Ljummen vildrissallad med trattkantareller, palsternacka & granatäpple

Varje höst får vi mängder av torkade trattkantareller av P:s föräldrar. De är riktiga svampentusiaster och ser varje år till att gå ut i skogen och plocka korgarna fulla. Men så har de också sitt alldeles egna och ganska hemliga svampställe någonstans i Smålands mörkaste skogar.

Och i år hade jag egentligen bett att få följa med ut på en riktig korg-fyllar-tur. Men tydligen var det (i alla fall just på deras hemliga ställe) på grund av den torra sensommaren mycket dåligt med trattkantareller i år.

Så det blev inga nya trattisar.

Men då är det tur att man har torkade från förra året. Jag kan nog inte komma på något så praktiskt och lyxigt som att ha torkad svamp i skafferiet. Kan du?

Hur är det förresten där du bor? Har du plockat mycket svamp i år? Eller köper du på marknaden/matbutiken?

……..

Hösten är verkligen de mustiga färgernas och de mustiga smakernas årstid.

Jag älskar det precis lika mycket som jag älskar de fräscha, krispiga färgerna och smakerna på våren och försommaren. För ombyte förnöjer.

Ellerhur?

Nu är det också säsong för det magiskt vackra och goda granatäpplet. Det kommer ursprungligen från Asien och odlas bland annat i länderna kring medelhavet. Och om du har möjlighet – se till att prova ekologiskt odlat. Jag hade aldrig smakat ekologiskt granatäpple förrän jag beställde från Årstiderna i förra veckan.

Och vilken skillnad! De är sötare, mindre bittra, mycket saftigare och helt underbara. Eftersom jag älskar lite sötsura saker dricker jag gärna saften till frukost och strör kärnorna över alla tänkbara kreationer i köket.

Barnen älskar att peta i sig dem som snacks.

Och det roligaste med att laga mat efter säsong är att man får vara kreativ med de råvaror som finns och är bäst just för tillfället.

Den här vildrissalladen kom till av flera olika anledningar;

1) Jag behövde tömma skafferiet på halvtomma påsar och lådor (vildriset låg bra till)
2) Jag var sugen på svamp
3) Vi hade granatäpple och palsternacka i kylen
4) Det fanns vitt vin kvar från min födelsedagsfest i lördags
5) Timjan trivs bra även i lite kyligare väder och den frodas fortfarande i trädgårdslandet

Av detta blev det en mustig, höstig & vegetarisk lunch.

Har du svängt ihop något härligt på sista tiden av säsongens råvaror? Berätta!

Här får du receptet på vildrissalladen. Jag tänkte nästan kalla den risotto, men eftersom den inte är lagad som en klassisk sådan valde jag att låta bli. Men det hade säkert varit gott med lite riven parmesan på också…

……..

Ljummen vildrissallad med trattkantareller, palsternacka & granatäpple

ca 2-4 personer (beror på om du har det som ensamrätt eller som tillbehör)

1,5 dl vildris + 3 dl vatten + en nypa salt

smör eller olja att steka i
1 normalstor palsternacka, i små fina bitar
2 små gula lökar, finhackade
2 vitlöksklyftor, finhackade
50 g torkade blötlagda och urkramade trattkantareller alt. 200 g färska (eller annan svamp)
en handfull gula russin (kan uteslutas, men blir väldigt gott)
75 ml vitt vin
2 msk finhackad timjan och rosmarin
havssalt och svartpeppar

1 granatäpple, halverat och fröna urtagna
50 g hasselnötter, torrostade i stekpanna

1) Koka riset ca 35 minuter på svag värme under lock. Tillsätt saltet mot slutet av koktiden. Häll av eventuellt överblivet vatten och låt svalna något. (Jag skriver 35 minuter eftersom jag tycker 40-45 som ofta står på paketen är för länge.)
2) Fräs palsternacka, lök och vitlök mjukt i smöret ca. 3 minuter utan att det tar färg. Tillsätt svamp och russin och låt dem fräsa med några minuter.
3) Tillsätt vinet och låt det koka bort. Krydda med timjan/rosmarin och smaka av med salt och peppar.
4) Blanda ner det kokta vildriset i pannan så att allt blandas och blir ljummet.

Servera omedelbart med kärnorna från granatäpplet och grovhackade hasselnötter. Droppa eventuellt över lite saft från granatäpplet också.

TIPS! Har du inte granatäpple kan du göra salladen nästan helsvensk genom att använda lingon istället. Eller varför inte djupfrysta röda vinbär.

show hide 4 comments

Sara på Vardag.nu - October 24, 2013 - 7:48 pm

Visst är det inspirerande att laga mat efter säsong? Jag tycker verkligen att det är kul att komma runt “problemen” med råvarorna som inte är i säsong just nu, vad man kan ersätta dem med och hur säsongens bästa kan ätas på olika sätt :) Men så blir det ju avstamp från det där då och då ändå, det ska erkännas. Idag åt vi i alla fall broccolipasta och tidigare i veckan blev det pumpasoppa :)

Sonja {Dagmar's Kitchen} - November 4, 2013 - 3:45 pm

Sara – jag älskar också utmaningen i att använda säsongens råvaror, men självklart gör även jag avstamp då och då… Pumpasoppa blev jag sugen på nu!

Lovisa - November 5, 2013 - 9:17 am

Vilken fantastisk smakkombination – det här låter som något jag skulle vilja äta! Tack för inspirationen!

Linda - November 7, 2013 - 9:09 am

Så vackert!!