Apelsinblomsdoftande nektarinkaka (glutenfri) och lite smått & gott från sommarenJag kan inte fatta hur fort även denna sommar har gått.
Inte för att den på något sätt är helt slut ännu (hoppas jag) men idag var första dagen för mig tillbaka vid datorn. Och barnens sommarlov är slut på riktigt. Dessutom regnar det och blåser så det är inte utan att höstkänslorna börjar komma.

Nu börjar trädgården dofta av mogna äpplen och jag plockar in björnbären några i taget. Allteftersom de mognar.

Och egentligen älskar jag sensommar. Men jag biter mig fast vid sommarminnena en stund. Och samtidigt vill jag passa på att dela med mig ett recept på en (om jag får säga det själv) mycket lyckad nektarinkaka. Så att du kan passa på att baka innan nektarinerna går ur säsong. Och medan det fortfarande finns hallon att dekorera med.

Men först lite sommarminnen.


Vilken sommar vi har haft!

För vår del har den mest handlat om familjemys – om att softa så mycket som möjligt och om en massa enkel och god sommarmat. Långa dagar vid stranden och på utflykt. Och så har vi skördat och ätit för fulla muggar av alla tomater, sockerärtor, rädisor, morötter och bär från trädgården.

Vi har varit en hel del här hemma i Göteborg, men också bland annat i Skåne, Danmark, Österrike och Frankrike.

Jag och Tuva tog en tjejhelg i Köpenhamn

Långa lata dagar i soliga varma Mougins, Frankrike

Jag hoppas att skrivlusten kommer tillbaka igen när jag har hunnit jobba ikapp efter sommarens alla reportage- och familjeplåtningar. Men nu tycker jag vi skall baka kaka.

……..

Som du kanske vet så experimenterar jag gärna med olika mjölsorter och sötningsmedel för att göra bakverken lite nyttigare. Och när det gäller mjölsorter så använder jag gärna sorter med högre protein- och fiberhalt än vetemjöl. Jag experimenterar och utgår oftast från gamla favoritrecept där vetemjöl är huvudingrediensen.

Den här kakan innehåller huvudsakligen mandelmjöl och havremjöl och “råkade” alltså bli glutenfri också. Och precis så där saftig och god som jag vill ha den – utan att vara för söt.

Mjölsorterna i receptet går alldeles utmärkt att ersätta med 175 g vanligt vetemjöl.

Jag smaksatte kakan med vanilj och apelsinblomsvatten som jag tog med mig hem från Frankrike. Men har du inte apelsinblomsvatten går det precis lika bra att ersätta det med mjölk eller vatten (det är bara det att du går miste om smaken…). Och om nektarinerna har gått ur säsong kan du ersätta dem med till exempel äpplen+kanel, björnbär eller kanske plommon.

Hoppas du gillar kakan lika mycket som jag. Ha nu en riktigt fin helg!

……..

Apelsinblomsdoftande nektarinkaka (glutenfri)

100 g havremjöl
50 g mandelmjöl
50 g rismjöl
2 tsk bakpulver
en rejäl nypa fint havssalt (knappt 1 tsk)
3 ägg
1 msk apelsinblomsvatten (går bra att ersätta med vatten eller mjölk)
175 g smör, rumstempererat
150 g råsocker
1 vaniljstång, fröna urskrapade

1-2 nektariner

1) Sätt ugnen på 180 grader. Blanda mjölsorterna med bakpulver och salt i en bunke.
2) Vispa upp äggen med apelsinblomsvattnet med en vanlig gaffel, bara så att det blandas.
3) Vispa smör, råsocker och vaniljfrön vitt och fluffigt med en elvisp. Tillsätt ägg/apelsinblomsblandningen lite i taget under fortsatt vispning.
4) Vänd till sist ned mjölblandningen i smör/äggblandningen med en slickepott tills allt är väl blandat.
5) Använd en bakform med löstagbar kant (ca 23 cm i diameter) och klä bottnen med bakplåtspapper. Smörj bottnen och formens sidor med smör och “bröa” med mandelmjöl.
6) Bred ut kaksmeten jämnt i bakformen. Skär 1-2 nektariner i tunna skivor och fördela dem ovanpå. Pudra lite råsocker över frukten.
7) Grädda mitt i ugnen cirka 40 minuter tills kanterna börjar lossna från formen. Testa med en baksticka – är den torr mitt i är den färdig.

Låt svalna och njut sommarens sista dagar!

show hide 8 comments

thecitygourmand - August 17, 2013 - 8:24 am

That nectarine cake looks brilliant :)

Emmy - August 17, 2013 - 9:49 pm

Vilka underbara bilder! Jag blir helt kär i flera av dem, i sommaren, i allt gott som finns att äta, semester, lugnet… Ah…

Marie Onäng - August 18, 2013 - 9:33 am

Vilka helt fantastiska bilder – du är så grymt duktig med kameran!

Paula - August 18, 2013 - 9:10 pm

Spännande kombo! Jag har en flaska apelsinblomsvatten i skafferiet, så det ska jag prova. Kul att den är glutenfri också!

Sonja {Dagmar's Kitchen} - August 19, 2013 - 1:57 pm

thecitygourmand – thanks!

Emmy – tack snälla! Sommaren är ju ljuvlig. Och “lätt”att fotografera. :-)

Sonja {Dagmar's Kitchen} - August 19, 2013 - 1:58 pm

Marie – tack söta du! Ser fram att snart plåta trädgård med dig igen. Kram

Sonja {Dagmar's Kitchen} - August 19, 2013 - 1:59 pm

Paula – ja, testa! Apelsinblomsvatten är ju så härligt. Som parfym för kakor ;-)

[…] skip to the recipe immediately. This is one of my favorite cake recipes that I adapt from time to time to suit the fruit of the season. And this time I made it with rhubarb and vanilla because […]