En vårig sallad på bovete, skärbönor, sparris och rädisor med en dressing av ramslök & harsyra

Visste du att skogarna just nu är proppfulla av otroligt vacker och fullt ätbar harsyra?

Jag har haft ambitionen att hamstra och äta både nässlor och kirskål den här våren, och trots att hela vår trädgård är full av den sistnämnda så har det bara ändå inte blivit av.

Tiden de senaste veckorna har helt enkelt gått åt till annat och jag har inte prioriterat det trots att jag egentligen så gärna ville.

Nässlor älskar jag, men ska jag vara helt ärlig så är jag kanske helt enkelt inte så förtjust i just kirskål. Trots att den finns i mängd precis utanför dörren och dessutom är helt gratis.

Men idag när jag var ute i skogen för en familjeplåtning såg jag plötsligt att hela marken under vitsipporna var täckt av vackert blommande harsyra.

Och jag var tvungen att plocka.

Jag avbröt naturligtvis inte plåtningen för det, utan åkte hem och gick senare ut till vår allra närmsta skog för att fylla korgen istället.

För det här är en liten växt som tilltalar mig något alldeles otroligt med sina skira små blommor och sin syrliga beskhet.

Och jag har, ända sedan jag var barn och fick lära mig av mamma att den var ätbar, sett till att plocka lite varje gång jag är i skogen på försommaren.

Och har du nu turen att bo där det även finns ramslök så kan du ju plocka det med när du ändå är ute, för här blandade jag harsyra och ramslök till en liten sås/dressing att smaksätta bovetet med. Har du ingen ramslök kan du testa att ersätta den med en liten klyfta vitlök (finhackad) och en stor näve spenat istället.

……..

Jag måste också passa på att säga något om bovete som blivit min nya favorit jämte quinoa.

Jag har länge älskat quinoa (särskilt den vita) och mina luncher när jag jobbar hemma består nästan alltid av någon form av quinoasallad med fisk eller ägg som tillbehör.

Men nu har jag alltså upptäckt bovete. Helt bovete. Och det smakar fantastiskt, med ett tuggmotstånd som jag fullkomligen älskar. Se bara till att koka den “al dente”.

Så om du inte har testat helt bovete – gör det. Och ta dig nu ut i närmsta skogsdunge och leta harsyra och ramslök och sväng ihop en sallad. De söta blommorna (som är ätbara även de) använder du förstås som dekoration.

Sedan bjuder du dig själv och frun, mannen, vännerna eller grannen på vårens vackraste sallad av dina senaste fynd från naturens skafferi!

Vårig sallad på bovete, skärbönor, sparris och rädisor med en dressing av ramslök & harsyra

2 personer

Sallad
2 dl helt bovete
skärbönor
sparris
rädisor
röd spetskål alt. sallad

Dressing
1 msk smör
en näve ramslök
ett par nävar harsyra (blommorna går också bra att använda)
2 msk grädde
1 msk pistageolja
salt & peppar

1) Lägg bovetet i blöt minst 2 timmar innan kokning. Häll av vattnet och koka upp med nytt vatten (så att det gott och väl täcker grynen) och en nypa salt. Koka 5-6 minuter och häll sedan av överflödigt vatten.
2) Till dressingen: Rensa harsyra och ramslök från gräs, blad och annat. Fräs bägge mycket snabbt (30 sek) i smör, salta och peppra. Mixa slätt tillsammans med grädde och pistageolja. Tillsätt eventuellt mer grädde för en såsigare konistens. Smaka av med salt och peppar. Blanda dressingen med det kokta bovetet.
3) Ansa skärbönor och sparris och skär dem i mindre bitar. Fräs 2-3 minuter i smör. Salta och peppra.
4) Skär spetskål och rädisor tunt och blanda sedan alla ingredienser till en sallad.
5) Dekorera med blommor från harsyra och eventuellt även blad.

Bon appétit!

TIPS! Harsyra bör inte ätas i “stora mängder” på grund av oxalsyran. Du kan även använda de vackra bladen och blommorna att smaksätta/dekorera dricksvattnet med.

show hide 11 comments

Linda - May 13, 2013 - 3:06 pm

Men vilken härligt vårig sallad! Jag har länge tänkt prova helt bovete men inte kommit mig för att köpa det (delvis för att inte irritera pojkvännen som redan tycker att jag har proppat vårt skafferi lite väl fullt med olika konstiga mjöler och gryn…). Nu blev jag supersugen att testa igen.

Jag önskar att jag bodde närmare en skog – blommor i mat är ju alldeles underbart!

Sonja {Dagmar's Kitchen} - May 13, 2013 - 3:14 pm

Linda – ja det måste du testa! Jag fulkomligt älskar det, och kan nästan lova att BF inte borde bli arg på dig ;-) Ocvh visst är det underbart med blommor i mat, och just desa är så fantastiskt skira och vackra.

tinajo - May 14, 2013 - 7:39 am

Ser fräscht och gott ut! :-)

Cecilia - May 14, 2013 - 1:45 pm

Åh vad vackert! Jag har inte tänkt på att blommorna också kan ätas, men det är ju hur fint som helst! Smakar de ungefär som bladen eller är de lite mildare?
Kirskålen förresten, plocka in ett par nävar och gör pesto på den. Jättegott till grillad lax eller i en lunchsallad! :-)

milla - May 15, 2013 - 8:07 pm

Vilken härlig sallad:)

ola - May 20, 2013 - 4:39 pm

I love sorret but Ive never used as a dressing, in POland we made sorrel soup and is very delicious.

Fröken Dill - May 21, 2013 - 12:31 pm

Bovete, det har jag aldrig testat. Stort tack för spännande tips! Harsyrans små fina hjärtformade blad plockade jag alltid som barn och det tåls att göras igen.

maria at inredningsvis - May 22, 2013 - 1:12 pm

MMMM Vilken skön blogg du har:) och jag följer dig nu.

Om du gillar inredning och mode, kan du kolla in min blogg:)

Ha en kanondag

LOVE Maria från inredningsvis.se

Sonja {Dagmar's Kitchen} - June 3, 2013 - 12:42 pm

tinajo – Tack!

Cecilia – skulle nog säga att blommorna är lite mildare ja. Kanske testar kirskåls-pesto någon dag snart – tack för tipset!

Sonja {Dagmar's Kitchen} - June 3, 2013 - 12:43 pm

milla – tack! Ja, den blev ganska härlig faktiskt :-)

Ola – Sorrel soup sound delish – I should try and find a polish recipe to use and try it out :-D

Sonja {Dagmar's Kitchen} - June 3, 2013 - 12:44 pm

Fröken Dill – ja, testa bovete. Det är supergott – och nyttigt.

Maria – tack!