Röda vinbär och smultron med råkräm och muscovadorostade hirsflingor

Nu har vi så mycket röda vinbär från vår lilla buske att jag knappt hinner med. Lite får nog frysas in för att användas senare. Och då kommer jag att styckfrysa dem på en bricka för att sedan packa in i lådor. Då brukar de hålla formen lite bättre.

Du kanske såg de läskande isglassarna med jordgubbar, vattenmelon och röda vinbär häromdagen? Och då tipsade “Trollmamma” i kommentarerna om att äta vinbären med vaniljsås.

“Men självklart måste vi ha vaniljsås!” Tänkte jag för mig själv.

Syrliga röda bär med vaniljsås. Och något knaprigt på det. Mina tankar gick lite åt trifle-hållet. Min danska familjs sätt att göra trifle med rostade gryn istället för kaka.

Sagt och gjort.

Jag gjorde det enkelt för mig och gjorde en råkräm. Bor man här i Sverige (förutsatt att man köper svenska ägg) behöver man inte vara orolig för salmonella i ägg. Och då är råkräm helt ljuvlig. Men använd helst ekologiska ägg.

Jag tog hirsflingor till strösslet, men där kan du använda vilken flinga eller gryn som helst. Eller en blandning av flera olika.

Och så har vi passande nog en massa självspridda smultronplantor precis under våra vinbärsbuskar. Så idag åkte några smultron med ner i skålen också. Men det här kan man förstås äta med vilka bär som helst efter säsong och smak.

Råkräm

ca 4 personer

2 ekologiska äggulor
1/2 vaniljstång, fröna urskrapade
0,5 dl rårörsocker
2,5 dl vispgrädde

1) Vispa äggulor, vaniljfrön och socker riktigt vitt och fluffigt med en elvisp.
2) Vispa grädden och vänd ner den i äggblandningen. Använd direkt eller kyl tills den skall användas.

……..

Muscovadorostade hirsflingor

2 msk smör
2 msk ljust muscovadosocker
en nypa fint havssalt
2 dl hirsflingor

1) Smält smöret i en stekpanna och tillsätt muscovadosocker och salt när det puttrar ordentligt i smöret. Skruva ned värmen något och rör så att sockret smälter.
2) Tillsätt hirsgryn och rör ordentligt medan allt blandas. Rosta tills grynen fått gyllengul färg – rör om med jämna mellanrum så att det inte bränns.
3) Låt svalna och använd sedan som strössel till dina bär och råkrämen.

Njut som litet mellanmål eller dessert.

……..

Imorgon åker jag och Tuva på tjejhelg till Köpenhamn. Det ska bli så roligt att få visa henne “mitt” Köpenhamn och alla mysiga butiker och caféer. Vi ska bo på hotell och bara mysa. Dessutom ska vi hälsa på min älskade farmor på lördagen och nu kan vi knappt vänta tills vi får komma iväg!

Hoppas att du också får en härlig helg var du än är och vad du än gör!

show hide 7 comments

tinajo - July 11, 2013 - 5:30 pm

Rackarns vad mumsigt! :-)

Lotta - en kaka i ugnen - July 14, 2013 - 11:24 pm

Vilka fina foton! Riktigt snygga och dessutom låter det väldigt gott!

Linn - July 23, 2013 - 9:45 am

Mums! Är det tillåtet att bli sötsugen så här på förmiddagen, en semesterdag när frukosten precis har intagits? Ja, jag kan i alla fall inte låta bli. Ser supergott ut!

Tack för tipset på råkräm, det ska testas.

Maria Nilson - July 23, 2013 - 7:09 pm

Kan tipsa om att din Mascarponekräm, som du serverade till rabarberkompotten är också helt underbar till de syrliga röda vinbären. (Mascarponekrämen har för övrigt blivit en STOR favorit här i släkten :-))
Ska prova råkrämen nästa gång

Sara på Vardag.nu - July 24, 2013 - 8:24 pm

Åh så gott det låter och ser ut :)

Sonja {Dagmar's Kitchen} - August 19, 2013 - 2:02 pm

tinajo & Lotta – ja, supermumsigt. Och galet enkelt ;-)

Linn – såklart man får! Testa – du kommer inte bli besviken!

Maria – ja, den är grymt god till alla bär och kakor ;-) Kul att den blev en sådan storfavvo hos er!

Sonja {Dagmar's Kitchen} - August 19, 2013 - 2:03 pm

Sara – ja, supergott! Och det är ju bara att fortsätta mumsa på hallon, björnbär och allt annat som finns nu på sensommaren. Härligt!