Vi äter mat också. Jag lovar. Men jag hinner oftast inte fota den eftersom vi är så hungriga då. Det är bland annat därför jag mest postar söta recept just nu.
Och vem kan motstå jordgubbar, rabarber och fläder?
Jordgubbar äter vi hela tiden enbart med gräddmjölk och en gnutta socker. Rabarber har bakats högt och lågt den senaste månaden. Och nu när två omgångar flädersaft är säkrade har vi så att det räcker till sommarens varma dagar, och lite till.
……..
Och precis när jag trodde jag var färdig med rabarberkakorna för i år (det finns faktiskt gränser för hur mycket man kan äta) bloggade fina Anne Au Chocolat det här receptet. Och det fanns ingen återvändo.
Jag visste att jag måste prova.
För vem skulle kunna motstå en liten kaka med Dulcey-choklad, rabarber och pistagenötter? Inte jag i alla fall. Inte du heller väl?
Och tycker du att det är lättare att få receptet på svenska så har jag fixat det åt dig. Och lagt till en liten gnutta havssalt. Enjoy!
Små kakor med Dulcey, rabarber & pistagenötter
12 kakor i minimuffinsformar
70 g mjukt smör
70 g rårörsocker
1 ägg
70 g vetemjöl
20 g osaltade pistagenötter, hackade
40 g Valrhona Dulcey choklad, hackad
1 rabarberstjälk (gärna vinrabarber med sin vackra röda färg), skuren i tunna skivor
en nypa havssalt
1) Sätt ugnen på 200 grader (Anne använde varmluft, men jag gillar inte att baka med det så jag har ändrat graderna lite). Vispa smör och socker vitt och krämigt. Rör försiktigt ner ägget och vänd sedan ner vetemjölet med en spatel.
2) Tillsätt pistagenötter, Dulcey choklad, rabarber och salt.
3) Fördela smeten i 12 små muffinsformar (gärna placerade i en muffinsplåt) och grädda mitt i ugnen ca 10 minuter.
Ett marmeladkok har hunnits med också. Jag inspirerades av en burk jag såg på hyllan i butiken på Gunnebo slott.
De hade nämligen använt fläderblommor i sin marmelad. Låter inte det underbart?
Sagt och gjort. Det blev en ljuvlig marmelad på rabarber, jordgubbar och fläder. P älskade den. Han jämförde den med en god drink.
Och jag tycker att den är sommaren konserverad på burk.
……..
Missa inte att koka denna medan det ännu finns blommande fläder. Och du vet väl att du kan plocka och frysa in blommorna om du känner att du inte riktigt hinner just nu!
Önskar dig en riktigt fin vecka oavsett om du har semester eller jobbar. Själv ska jag vara ledig, gå på simskola med barnen, plocka jordgubbar och kanske läsa lite i bästa boken om barnen låter mig sitta stilla någon stund.
Jordgubbs- och rabarbermarmelad med fläderblommor
ca 7 dl marmelad
500 g rabarber
500 g jordgubbar (ca 1 liter)
1,5 dl vatten
ca 10 fläderblomsklasar
500 g syltsocker
500 g rårörsocker
1) Skölj och skär rabarber och jordgubbar i mindre bitar. Jordgubbarna kan du behålla hela om du vill, och bara mosa dem en aning under kokningen.
2) Koka upp rabarbern i en rostfri kastrull (använd inte aluminium till syltkok) tillsammans med vattnet och låt småkoka 5 minuter. Tillsätt jordgubbarna och koka ytterligare 5 minuter. Klipp ner det yttersta av fläderblomsklasarna (bara blommorna) i kastrullen och släng stjälkarna. Koka ytterligare ett par minuter.
3) Tillsätt sockret och koka ganska kraftigt i 5 minuter. Skumma av löpande.
4) Häll upp den heta marmeladen på varma, väl rengjorda burkar. Sätt på lock och låt svalna.
Voilà – sommaren konserverad i en och samma burk!
show hide 4 comments