Varför gör jag det här egentligen? Om skrivkramp och i-landsproblem

Varför bloggar jag egentligen? Den frågan har jag ställt mig många gånger det senaste halvåret.

När jag började blogga för knappt två år sedan var drivkraften helt och hållet att jag älskade att laga mat. Och att jag började intressera mig för att fota maten. Till slut blev det så mycket matfotande att jag startade min egen blogg – med kärleken till både maten och fotot som drivkraft.

Jag jobbade redan som fotograf, men ville bli bättre på att fota just mat. Och jag tänkte mig att bloggen skulle bli någon slags online portfolio. Vilket den faktiskt också blivit. Indirekt har jag fått en hel del matjobb tack vare den portfolio av bilder jag byggt upp här. Och det är ju fantastiskt på alla sätt och vis.

Men ändå har jag brottats med tankarna den senaste tiden.

– Behövs det verkligen en matblogg till? – Behövs det mer recept? – Behöver vi ännu mer matinspiration?

Vi föräter oss i västvärlden medan stora delar av världen svälter.

Det låter som om jag haft en smärre kris på matbloggsfronten. Och så är det nog – även om det kanske inte har lyst igenom i mina blogginlägg.

Varför gör jag det här egentligen? Varför lägger jag ned all den här tiden och engagemanget när jag kanske kunde använda min energi bättre?

Det är frågor som jag ställt mig.

……..

Från början var det enbart lusten att laga mat och att ta fina matbilder som drev mig. En stark lust att laga och hitta på nytt – för att sedan kunna styla och ta fina bilder. Och visst finns den där lusten kvar, även om den fått sig några törnar på vägen och även om jag bitvis haft både skrivkramp och noll fotoinspiration.

Men ibland är det bra att stanna upp. Fundera på varför. Och ta nya tag.

Jag är inte säker på att jag har hittat något svar på just varför jag gör det.

Men jag vill.

Och jag tror och hoppas att jag kanske kan inspirera någon att använda mer grönt i matlagningen och att använda mer av närproducerat i säsong istället för långväga importerat och helt “off season”.

Så efter allt grubblande har jag kommit fram till att jag vill fortsätta. Ungefär på samma spår som tidigare.

Möjligen med aningen mer fokus på hälsa och mer fokus på alternativ till vitt mjöl, vitt socker och annat som är onödigt att äta för mycket av.

……..

Bloggen har kanske inte har haft någon uttalad profilering tidigare, men jag hoppas det märks hur mycket jag älskar grönsaker och att jag i princip alltid lagar mat med råvaror i säsong. Och förstås närproducerat så ofta och så mycket som möjligt (och nästan alltid ekologiskt).

Det kommer fortsatt handla om naturlig och enkel mat. Okonstlat, fräscht och nyttigt.

Och jag vill fortsätta försöka inspirera med bilder till att laga just enkel, säsongsbetonad och nyttig mat.

Nu vore det verkligen intressant att få höra varför DU tycker att jag ska fortsätta blogga (om du nu tycker det)? Vad tycker DU att jag ska skriva mer om? Vad vill du se mer av här på bloggen?

Och så vill jag inspirera till att fundera över saken du också. Varför bloggar du? Har du tappat tråden och inspirationen nån gång? Vad är det som driver dig att fortsätta?

Om du inspireras att göra ett eget blogginlägg på temat får du hemskt gärna länka till det i kommentarerna. Eller skriv bara en kommentar och dela med dig av dina tankar!

För jag vet att vi är många som lägger ned hela vår själ i våra matbloggar. Och vi gör det för att vi älskar det.

Happy blogging!

……..

PS. Det slog mig precis nu när jag skrivit klart allt det här (en process på några dagar) att det kanske passar ovanligt bra att posta detta just idag. Idag startar nämligen nomineringen till Matbloggspriset Folkets Val, där du kan gå in och nominera din egen matbloggsfavorit.

Stora matbloggspriset och diverse underkategorier skall också utses den närmaste månaden. Och som sagt slog det mig hur bra det passar att kanske just nu fokusera lite extra på varför vi egentligen driver våra matbloggar.

Någon/några av oss kommer kanske få en liten skjuts framåt genom att tilldelas något av prisen. Men även om vi inte får någon utmärkelse (eller ännu mer då) så tror jag det är viktigt att stanna upp och utvärdera ibland.

……..

Och för att ni inte ska bli utan “recept” idag heller så bjuder jag på en liten sallad av lättkokta rödbetor, egenodlad vattenkrasse (underbart att odla i kruka på balkongen eller i kruka inomhus året runt) och mjuk getost. Och härligheten är dressad med en liten vinägrett på olivolja, honung, vit balsamvinäger, salt och peppar. Bon appétit!

show hide 22 comments

Sofia - Hildas hem - September 25, 2013 - 3:53 pm

Jag känner så väl igen dina tankar. Jag har tänkt så där många gånger … För att inte köra slut helt på mig själv och tappa gnistan, så har jag sänkt ribban genom att publicera mer sällan än tidigare. Jag tycker att det är viktigt att det ska kännas roligt att blogga, glädjen driver i alla fall mig. Blogglusten kommer och går, ibland är jag taggad till tusen och i vissa perioder är jag dödstrött på det.

Jag tycker att din matblogg sticker ut bland många. Ren, snygg och fräsch med sunda värderingar. Det är därför jag gillar dig och din blogg. Och det där matbloggspriset kommer i alla fall att få en nominering av mig ;)

Hoppas att du orkar fortsätta att inspirera!
Kram Sofia

Sonja {Dagmar's Kitchen} - September 25, 2013 - 4:51 pm

Sofia – tack för din tänkvärda kommentar! Jag har också sänkt ribban vad gäller frekvens i blogginläggen. Och tänker nog sänka ytterligare framöver – mer sällan men mer kvalitet. Och du vet att jag gillar din blogg av ungefär samma anledningar ;-) Kram

Kinna - September 25, 2013 - 6:20 pm

Bra och tänkvärt. Ja, man kan ju undra ibland. Men precis som du skriver kan det leda till andra saker, inte just det man tror…bl a de fina kontakter som kommer mellan matbloggare. Jag hoppas vi ses i Stockholm eller Göteborg framöver. Det är som sagt matbloggsprisdags och jag håller på en hel de med det. Stay tuned!

Kinna - September 25, 2013 - 7:01 pm

Hej igen!
Kolla in på Facebooksidan för Matbloggspriset. Det finns en kodsnutt som bloggare kan hämta för att lägga upp på bloggen och få nomineringar.

Sonja {Dagmar's Kitchen} - September 25, 2013 - 8:55 pm

Kinna – Jag håller med, verkligen! Alla kontakter man har fått tack vare bloggen är helt ovärderliga – har fått både “vänner”, matbloggsbekanta och även jobbtillfällen som jag aldrig hade kunnat drömma om utan bloggen. Tack för tipset om nomineringskoden också – bra för många av oss som vill försöka hänga på ;-)

Sara på Vardag.nu - September 25, 2013 - 9:13 pm

Jag känner också igen mig i det du skriver, om tankarna om varför jag bloggar egentligen. Oftast handlar det inte om att det blivit tråkigt, utan att något annat i livet tar för mycket tid och bloggen hänger där som en svart moln över en… Men jag vet att jag mår bra av att skriva, att laga mat och att fotografera, och utan det blir jag liksom inte riktigt mig själv. Jag behöver få ut ord och utan bloggen har jag ingen bra plats för det. Bloggen fixar allt intressen på en plats :)

Det är ju det den ska göra, om man inte driver bloggen som ett bolag. Så blogga om det du vill, det du tycker om och det du brinner för – för en blogg som inte blir personlig vill man inte läsa heller :)

Sonja {Dagmar's Kitchen} - September 26, 2013 - 8:43 am

Sara – Ja, visst är bloggandet en fantastiskt sätt både att dokumentera, men även att få ur sig saker man vill skriva/säga. Och jag håller helt och hållet med att man ska blogga om det som ligger en närmast hjärtat – och låta det få bli personligt – annars blir det ganska snabbt ointressant… Kram

Cat - September 26, 2013 - 3:56 pm

Kul att du vill fokusera på hållbarhet! Jag är intresserad av just det och bloggar om det, och kanske det är just därför jag har gillat din blog? :)

Linda - September 26, 2013 - 8:04 pm

Va intressant att läsa! Jag är väldigt ny i bloggvärlden, i många år har jag följt fina bloggar (så som din) och varit helt förälskad och fascinerad i alla vackra bilder och uttryck, men inte känt mig självsäker nog att starta en egen. Nu har jag dock bestämt att göra det för min egen skull, jag älskar mat och vill både utvecklas som fotograf och bli bättre kock :) Jag tror att det är jättesmart att göra som du; sattsa på färre inlägg och bara lägga upp saker du verkligen gillar:) Jag hoppas du fortsätter lägga upp inspiration till säsongsodlat, det är något jag själv gärna vill lära mig mer om =) Ha det jättegott! Linda

Sonja {Dagmar's Kitchen} - October 1, 2013 - 11:38 am

Cat – Jag har ju egentligen fokuserat på det ganska länge. I form av att propagera för säsongsätande och närodlat ;-) Fast ibland verkar det som om man måste formulera sin inrikting med ord för att den ska bli tydlig. Spännande – måste kolla in din blogg också för den har jag missat!

Sonja {Dagmar's Kitchen} - October 1, 2013 - 11:39 am

Linda – Tack för dina reflektioner. Nu måste jag kika in hos dig och se hur du har det på din blogg ;-)

Kerstin Landgren - October 1, 2013 - 12:30 pm

Hej, jag är en ny matbloggare från västsverige. Jag började med det här för att jag har tre barn som flyttat hemifrån. Jag har alltid lagat mat och bakat och nu vill barnen ha mina recept och inspiration. De fick mig att börja med instagram som fungerar som inspiration men recepten får ju inte riktigt plats där.
Dina barn är ju inte så gamla men de kommer alltid att ha en fin dokumentation om sin uppväxt och sitt arv när det gäller mat.
Det här tycker jag är värt mer än att bli gillad och känd :)
Fortare än du anar blir barnen stora.
Hälsningar Kerstin

Sonja {Dagmar's Kitchen} - October 1, 2013 - 12:37 pm

Hej Kerstin! Och tack för din kommentar. Det har du helt rätt i – att barnen blir stora fortare än man anar. Jag har tänkt på det med en hel del på sistone (existentiella grubblerier på alla plan ;-). Där har du en viktig poäng att bloggen kommer vara en fantastisk dokumentation över livet och maten vi äter. Något för barnen att kika på när de blir äldre och för mig att gå tillbaka till och minnas. Tack för att du påminde mig!

Sofia - October 1, 2013 - 9:00 pm

Underbart att höra att du vill fortsätta. Du är grymt bra och du inspirerar verkligen. Älskar dina bilder, gillar din mat och sättet du skriver på. Gillar också ditt sunda tänk, som liknar mitt eget :)

Sofia - October 1, 2013 - 9:00 pm

Underbart%20att%20h%C3%B6ra%20att%20du%20vill%20forts%C3%A4tta.%20Du%20%C3%A4r%20grymt%20bra%20och%20du%20inspirerar%20verkligen.%20%C3%84lskar%20dina%20bilder%2C%20gillar%20din%20mat%20och%20s%C3%A4ttet%20du%20skriver%20p%C3%A5.%20Gillar%20ocks%C3%A5%20ditt%20sunda%20t%C3%A4nk%2C%20som%20liknar%20mitt%20eget%20%3A)%20

Fröken Dill - October 2, 2013 - 3:49 am

Jag svårgillar din blogg. Bilderna är helt underbara!

Väldigt bra tänk och fokus på bloggen, men en alltför stram nischning av bloggar har jag lite svårt för. Det är säkert rätt om man vill ha många läsare, men det kan bli lite opersonligt om ingenting får “spreta”.

Själv har jag, med min extremt spretiga blogg, haft några längre uppehåll. Ibland har man helt enkelt inte tid och lust och att blogga gör man ju för sig själv i första hand, det är ju inte som ett jobb man MÅSTE göra… Anledningen till att jag ändå fortsatt är det humbla faktum att bloggen fungerar jättebra för att jag själv ska hålla koll på mina recept och vad jag egentligen gjorde och när, som en dagbok ungefär. (När kom frosten på landet förra året? När brukar persikoträdet blomma? Var hade jag sockerärtorna året innan och hur länge sedan var det jag träffade min kompis som bor utomlands?… Vet inte om det är åldern som gör att man glömmer, men trots att bloggen mest handlar om mat fungerar den jättebra på att hålla koll på vad som hänt och när.)

Sonja {Dagmar's Kitchen} - October 2, 2013 - 9:24 am

Sofia – tack för din fina kommentar! Det värmer :-)

Sonja {Dagmar's Kitchen} - October 2, 2013 - 9:27 am

Fröken Dill – Tack! Väldigt bra synpunkter. Du har helt rätt i att bloggen är en jättefin “dagbok”, och precis som du så använder jag den också för att kolla sådana saker som när skördade vi äpplena förra året? Och jag går också tillbaka och använder mina egna recept.

Linn - October 7, 2013 - 10:20 am

Du behövs! Du står för ett sunt matideal som inspirerar till bra val – bra för hälsan och bra för miljön. Äta måste vi ju, och kan vi då inta föda som är både god och nyttig så får vi kraft och energi att förändra världen till det bättre.

Jag vill fortsätta att njuta av dina fräscha matbilder och inspireras av dina recept. Din blogg är en av få matbloggar som jag faktiskt använder på riktigt.

Gröna recept inklusive fisk passar mig, gärna med lågt kolhydratinnehåll.

Keep blogging!

Kram

Sonja {Dagmar's Kitchen} - October 7, 2013 - 10:42 am

Linn – Tack – åh vad glad jag blir! Du säger precis sånt som får mig att vilja fortsätta :-) Tack för att du läser, lagar och kommenterar! Kram

Linn - October 8, 2013 - 2:54 pm

Och självklart har jag nominerat dig :-)

Sonja {Dagmar's Kitchen} - October 9, 2013 - 3:13 pm

Tack snälla Linn :-D