Vårbruk i trädgården, längtan efter värme & en vaniljdoftande rabarberkaka med mandelsmul

Äntligen har tjälen släppt ordentligt även här i Göteborg och våren har kommit med en rasande fast. Även om det fortfarande är förhållandevis kallt förstås.

Så i helgen när det äntligen gick att gräva i marken igen var vi ute i trädgården och fixade med våra nya odlingar. Vi har byggt om vårt lilla område med pallkragar så att odlingarna blir djupare och så att kaninburen kan få plats precis intill.

Vi släpade dit ny jord i mängd, grävde daggmaskar och luckrade jorden. Sedan sådde jag med god hjälp av Tuva fem sorters rädisor, bladrädisa, salladslök, morötter och sockerärtor. Åh, vad jag längtar tills det börjar komma upp och tills vi kan skörda de allra första primörerna.

……..

Rabarbern har nu kommit en bra bit upp, och blir det bara lite värme så ska den nog sticka iväg ordentligt den med.

Men häromdagen kunde jag ändå inte hålla mig från att köpa de importerade stjälkarna i vår matbutik. Trots att jag egentligen tycker att det är helgerån att köpa importerad rabarber. Men god var den, och särskilt eftersom den “smaksattes” med förra årets rårörda jordgubbssylt från frysen.

Och visst är väl rabarber en underbar liten växt? Kan du motstå den?

Själv älskar jag att göra allt möjligt av rabarber, men nu ska jag vänta med fler bak och kok tills den egna går att skörda. Och trösten är att den växer fort – så om bara en vecka går det troligen att ta de första stjälkarna.

……..

Kakan, som var ett experiment, blev precis lagom söt, saftig och så är den helt glutenfri. Inte för att jag måste äta glutenfritt, men för att jag vill försöka undvika vitt mjöl så långt det går. Och med mandelmjöl blir proteininnehållet betydligt högre än med vetemjöl.

Kakan innehåller även bovetemjöl, och det vore väl skam om inte det skulle passa ihop med rabarber, eftersom bovete och rabarber faktiskt är släkt med varandra!

Jag smaksatte rabarbern med rårörd jordgubbssylt från frysen. Men har du ingen jordgubbssylt går det lika bra att bara koka upp den lätt med en aning socker, en skvätt vatten och så vaniljstång förstås.

Och som vanligt tar jag alltid en nypa salt i kakor för att smakbrytningen blir helt ljuvlig.

Nu önskar jag er alla en underbar 1:a maj och så lovar jag att inte köpa någon mer importerad rabarber. Det här året ;-).

Vaniljdoftande rabarberkaka med mandelsmul (glutenfri)

cirka 8 bitar

Kaka
50 g mandelmjöl
40 g bovetemjöl
1 tsk bakpulver
en nypa havssalt (ca 0,5 tsk)
2 små ägg
1 msk grädde eller mjölk
100 g smör, rumstempererat
40 g ljust muscovado
40 g rårörsocker

Rabarber
ca 300 g rabarber
0,5 dl jordgubbssylt
1 vaniljstång

Smul
50 g smör
2 msk rårörsocker
50 g mandelmjöl
20-30 g bovetemjöl
ev. en näve havregryn

1) Sätt ugnen på 175 grader och förbered en kakform/liten plåt (ca. 20×30 cm) med ett smörat bakplåtspapper.
2) Ansa rabarbern och skär den i mindre bitar. Snitta vaniljstången och ta ur fröna. Koka upp rabarbern på svag värme tillsamman med vaniljfrön+stång och jordgubbssylt. Låt småputtra max 5 minuter – tills rabarbern känns lite mjuk.
3) Sikta ihop mjölsorterna med bakpulver och salt till kakan. Vispa ihop äggen (med hjälp av en gaffel) tillsammans med 1 msk mjölk eller grädde. Vispa smöret vitt och fluffigt med en elvisp och tillsätt sedan sockret (muscovado och råsocker) lite i taget. Tillsätt även äggen lite i taget, och vispa ordentligt mellan varje gång. Vänd sedan ner mjölet i 2-3 omgångar med hjälp av en slickepott.
4) Bred ut kaksmeten på det smörade bakplåtspappret. Pudra med ett tunt lager mandelmjöl och fördela sedan rabarbern ovanpå.
5) Rör ihop alla ingredienser till smulet. Tillsätt eventuellt mer bovetemjöl om det blir för kladdigt. Konsistensen skall vara torr och smulig. Fördela smulet ovanpå kakan och grädda mitt i ugnen ca. 30 minuter tills kakan fått fin färg och börjar släppa i kanterna. Prova med en sticka så att den inte är kladdig i mitten.

Njut i majsolen bara som den är eller med lite glass eller vaniljsås!

show hide 12 comments

Stephanie {Mitt skafferi} - May 1, 2013 - 10:40 am

Åh, vad gott det ser ut! Jag går också och väntar på att det ska dyka upp svenska rabarber på torget och har knappt kunnat hålla mig från att köpa importerade rabarber. Speciellt då alla mattidningar fullkomligt svämmar över med olika läckerheter med rabarber just nu. Men våren sitter verkligen långt inne i år… Härligt att ha möjlighet att kunna odla egna rabarber :)

thecitygourmand - May 1, 2013 - 12:18 pm

Ah! Looks magnificent, I am such a big fan of rhubarb

Karin - www.glimtenigrytan.se - May 1, 2013 - 8:34 pm

Har precis blivit m hus och trädgård och rabarber står högst upp på att-plantera-listan. Måste prova detta recept så fort jag får skörd (från egna eller någon annans). /Karin

Sonja {Dagmar's Kitchen} - May 2, 2013 - 9:06 am

Stephanie – ja, visst är rabarber underbart! En av mina favvoingredienser helt klart. Och snaaaart kommer de svenska när- och härodlade ;-)

thecitygourmand – Thanks! I’m a huge fan of rhubarb too.

Karin – JA, sätt en rabarberplanta genast! Det tråkigaste är bara att man inte får skörda den det första året :-( Men den som väntar på nå’t gott… :-)

tina - May 2, 2013 - 12:07 pm

Vackert! När rabarbern tittar upp igen, det är lycka!

Karin - May 2, 2013 - 8:38 pm

Tack söta rara du för detta underbara recept! Har redan bakat och mumsat i mig typ halva kakan… Och så lite skryt, jag använde hemodlad rabarber, uppdriven i växthuset :) Kram!

Linn - May 4, 2013 - 10:27 am

Rabarber och jordgubb är verkligen en underbar kombination! Påminner mig om att jag måste (eller, måste och måste… vill!) gå ut och se hur mina rabarber mår. Här vårstädas det i trädgården för fullt. Satt och tittade på bilder i går som jag tog för exakt ett år sedan. Då hade våren kommit betydligt längre.

Emmy - May 5, 2013 - 4:00 am

Det är ibland svårt att inte falla för de importerade grönsakerna och frukterna. Jag föll för de importerade sparrisarna och dotterna ville ha jordgubbar. Sparrisen var god, men jordgubbarna smakade absolut ingenting och hon blev så besviken. Mina rabarber börjar också komma upp så smått så snart går det att göra rabarberdesserter! Jag älskar den sötsyrliga smaken de får.

Sonja {Dagmar's Kitchen} - May 14, 2013 - 10:19 am

Tina – tack!

Sonja {Dagmar's Kitchen} - May 14, 2013 - 10:21 am

Karin – åh, vad roligt att du testbakat! Och att du gillade. Och så underbart att ha fått egen rabarber så tidigt. Kram

Linn – Ja, visst är det en helt oslagbar kombo. Härligt med vårfix i trädgården!

Emmy – ja, visst kan det vara svårt… Men nu behöver vi snart inte vänta längre på de närodlade primörerna! Härligt!

ola - May 20, 2013 - 4:44 pm

amazing, going make it next week :)

[…] Dagmars Kitchen bakade en vaniljdoftande rabarberkaka med mandelsmul […]