Rostat bröd med smörfrästa kantareller, prästost, hasselnötter & gräslök

Trots att jag läser mycket mattidningar och kokböcker för att hålla mig uppdaterad så är det extremt sällan som jag följer ett recept. Eller blir inspirerad av ett recept. Bilder däremot kan jag bli väldigt inspirerad av.

Men det är i princip alltid de tillgängliga råvarorna som inspirerar mig mest. Säsongens råvaror.

Hur är det för dig? Följer du recept eller lagar du bara vad som faller dig in?
……..

Långa ingredienslistor, kaloritabeller och långa inköpslistor är hursomhelst inget för mig. Jag brukar köpa det som är finast för dagen och utgå från det.

Och det blir oftast extremt enkelt. Men galet gott. Tack vare råvaran.

Det här blev min enkla lunch idag. Enkelt, gott, nyttigt och säsongsbaserat – min matfilosofi i ett nötskal!

Och det här är egentligen inte är något “recept”. Det är bara en påminnelse om att inte glömma bort det enkla och att inte glömma bort att använda säsongens råvaror medan de är som finast.

Enjoy! Och på återseende!
……..

Rostat bröd med smörfrästa kantareller, hasselnötter & gräslök

4 personer

4 skivor av ditt favoritbröd
250 g färska kantareller
mycket smör att steka i
salt & peppar
några skivor vällagrad prästost
gräslök
rostade hasselnötter, grovhackade
några droppar honung eller agavesirap

1) Rosta brödskivorna på en grillpanna eller i en brödrost. Jag använde grillpanna och passade samtidigt på att rosta hasselnötterna.
2) Rensa kantarellerna och dela dem i mindre bitar på längden. Stek i mycket smör i två omgångar. Undvik att steka för mycket svamp åt gången – då blir det bara vattnigt. Salta och peppra.
3) Fördela kantarellerna på brödskivorna och stoppa in några små skivor prästost emellan. Toppa med hasselnötter, klippt gräslök och eventuellt några droppar honung eller agavesirap.

Njut av säsongens bästa!

TIPS! Självklart passar det här också fantastiskt bra som topping på en god grillad köttbit eller på din alldeles nykokta favoritpasta.

show hide 4 comments

Fröken Dill - August 19, 2013 - 1:54 pm

Mums – kantarellmacka! Hur gott som helst… Tyvärr har vi lite för torrt ännu för att kantarellerna ska komma på allvar.

Sonja {Dagmar's Kitchen} - August 19, 2013 - 2:00 pm

Fröken Dill – ja, kantareller är mums! Jag har inte varit ute i skogarna och letat heller – de här är från torget. Men har vuxit någonstans i Sverige.

Sara på Vardag.nu - August 19, 2013 - 9:02 pm

Råvaror i säsong inspirerar mig mer och mer numera, särskilt sedan jag insett hur gott du kan äta för små pengar om du håller dig till säsongsvarorna :)

Sandras Matkrypin - August 20, 2013 - 8:08 am

Helt rätt att låta råvarorna inspirera. Jag måste erkänna att jag hämtar inspiration från mattidningar, matprogram, kokböcker och matbloggar men försöker kombinera detta med säsongens bästa råvaror :) Denna lunch låter som något helt i min smak!