Vaniljprickig plommonkompott med kardemumma- och kaneldoftande bovetecrunch

– Mamma, deras plommonträd är magiskt! Ja, det måste vara ett magiskt träd…

Så sade Egon när han fick se alla plommon som grannen plockat ner från sitt plommonträd igår. Behöver jag säga att han älskar plommon?

Vi fick mer än fem kilo mogna plommon och jag blev jag tvungen att hitta på ett sätt att använda dem. Genast. Snacka om lyxproblem…

Barnen älskar visserligen plommonen precis som de är, men tyvärr kommer de inte hålla så många dagar ens i kylskåp. Och jag vågar inte låta dem äta upp alla “au naturale” för de små magarnas skull.

Så jag gjorde en kompott.

En helt sockerfri sådan, bara sötad med honung och smaksatt med vanilj. Det här är alltså ingen dessert (även om det förstås kan vara det). Utan jag tyckte det var mycket lyxigare att göra något fräscht som vi kan äta och må bra av både till frukost och mellanmål. Varje dag.

För visst är det väl lite synd att man nästan alltid “förstör” frukten och dess naturliga smak med en massa socker. Visst – i konserveringssyfte behövs sockret. Men har man tillgång till frys kanske det är dags att tänka om. Fruktkompotter, marmelader och saft behöver inte bestå av hälften socker. Om man fryser in det.

Till kompotten gjorde jag en bovetecrunch kryddad med kanel och kardemumma och vi har ätit det både med keso och turkisk yoghurt – båda smakar lika bra.

Hoppas att du också gillar det!

……..

Vaniljprickig plommonkompott

ca 1 liter kompott

1 kg mogna plommon
0,5 dl vatten
0,5-1 dl honung (anpassa mängden efter hur söta plommon du har)
1 stor vaniljstång

1) Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna. Blanda vatten, honung och vaniljfrön+stång i en stor gryta och koka upp. Låt blandningen puttra ihop medan du sköljer och kärnar ur plommonen.
2) Tillsätt de urkärnade plommonen och låt koka ihop på medelhög värme ca 5-10 minuter. Tillsätt eventuellt mer honung om du tycker att kompotten är för sur.
3) Tag av från värmen, låt svalna och frys in i mindre burkar så att det blir smidigt att ta fram vid behov.

TIPS! Vaniljen kan förstås ersättas med till exempel kanel eller kardemumma.
……..

Kardemumma- och kaneldoftande bovetecrunch med pistagenötter

2 dl helt bovete
0,5 tsk fiberhusk + 0,5 dl vatten (kan ersättas med 1 äggvita)
2 msk lönnsirap
1 msk extra virgin kokosolja
1-2 tsk malen kanel
1-2 tsk malen kardemumma
en nypa havssalt
ev. 50 g hackade pistagenötter (kan uteslutas)

1) Skölj bovetet noga, först i varmt vatten och sedan i kallt. Blötlägg det sedan i en skål med rikligt med vatten i minst 4 timmar, gärna mer.
2) Skölj bovetet noga i flera omgångar kallt vatten och låt rinna av väl.
3) Sätt ugnen på 180 grader. Blanda fiberhusk och vatten. Låt stå fem minuter så att det blir till en geléliknande massa. (Om du använder äggvita vispar du bara upp den lätt med en gaffel.)
4) Tillsätt lönnsirap, kokosolja, kanel, kardemumma och havssalt till fiberhuskgelén. Tillsätt sedan det väl avrunna bovetet och blanda noga.
5) Bred ut på en plåt och rosta mitt i ugnen ca 30-40 minuter. Rör om med jämna mellanrum.
6) Stäng av ugnen och låt plåten stå kvar i eftervärmen så att crunchen torkar till ordentligt. Tillsätt pistagenötter (om du använder det) så att även de får torka till på eftervärmen.

show hide 11 comments

Sandras Matkrypin - September 11, 2013 - 8:55 am

Vilket härligt recept! En riktigt lyxig frukost med härliga smaker och gott crunch :)

sofia - September 12, 2013 - 8:57 am

Gud vad gott och fint! Jag älskar bovete (hehe, lite lustigt jag vet) och vilken tur att jag har många plommon i trädgården. Här ska det göras plommonkompott!!!

tina - September 14, 2013 - 10:06 am

Vilka ljuvliga plommonbilder, helst skulle man ju önska att man bara kunde hoppa ner i den där plommongrytan. :-)

milla - September 14, 2013 - 7:03 pm

Bovetecrunchen verkar så good ska nog testa att göra den:)

Eva - September 15, 2013 - 11:13 pm

Sådant bra tips! Och jag kan bara hålla med dina barn, älskar plommon!

Sonja {Dagmar's Kitchen} - September 20, 2013 - 9:17 am

Sandra – japp, riktigt crunchigt är det – akta tänderna bara ;-)

Sofia – Åh, din lyckost som har egna plommon. Jag är bra sugen på att plantera ett plommonträd själv.

Sonja {Dagmar's Kitchen} - September 20, 2013 - 9:18 am

Tina – tack :-) Visst ser de inbjudande ut – plommon är ju så vackra i färgerna!

milla – ja, gör det! Otroligt gott och nyttigt också.

Sonja {Dagmar's Kitchen} - September 20, 2013 - 9:18 am

Eva – vassego! Ja, visst är plommon mums.

Linn - September 22, 2013 - 1:26 pm

Jag håller med. Sötman i frukt och bär räcker oftast gott och väl för mig (kanske inte lingon och citron dock :-)). Upplever själv att det går ganska enkelt att kalibrera om sina smaklökar och lära sig att uppfatta finare nyanser.

Sonja {Dagmar's Kitchen} - September 25, 2013 - 9:46 am

Linn – håller helt med! När man har vant sig vid mindre söta saker blir det alltför sött att äta det man tidigare tyckt varit “normalsött”.

Elisabeth - Saker jag bakar - September 28, 2015 - 9:36 pm

Åh vad bra att jag hittade hit. Har precis fått plocka en stor påse plommon från en grannes träd och vill ju inte att något förgås. Kompott att frysa in it is.