Om sommar, en glutenfri smulpaj, rabarberclafoutis & rabarbersaft på två sätt

Sommar. Tiden på året då man vill ha massor av tid av njuta utomhus. Vi svenskar som bor i ett land där halva året är kallt och mörkt behöver det så väl.

Och vilken sommar det blev! Här i Göteborg har vi fullkomligt badat i sol, blommor och grönska den senaste månaden. Och jag håller tummarna för att det får fortsätta. Möjligen med någon regnnatt emellanåt.

Eller en och annan regnig dag när man kan ägna sig åt att sitta inne, kanske städa lite, tända ljus och baka paj, koka saft eller något annat mumsigt.

……..

Sommaren kom verkligen med råge, och även om jag har väldigt mycket jobb just nu så försöker jag verkligen ta mig tid att i alla fall ta en kopp kaffe utomhus då och då. Och jag vet att många med mig börjar känna sig lite stressade när det blir fint väder. Man vill ju så gärna vara ute och ta vara på allt det fina.

Tur då att vi har de ljusa kvällarna som förlänger dagen.

Hur är det för dig? Tar du dig tid att njuta av sommaren? Du kanske till och med redan har semester?

Barn och kaniner kan minsann det där med att stanna upp, njuta och ta vara på stunden. De är så bra på att bara vara och jag önskar att jag hade hälften av deras naturliga förmåga att bara njuta av tillvaron och inte tänka på några “borden” eller “måsten”…

Maj och juni har varit två hektiska månader – både jobbmässigt och privat. Både Egon och Tuva har fyllt år, diverse gårdsfester och kalas har klarats av och imorgon är det skolavslutning för Tuva som redan har gått ett helt år i skolan.

Jag kan inte riktigt fatta att vi har så stora barn…

Men nu ska det handla om rabarber.

Det är inte mycket som slår känslan att skörda den första rabarben. Att koka den där saften som gör att hela köket doftar av barndomens somrar. Eller den där första pajen som smakar så gott att man skulle kunna äta den till både frukost, lunch och kvällsmat. Med massor av vaniljsås förstås.

……..

Det var inte årets första rabarberpaj. Men när Egon fick smaka den glutenfria smulpajen jag bakade häromdagen sade han efter några tuggor:

– Mamma. Vet du vilken min goooodaste mat är?

– Jag kan nog gissa…

– Rabarberpaj! Och näst godast är platta pannkakor. {Platta pannkakor är hans benämning på vanliga pannkakor. Alltså de som inte är tjocka = American style}

……..

Receptet till den glutenfria smuldegen fick jag när jag plåtade en glutenfri tårt-kokbok (snart i app-store!) tillsammans med Jessica och Maria.

Och hemligheten tror jag ligger i havremjölet som jag har förälskat mig i. Det har en neutral smak, och tillsammans med mandelmjöl och maizena blir smulet minst lika gott som traditionell smuldeg med vetemjöl. Fast glutenfritt och med mer protein och fibrer.

……..

Glutenfri smulpaj med rabarber

ca 6-8 personer

600 g rabarber
lite rårörsocker (jag sötade även med 1 dl rårörd jordgubbssylt från frysen)

100 g smör
100 g rårörsocker
80 g mandelmjöl
70 g havremjöl
70 g maizena
en nypa havssalt

1) Sätt ugnen på 175 grader och smöra en ugnsform. Skölj rabarbern och skär den i mindre bitar. Sockra lätt och låt dra medan du gör smuldegen.
2) Blanda alla ingredienser till smuldegen antingen för hand med gaffel, eller i en matberedare till en smulig deg.
3) Bred ut rabarbern i ugnsformen och fördela smuldegen ovanpå. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter.

Servera med massor av vaniljsås!

Och så var det clafoutisen…

I förra veckan hade jag trevligt lunchbesök av Karin och bakade då den här clafoutisen till dessert. Karin är en helt otrolig kvinna, mamma och fru med massor av strängar på sin lyra.

Karin är konstnär, och hon skapar inte bara konst för väggar och offentliga miljöer utan även med blommor.

Senaste genidraget från henne var att börja med prenumeration/hemleverans av blommor här i Västra Göteborg och det visade sig vara helt klockrent. Ett hett tips alltså – om du vill få blommor hemlevererade regelbundet till dig själv, din fru/man eller ge bort till någon du tycker om.

Missa inte Karins blogg heller. Vackert och tänkvärt. Och senaste inlägget handlar om det där att stanna upp en stund

……..

Jag hade aldrig bakat clafoutis med just rabarber förut. Men var så sugen på att testa, och det blev galet gott. Jag gillar den här franska kakan för att den inte är så söt. Känns nästan som den funkar som mellanmål eller enklare kvällsmat nån enstaka gång.

……..

Saftig rabarberclafoutis

ca 6-8 personer

600 g rabarber
rårörsocker

2 dl mjölk, 3%
2 dl grädde
1 citron, skalet
1 vaniljstång, snittad och urskrapad

100 g rårörsocker
40 g vetemjöl (kan bytas mot tex. bovetemjöl om du vill göra kakan helt glutenfri)
40 g mandelmjöl
30 g maizena
en nypa havssalt
3 ägg
2 msk smält smör

florsocker att pudra med

1) Skölj och skär rabarbern i mindre bitar. Sockra med rårörsocker och låt dra medan du gör smeten.
2) Sätt ugnen på 180 grader. Smöra en ugnsform (eller 8 mindre formar) samt pudra insidan lätt med socker/mandelmjöl.
3) Hetta upp mjölk, grädde, citronskal och vaniljfrön+stång. Tag av från värmen, täck med lock och låt dra en stund.
4) Blanda rårörsocker, mjölsorter och salt i en skål. Vispa ner äggen ett i taget, och rör till sist ner den varma gräddmjölken och det smälta smöret.
5) Fördela rabarbern i ugnsformen och häll smeten över rabarbern. Det ser löst ut och man tror att det inte kommer att stelna, men det gör det!
6) Grädda mitt i ugnen 35-45 minuter om du använder en stor ugnsform, och 25-30 minuter om du använder små formar.

Servera med vispgrädde, vaniljglass eller crème fraiche.

Saft vill man också ha förstås. Jag har alltid hållit mig till ett gammalt recept som smakar precis som barndomens rabarbersaft. Och det är nog fortfarande min favorit.

Men jag blev så sugen på att testa Matgeeks variant att jag gjorde det först. Fast (och det kanske var dumt) jag kunde inte riktigt hålla mig till receptet utan lade till lite ingefära också.

Saften fick en vuxnare smak. Gott – helt klart – men jag borde ha låtit bli, för jag tycker nog att rabarbersaft ska smaka bara rabarber.

Och så vet jag inte om det var ingefäran som gjorde saften så ljus? Eller helt enkelt de olika tillagningsmetoderna? Både den röda saften och den ljusare på bilderna är gjord av vår egen hemmaodlade rabarber – samma sort. Men med otroligt stor färgskillnad.

Så om någon kan kemin bakom det där skulle jag vara tacksam för ett försök till förklaring!

……..

Rabarbersaft med ingefära (modifierat från Matgeeks klassiska rabarbersaft)

ca 3 liter koncentrat

1.5 kg rabarber
2 citroner, skivade
en bit ingefära, ca 5×5 cm – skalad och skuren i små bitar
30 g citronsyra
2 liter vatten
1 kg socker (plus minus lite beroende på smak)

1) Skölj och skär rabarbern i mindre bitar. Lägg dem i en stor kastrull eller gryta.
2) Tillsätt citronskivor, citronsyra och ingefära till rabarbern. Koka upp vattnet och häll det över.
3) Sätt på ett lock och ställ svalt minst 24 timmar.
4) Sila av och rör ner cirka 1 kg socker. Lite mer om man tycker den blir för sur eller lite mindre om man tycker den ska vara mindre söt.
5) Koka upp och låt koka ordentligt cirka 5 minuter. Skumma av löpande.
6) Ta av från plattan, låt svalna och häll upp saften på rena flaskor. Eller se tips längst ner i nästa saftrecept!

TIPS! Det blir jättegott att späda koncentratet med mineralvatten istället för vanligt vatten, och servera med lite mynta.

Och så till sist – rabarbersaften som jag minns den från min barndom… Min personliga favorit, så enkel att göra och klart på mindre än en timma!

……..

Min barndoms rabarbersaft

ca 2 liter koncentrat (spädes ungefär 50/50):

ca 1 kilo rabarber
1,5 liter vatten
5 dl strösocker
2 tsk citronsyra (kan uteslutas, särskilt om du väljer att frysa in saften)
2 pressade citroner

1) Skölj och skär rabarbern i mindre bitar. Koka den med vattnet 15-20 minuter. Rör inte om – då kan saften bli grumlig!
2) Ta av koket från värmen och sila saften genom en silduk eller en vanlig sil.
3) Koka upp saften igen tillsammans med socker, citronsyra och pressad citron. Klart!
4) Låt svalna och häll upp saften på rena flaskor. Eller se tips nedan!

Extra gott blir det om du serverar saften med färska jordgubbar…

TIPS! Frys in saften i plastlådor och burkar. Antingen en stor låda (typ glasslåda) som du skrapar is ur varje gång du ska ha saft. Eller mindre burkar som är lagom stora för en kanna saft. Blanda “saft-isen” med vatten och sedan har du, så snart isen smält, en härligt svalkande iskall saft!

show hide 5 comments

Katarina - June 12, 2013 - 1:21 pm

Vilka fina recept med rabarber, tack för att du delar med dig! Visst är det härligt med sommarvärme. Väldigt vackra bilder du tagit!

Emmy - June 12, 2013 - 3:32 pm

Åh, vilket underbart inlägg! Bilderna andas svensk sommar.

Sonja {Dagmar's Kitchen} - June 12, 2013 - 5:38 pm

Katarina – ja, sommar är underbart! Hoppas att du hittade något “nytt” – du som har så grymt mycket idéer själv ;-)

Emmy – Tack! Ja, den här tiden är underbar när allt blommar och grönskar.

sofia - June 16, 2013 - 10:24 am

Jag har varit helt besatt av rabarber i vår. Äter rabarberkompott till gröten varje morgon. Din paj ser gudomligt god ut med mandelmjöl! Tåls att testas!

Lail | with A Spin - October 21, 2013 - 8:40 pm

Beautiful. Pinned.