Det är den där tiden på året igen. När den söta äppeldoften slår emot oss så fort vi öppnar ytterdörren på morgonen.
Doften som är en av anledningarna till att jag älskar sensommar och höst.
Vi har “bara” två äppelträd. Ett som mognar i slutet av augusti, och ett som mognar just nu. Det räcker gott och väl för att försörja vår lilla familj med äpplen under resten av året.
En och annan äppelkaka blir det. Och av det vi får över fryser vi in hela klyftor eller mos.
Jag har aldrig varit så förtjust kladdiga, översötade äppelkakor som smakar mer socker än äpple. Och med stora soggiga äppelbitar i mitten. Därför gjorde jag den här äppelkakan. Med lövtunna äppelskivor som blir semitorkade i ugnen. Och vill man bara ha kakan är det bara att dra av dem – inget “sogg” inunder.
Jag tog helt enkelt och modifierade ett av mina senaste favoritrecept och kryddade smeten med kanel. Äppelskivorna vände jag i lite citronsaft så att de inte skulle mörkna.
……..
Kanelkryddad äppelkaka (glutenfri)
100 g havremjöl
50 g mandelmjöl
50 g majsmjöl
2 tsk bakpulver
1,5 msk kanel
en rejäl nypa fint havssalt (knappt 1 tsk)
3 ägg
1 msk mjölk, grädde eller vatten
175 g smör, rumstempererat
150 g råsocker
1 vaniljstång, fröna urskrapade
1 stort rött äpple i tunna skivor (jag använder mandolin)
1) Sätt ugnen på 180 grader. Blanda mjölsorterna med bakpulver, kanel och salt i en bunke.
2) Vispa upp äggen med 1 msk valfri vätska med en vanlig gaffel, bara så att det blandas.
3) Vispa smör, råsocker och vaniljfrön vitt och fluffigt med en elvisp. Tillsätt äggblandningen lite i taget under fortsatt vispning.
4) Vänd till sist ned mjölblandningen i smör/äggblandningen med en slickepott tills allt är väl blandat.
5) Använd en bakform med löstagbar kant (ca 23 cm i diameter) och klä bottnen med bakplåtspapper. Smörj bottnen och formens sidor med smör och “bröa” med mandelmjöl.
6) Bred ut kaksmeten jämnt i bakformen. Skär äpplet i tunna skivor (doppa ev i citronsaft) och fördela dem ovanpå.
7) Grädda mitt i ugnen cirka 35-40 minuter tills kanterna börjar lossna från formen. Testa med en baksticka – är den torr mitt i är den färdig.
Njut i de sista av sommarens varma solstrålar!
……..
Och för dig som inte har några egna äpplen – eller om du har för mycket äpplen – måste jag tipsa om Äkta Varas genialiska tjänst Fruktförmedlingen. Klicka helt enkelt i ditt län och vilken frukt du är intresserad av och se var du kan hämta frukt. Och har du frukt att ge bort finns en länk i högerspalten. Smart va?
Trevlig helg!
show hide 11 comments