Varför bloggar jag egentligen? Den frågan har jag ställt mig många gånger det senaste halvåret.
När jag började blogga för knappt två år sedan var drivkraften helt och hållet att jag älskade att laga mat. Och att jag började intressera mig för att fota maten. Till slut blev det så mycket matfotande att jag startade min egen blogg – med kärleken till både maten och fotot som drivkraft.
Jag jobbade redan som fotograf, men ville bli bättre på att fota just mat. Och jag tänkte mig att bloggen skulle bli någon slags online portfolio. Vilket den faktiskt också blivit. Indirekt har jag fått en hel del matjobb tack vare den portfolio av bilder jag byggt upp här. Och det är ju fantastiskt på alla sätt och vis.
Men ändå har jag brottats med tankarna den senaste tiden.
– Behövs det verkligen en matblogg till? – Behövs det mer recept? – Behöver vi ännu mer matinspiration?
Vi föräter oss i västvärlden medan stora delar av världen svälter.
Det låter som om jag haft en smärre kris på matbloggsfronten. Och så är det nog – även om det kanske inte har lyst igenom i mina blogginlägg.
Varför gör jag det här egentligen? Varför lägger jag ned all den här tiden och engagemanget när jag kanske kunde använda min energi bättre?
Det är frågor som jag ställt mig.
……..
Från början var det enbart lusten att laga mat och att ta fina matbilder som drev mig. En stark lust att laga och hitta på nytt – för att sedan kunna styla och ta fina bilder. Och visst finns den där lusten kvar, även om den fått sig några törnar på vägen och även om jag bitvis haft både skrivkramp och noll fotoinspiration.
Men ibland är det bra att stanna upp. Fundera på varför. Och ta nya tag.
Jag är inte säker på att jag har hittat något svar på just varför jag gör det.
Men jag vill.
Och jag tror och hoppas att jag kanske kan inspirera någon att använda mer grönt i matlagningen och att använda mer av närproducerat i säsong istället för långväga importerat och helt “off season”.
Så efter allt grubblande har jag kommit fram till att jag vill fortsätta. Ungefär på samma spår som tidigare.
Möjligen med aningen mer fokus på hälsa och mer fokus på alternativ till vitt mjöl, vitt socker och annat som är onödigt att äta för mycket av.
……..
Bloggen har kanske inte har haft någon uttalad profilering tidigare, men jag hoppas det märks hur mycket jag älskar grönsaker och att jag i princip alltid lagar mat med råvaror i säsong. Och förstås närproducerat så ofta och så mycket som möjligt (och nästan alltid ekologiskt).
Det kommer fortsatt handla om naturlig och enkel mat. Okonstlat, fräscht och nyttigt.
Och jag vill fortsätta försöka inspirera med bilder till att laga just enkel, säsongsbetonad och nyttig mat.
Nu vore det verkligen intressant att få höra varför DU tycker att jag ska fortsätta blogga (om du nu tycker det)? Vad tycker DU att jag ska skriva mer om? Vad vill du se mer av här på bloggen?
Och så vill jag inspirera till att fundera över saken du också. Varför bloggar du? Har du tappat tråden och inspirationen nån gång? Vad är det som driver dig att fortsätta?
Om du inspireras att göra ett eget blogginlägg på temat får du hemskt gärna länka till det i kommentarerna. Eller skriv bara en kommentar och dela med dig av dina tankar!
För jag vet att vi är många som lägger ned hela vår själ i våra matbloggar. Och vi gör det för att vi älskar det.
Happy blogging!
……..
PS. Det slog mig precis nu när jag skrivit klart allt det här (en process på några dagar) att det kanske passar ovanligt bra att posta detta just idag. Idag startar nämligen nomineringen till Matbloggspriset Folkets Val, där du kan gå in och nominera din egen matbloggsfavorit.
Stora matbloggspriset och diverse underkategorier skall också utses den närmaste månaden. Och som sagt slog det mig hur bra det passar att kanske just nu fokusera lite extra på varför vi egentligen driver våra matbloggar.
Någon/några av oss kommer kanske få en liten skjuts framåt genom att tilldelas något av prisen. Men även om vi inte får någon utmärkelse (eller ännu mer då) så tror jag det är viktigt att stanna upp och utvärdera ibland.
……..
Och för att ni inte ska bli utan “recept” idag heller så bjuder jag på en liten sallad av lättkokta rödbetor, egenodlad vattenkrasse (underbart att odla i kruka på balkongen eller i kruka inomhus året runt) och mjuk getost. Och härligheten är dressad med en liten vinägrett på olivolja, honung, vit balsamvinäger, salt och peppar. Bon appétit!
show hide 22 comments