Eftersom min pappa är dansk tillbringade vi många somrar hos farmor och farfar i Danmark när jag växte upp. Långa varma dagar på stranden, is med flødeboll og syltetøj, boller med smör, flädersaft, koldskål med kammerjunkere, ymer med ymerdrys… Allt det där är underbara danska sommarminnen från barndomen för mig.
Till frukost fick vi oftast ymer och ymerdrys. Jag älskar ymer. Det smakar inte alls som svensk filmjölk, utan är mer likt fetare yoghurt eller långfil. Det närmaste jag har kommit i smak som finns att köpa här i Sverige är Arlas Ekologiska Milda Yoghurt (3,5-4,5 % fett) som vi är storförbrukare av här hemma.
Traditionell ymerdrys är gjord på farinsocker, och det är vanligt med minst 25% sockerinnehåll i den sorten man köper på påse i matbutikerna. Inte så fräscht att få i sig så mycket socker till frukost eller mellanmål tycker jag… Så jag tyckte det verkade vara en bra idé att göra eget ymerdrys på kokossocker istället.
Ymerdrys är perfekt att göra själv. Särskilt om man ofta har dansk rågbröd hemma som tenderar att bli lite för gammalt innan man hinner äta upp det. Supersmart och supergott!
Har du smakat ymerdrys någon gång? Finns det någon motsvarighet i ditt land eller landskap? Jag tänker mig att det borde bli ungefär samma sak att göra det av tex. pumpernickel eller annat mörkt rågbröd.
……..
Ymerdrys
500 g danskt rågbröd
2 dl kokossocker
ev. en nypa havssalt
1) Sätt ugnen på 150 grader. Smula sönder brödet så fint du kan med fingrarna i en skål. Eller använd en matberedare om du vill ha din ymerdrys riktigt finfördelad.
2) Tillsätt kokossocker och salt och blanda väl.
3) Bred ut ymerdryset på en plåt och torka mitt i ugnen ca 25-30 minuter. Rör om då och då. Passa noga så att det inte bränns vid!
4) Vill du ha din ymerdrys riktigt torr och knaprig kan du låta plåten stå kvar i ugnen med en slev i lucköppningen när du stängt av ugnen.
Servera med yoghurt, fil eller dansk ymer och säsongens bär eller frukt!
show hide 4 comments