013 - 2:50 pm

Åh vad gott det låter! Tusen tack för receptet, ska provas!

thecitygourmand - May 17, 2013 - 3:55 pm

A beautiful rhubarb tart!

Mårtenssons kök - May 19, 2013 - 6:38 pm

Vi älskar, fullkomligt älskar Köpenhamn och tar tåget dit så ofta det bara går (nästan). Alla tips som vi kan komma över på bra ställen att besöka när vi är där sparar vi på, lika så detta som nu hamnat i vår Köpenhamnsmapp.
Tackar,
kramar

Cecilia - May 20, 2013 - 11:34 pm

Vilken vacker blogg du har! Och vilken bra idé för de första rabarberna! Detta är mitt första år som ägare till helt egna plantor i trädgården:)

Kan kanske till och med använda rabarber i min egen frukostblogg..? Hmmm.

Sara på Vardag.nu - May 28, 2013 - 7:32 pm

Fy attsingen så god den ser ut! Härligt med en kaka utan vetemjöl :)

Sonja {Dagmar's Kitchen} - June 3, 2013 - 12:41 pm

Tack alla för era fina kommentarer! Rabarber är ju för härligt, och egentligen vill man äta rabarberkaka och paj hela dagarna nu ju…

[…] …och en rabarbertarte! […]