När trädgårdens äpplen blev en kanelkryddad glutenfri äppelkaka

Det är den där tiden på året igen. När den söta äppeldoften slår emot oss så fort vi öppnar ytterdörren på morgonen.

Doften som är en av anledningarna till att jag älskar sensommar och höst.

Vi har “bara” två äppelträd. Ett som mognar i slutet av augusti, och ett som mognar just nu. Det räcker gott och väl för att försörja vår lilla familj med äpplen under resten av året.

En och annan äppelkaka blir det. Och av det vi får över fryser vi in hela klyftor eller mos.

Jag har aldrig varit så förtjust kladdiga, översötade äppelkakor som smakar mer socker än äpple. Och med stora soggiga äppelbitar i mitten. Därför gjorde jag den här äppelkakan. Med lövtunna äppelskivor som blir semitorkade i ugnen. Och vill man bara ha kakan är det bara att dra av dem – inget “sogg” inunder.

Jag tog helt enkelt och modifierade ett av mina senaste favoritrecept och kryddade smeten med kanel. Äppelskivorna vände jag i lite citronsaft så att de inte skulle mörkna.

……..

Kanelkryddad äppelkaka (glutenfri)

100 g havremjöl
50 g mandelmjöl
50 g majsmjöl
2 tsk bakpulver
1,5 msk kanel
en rejäl nypa fint havssalt (knappt 1 tsk)
3 ägg
1 msk mjölk, grädde eller vatten
175 g smör, rumstempererat
150 g råsocker
1 vaniljstång, fröna urskrapade

1 stort rött äpple i tunna skivor (jag använder mandolin)

1) Sätt ugnen på 180 grader. Blanda mjölsorterna med bakpulver, kanel och salt i en bunke.
2) Vispa upp äggen med 1 msk valfri vätska med en vanlig gaffel, bara så att det blandas.
3) Vispa smör, råsocker och vaniljfrön vitt och fluffigt med en elvisp. Tillsätt äggblandningen lite i taget under fortsatt vispning.
4) Vänd till sist ned mjölblandningen i smör/äggblandningen med en slickepott tills allt är väl blandat.
5) Använd en bakform med löstagbar kant (ca 23 cm i diameter) och klä bottnen med bakplåtspapper. Smörj bottnen och formens sidor med smör och “bröa” med mandelmjöl.
6) Bred ut kaksmeten jämnt i bakformen. Skär äpplet i tunna skivor (doppa ev i citronsaft) och fördela dem ovanpå.
7) Grädda mitt i ugnen cirka 35-40 minuter tills kanterna börjar lossna från formen. Testa med en baksticka – är den torr mitt i är den färdig.

Njut i de sista av sommarens varma solstrålar!

……..

Och för dig som inte har några egna äpplen – eller om du har för mycket äpplen – måste jag tipsa om Äkta Varas genialiska tjänst Fruktförmedlingen. Klicka helt enkelt i ditt län och vilken frukt du är intresserad av och se var du kan hämta frukt. Och har du frukt att ge bort finns en länk i högerspalten. Smart va?

Trevlig helg!

show hide 11 comments

Sara på Vardag.nu - September 19, 2013 - 9:27 pm

Jag gillar i och för sig både det sockriga och de mjuka äppelbitarna mitt i kakan, men tar tacksamt emot tips på en glutenfri kaka!

Sofia - Hildas hem - September 20, 2013 - 9:31 am

Det är verkligen äpplenas tid just nu. Det ser riktigt smaskigt ut!
Och dina bilder är så ljuvliga! Hoppas verkligen att du kniper hem vinsten för bästa foto i årets matbloggspris :)

Ha en fin helg!
Kram Sofia

Sonja {Dagmar's Kitchen} - September 20, 2013 - 9:41 am

Sara – ja, och det hindrar ju inte att du öser i lite mer äpplen, socker och kanel. jag tror receptet klarar det ;-)

Sofia – tack! Visste inte ens att det fanns en sådan kategori i matbloggspriset – har inte sett så mycket info om det alls i år faktiskt… Ha en fin helg du med! Kram

Urica (Från sött till salt) - September 20, 2013 - 11:36 am

Vackert (som vanligt) och ser väldigt gott ut.

Ha en härlig helg Sonja. :)

Linn - September 22, 2013 - 1:24 pm

Äppelkaka är höst! Vi har huset med den dignande trädgården kvar i en vecka till, och innan vi lämnar det ifrån oss ska jag plocka med mig av den skörd som har hunnit bli. Det är äpplen till förbannelse, om jag ska vara ärlig… :-)

Sara på Vardag.nu - September 24, 2013 - 3:05 pm

Hej Sonja! Nu har jag fått ett svar från Livsmedelsverket så att vi allihop kan vara säkra på hur det funkar med att värma kokt ris igen :)

Såhär skriver Christina:
Visst kan du spara kokt ris i både kylskåp och frys. Det man kan tänka på om man vill spara kokt ris är att snabbt kyla ner det. I kylskåp håller sig riset 4-5 dagar (upp till en vecka) och i frysen flera månader. Det som främst händer med ris i kylskåp och frys är att det kan torka och bli lite tråkigt vad gäller konsistens. Det går även bra att värma ris som har stått i kylskåp eller varit fryst.

Ann-Sofi MATSAFARI - September 24, 2013 - 7:20 pm

äppelkaka hör verkligen den här årstiden till:-)
Vilka fina bilder!

Sonja {Dagmar's Kitchen} - September 25, 2013 - 9:42 am

Ulrica – tack! Och tack detsamma!

Sara – toppen! Jag har kommenterat inne hos dig!

Sonja {Dagmar's Kitchen} - September 25, 2013 - 9:44 am

Linn – ja, visst är det höstmys med äppelkaka! Härligt med egna äpplen, men jag förstår också vad du menar – man vill ju hinna ta hand om dem också…

Ann-Sofi – ja, äppelkaka är underbart! Man får passa på och njuta nu. Eller frysa in sina äpplen i bitar och baka senare… om man inte har möjlighet till bra förvaring i jordkällare eller liknande.

Hanna - October 23, 2013 - 3:59 pm

Det ser riktigt gott ut och då vackert med äpplena på toppen :)

[…] skip to the recipe immediately. This is one of my favorite cake recipes that I adapt from time to time to suit the fruit of the season. And this time I made it with rhubarb and vanilla because […]