Äntligen har tjälen släppt ordentligt även här i Göteborg och våren har kommit med en rasande fast. Även om det fortfarande är förhållandevis kallt förstås.
Så i helgen när det äntligen gick att gräva i marken igen var vi ute i trädgården och fixade med våra nya odlingar. Vi har byggt om vårt lilla område med pallkragar så att odlingarna blir djupare och så att kaninburen kan få plats precis intill.
Vi släpade dit ny jord i mängd, grävde daggmaskar och luckrade jorden. Sedan sådde jag med god hjälp av Tuva fem sorters rädisor, bladrädisa, salladslök, morötter och sockerärtor. Åh, vad jag längtar tills det börjar komma upp och tills vi kan skörda de allra första primörerna.
……..
Rabarbern har nu kommit en bra bit upp, och blir det bara lite värme så ska den nog sticka iväg ordentligt den med.
Men häromdagen kunde jag ändå inte hålla mig från att köpa de importerade stjälkarna i vår matbutik. Trots att jag egentligen tycker att det är helgerån att köpa importerad rabarber. Men god var den, och särskilt eftersom den “smaksattes” med förra årets rårörda jordgubbssylt från frysen.
Och visst är väl rabarber en underbar liten växt? Kan du motstå den?
Själv älskar jag att göra allt möjligt av rabarber, men nu ska jag vänta med fler bak och kok tills den egna går att skörda. Och trösten är att den växer fort – så om bara en vecka går det troligen att ta de första stjälkarna.
……..
Kakan, som var ett experiment, blev precis lagom söt, saftig och så är den helt glutenfri. Inte för att jag måste äta glutenfritt, men för att jag vill försöka undvika vitt mjöl så långt det går. Och med mandelmjöl blir proteininnehållet betydligt högre än med vetemjöl.
Kakan innehåller även bovetemjöl, och det vore väl skam om inte det skulle passa ihop med rabarber, eftersom bovete och rabarber faktiskt är släkt med varandra!
Jag smaksatte rabarbern med rårörd jordgubbssylt från frysen. Men har du ingen jordgubbssylt går det lika bra att bara koka upp den lätt med en aning socker, en skvätt vatten och så vaniljstång förstås.
Och som vanligt tar jag alltid en nypa salt i kakor för att smakbrytningen blir helt ljuvlig.
Nu önskar jag er alla en underbar 1:a maj och så lovar jag att inte köpa någon mer importerad rabarber. Det här året ;-).
Vaniljdoftande rabarberkaka med mandelsmul (glutenfri)
cirka 8 bitar
Kaka
50 g mandelmjöl
40 g bovetemjöl
1 tsk bakpulver
en nypa havssalt (ca 0,5 tsk)
2 små ägg
1 msk grädde eller mjölk
100 g smör, rumstempererat
40 g ljust muscovado
40 g rårörsocker
Rabarber
ca 300 g rabarber
0,5 dl jordgubbssylt
1 vaniljstång
Smul
50 g smör
2 msk rårörsocker
50 g mandelmjöl
20-30 g bovetemjöl
ev. en näve havregryn
1) Sätt ugnen på 175 grader och förbered en kakform/liten plåt (ca. 20×30 cm) med ett smörat bakplåtspapper.
2) Ansa rabarbern och skär den i mindre bitar. Snitta vaniljstången och ta ur fröna. Koka upp rabarbern på svag värme tillsamman med vaniljfrön+stång och jordgubbssylt. Låt småputtra max 5 minuter – tills rabarbern känns lite mjuk.
3) Sikta ihop mjölsorterna med bakpulver och salt till kakan. Vispa ihop äggen (med hjälp av en gaffel) tillsammans med 1 msk mjölk eller grädde. Vispa smöret vitt och fluffigt med en elvisp och tillsätt sedan sockret (muscovado och råsocker) lite i taget. Tillsätt även äggen lite i taget, och vispa ordentligt mellan varje gång. Vänd sedan ner mjölet i 2-3 omgångar med hjälp av en slickepott.
4) Bred ut kaksmeten på det smörade bakplåtspappret. Pudra med ett tunt lager mandelmjöl och fördela sedan rabarbern ovanpå.
5) Rör ihop alla ingredienser till smulet. Tillsätt eventuellt mer bovetemjöl om det blir för kladdigt. Konsistensen skall vara torr och smulig. Fördela smulet ovanpå kakan och grädda mitt i ugnen ca. 30 minuter tills kakan fått fin färg och börjar släppa i kanterna. Prova med en sticka så att den inte är kladdig i mitten.
Njut i majsolen bara som den är eller med lite glass eller vaniljsås!
show hide 12 comments