Vaniljdoftande energibars av rostade frön, mandlar & aprikoser

Det är måndag igen och kanske behöver du lite extra energi inför veckan som ligger framför? Så jag tänkte bjuda på de här nöt- och vaniljdoftande energibarsen. Perfekta att ha med sig i en burk till jobbet, eller att ha en burk i bilen till hemvägen eller kanske för snabb energi innan träningen.

Jag har tänkt så länge att jag ska ta mina favoritingredienser och göra en energi-bar som verkligen är god. Utan att vara för söt.

För jag har så svårt för när det blir för sött.

Missförstå mig inte. Jag älskar sött, men då får det vara i en riktig kaka eller i form av en påse godis. Energibars skall vara lite mittemellan matigt och sött tycker jag. Jag klarar helt enkelt inte söta saker när jag är hungrig och svag. Och det är ju då man ska ha en energibar.

……..

Jag har provat några befintliga recept med medjool-dadlar som är så populärt att söta med, men även de blir lite för söta för min smak.

Och tyvärr blir jag nästan alltid lite besviken när jag köper färdiga. Det är ofta lite för sött, lite för artificiellt, lite för chokladigt eller för mycket kokos.

Jag ville ha något nötigt, lite sötsalt och med ordentligt tuggmotstånd. Så jag tog några av mina favoritingredienser – solrosfrö, mandlar och melonkärnor, rostade dem, sötade med aprikoser och smaksatte med vanilj och apelsinsaft.

Och yippie! Det här blev precis som jag hoppades – lagom sött och gott.

När jag kollar GI-värdet på aprikoser jämfört med dadlar så vinner faktiskt aprikoserna också. De har bara 31 i GI-värde, medan dadlarna har 99. Alltså håller aprikoserna blodsockret i schack betydligt bättre än dadlar.

Och visst inser jag att man bör vara lite ödmjuk inför sina egna skapelser i köket. Men det här blev kanske till och med lite bättre än förväntat. Precis lagom söta bars med en härlig nötdoft och lagom mycket crunch. Mums!

De här kommer jag att göra igen.

Nu önskar jag dig en vecka full av energi och roliga händelser!

……..

Vaniljdoftande energibars av rostade frön, mandlar & aprikoser

ca 6-10 st, beroende på storlek

80 g solrosfrö
80 g melonkärnor
40 g mandlar
3 msk sesamfrö

12 torkade ekologiska aprikoser
3 msk kokosolja
saft av 1/2 apelsin
1/2 tsk äkta vaniljpulver (inte socker)
en nypa havssalt

1) Rosta fröna och mandlarna i medelvarm stekpanna tills de doftar nötigt och har fått lite färg. Låt svalna något och mixa sedan snabbt i en mixer (ÅH, doften i mixerkannan när fröna mixats är helt otrolig!). Det skall bara precis hackas grovt och inte bli till mjöl. Häll över i en bunke.
2) Pulsa aprikoser, kokosolja, apelsinsaft, vanilj och salt i en mixer tills det är väl blandat. Stanna mixern ibland för att se till att få med smeten/bitarna från kanterna.
3) Blanda de torra och de blöta ingredienserna till en jämn massa och bred ut i önskad tjocklek på bakplåtspapper. Använd en liten form eller bricka. Ställ svalt 30-60 minuter och skär sedan lagom stora bitar. Förvara lufttätt i kylskåp.

De bör hålla sig minst en vecka i kylskåp.

TIPS! Gör barsen nötfria genom att ersätta mandlarna med mer solrosfrön eller melonkärnor.

show hide 23 comments

Sara på Vardag.nu - October 7, 2013 - 8:24 pm

Wow, snygga! Smakkombon låter suverän!

Karin A - October 7, 2013 - 9:19 pm

Låter och ser helt fantastiska ut! Måste jag testa snarast. Har dock ingen mixer så måste komma på hur jag ska göra med det först. Tack för tipset! Kram Karin

Linda - October 8, 2013 - 8:45 am

Vilket annorlunda recept på bars; de låter jättegoda! Det här receptet ska jag prova till helgen:)

Hoppas att du får en fin vecka!

Sandras Matkrypin - October 8, 2013 - 8:53 am

Jag har testat att göra energibars några gånger men de har inte riktigt blivit som jag tänkt mig så nu ska jag testa de här :)

Heidi - October 8, 2013 - 5:14 pm

Wow, Yummy!!! Dem må jeg prøve snart :-)

Sonja {Dagmar's Kitchen} - October 9, 2013 - 11:07 am

Sara – tack! Ja, smakkombon blev rätt grym faktiskt ;-)

Sonja {Dagmar's Kitchen} - October 9, 2013 - 11:08 am

Karin A – tack! Ja, testa! Mandlar/frön kan du bara hacka grovt på skärbräda. Och aprikoserna borde du kunna finhacka och eventuellt mosa med tex. en gaffel innan du blandar med kokosolja och smaksättning. Testa att droppa över apelsinsaften medan du mosar så kanske det går lättare.

Sonja {Dagmar's Kitchen} - October 9, 2013 - 11:09 am

Linda – tack! Hoppas det smakar om du testar!

Sandra – Hoppas du gillar dessa då :-)

Heidi – tack! Hoppas du tycker om dem ifall du testar.

Craftstore.se - October 11, 2013 - 8:39 am

Det låter jättegott – måste testa! Tack! Jag håller med dig om att de flesta man köper i affären smakar för konstgjort.
Charlotta

C - October 12, 2013 - 2:37 pm

Som alltid är det rena ljusterapin att gå in på din underbara blogg. En dörr till såväl det yttre som det inre ljuset. På frågan du ställde till dig själv härförleden(om det behövs ännu en matblogg) är det väl kanske inte i första hand jag som ska svara men jag vill bara säga att detta inte är en matblogg i mängden för mig utan en av de få jag känner jag verkligen tycker om och den som “behövs” för mig. Den ger så mycket som inte har endast med mat att göra. Och jag är tacksam för att du väljer att fortsätta.
När det gäller de energibars som jag nu känner mig manad att göra undrar jag om du har några tips på vad man kan ersätta melonkärnor och kokosolja med. Som allergisk mot kokos, nötter och en del annat (dock ej mandel) finner jag det ofta svårt att översätta raw-recept till mitt matspråk men oj! vad jag skulle vilja det.

Sonja {Dagmar's Kitchen} - October 14, 2013 - 9:00 am

Craftstore.se – Roligt att du gillar. Hör gärna av dig om hur det blev – ifall du testar!

Sonja {Dagmar's Kitchen} - October 14, 2013 - 9:08 am

C – tack snälla! Om du visste vad din kommentar värmer. Nu har jag ju inte testat, men du bör kunna ersätta melonkärnorna (är du allergisk mot dem också?) med mer solrosfrö eller ev. pumpakärnor. Även hampafrö borde funka. Och istället för kokosoljan borde du kunna använda tex. kakaosmör som du smälter på svag värme i micro eller vattenbad. Men som sagt – med förbehåll för att inget utav detta är testat i Dagmar’s provkök ;-)

Lycka till!

PS. Med kakaosmör (finns i välsorterade livsmedelsbutiker, hälsokostbutiker eller på internet) får du en aning kakaosmak förstås. Men det är ju nästan aldrig fel ;-)

Carina Olander - October 14, 2013 - 8:38 pm

Hej,
Men oj så gott det låter med dessa bars!
Måste jag absolut prova att göra! Har testat att göra något
liknande en gång med min stavmixer men den höll på att stryka med på kuppen så jag behöver nog skaffa en riktig matberedare eller liknande först.
Tack för fint tips!
Kram, Carina

Karin - October 15, 2013 - 3:21 pm

Hej! Ser jättehärligt ut! Måste testas. Jag gjorde din bovetecrunch idag, helt sjukt god, lite trist bara att den verkar ta slut väldigt fort, burken är redan halv :) Stor kram! /Karin

Sonja {Dagmar's Kitchen} - October 16, 2013 - 1:47 pm

Karin – Åh, roligt att du gillade bovetecrunchen – ja den tar slut ganska fort ;-) Och jag vet att du kommer gilla dessa också. Vi måste ses snart btw. Kram

Karin - April 30, 2014 - 7:48 pm

Hej! Jag fann din sida när jag sökte recept på energy-bars. Förutom ett lovande och lockande recept så fastnade jag för båda dina bloggar: Vilka fina bilder! Och inspirerande recept!
Jag läste att även du bott i Asien :-)
Hälsningar från Karin

Matilda - May 2, 2014 - 4:51 pm

Hej, kan man skippa aprikoserna eller funkar det inte det då? Sen kan man använda sig av kokosfett i stället för olja?

super recept!

Sonja {Dagmar's Kitchen} - May 3, 2014 - 12:03 pm

Hej Matilda! Skippa aprikoserna kan du inte göra eftersom de gör att massan klibbar ihop samt ger all den söta smaken. Du kan däremot experimentera med att byta dem mot annan torkad frukt. Kokosfett kan du använda istf kokoslja, men kokosfett är ett raffinerat och härdat fett som inte alls är nyttigt på samma sätt som den underbara kokosoljan. Så du går miste om hälsofördelarna om du byter oljan mot kokosfett.

Emma - September 10, 2014 - 5:46 pm

They look great! I don’t speak Swedish, but I think I’ve figured out the recipe and will make them in a sec :) thanks for the recipe anyways!

Sara - February 15, 2016 - 8:34 am

Åh vilket härligt recept! Och jag känner igen mig SÅ i det du skriver, hade gett upp på raw food bars som mellanmål då de alltid är för söta pga dadlarna. Fick tips att göra på aprikoser istället och när jag sökte efter ett recept att utgå från hittade jag din fina sida.

Jag kommer använda pumpafrön istället för melonkärnor då det är det jag har hemma, men kommer även testa att tillsätta lite gojibär för den härliga syran. Kanske även en variant med lite kakao istället för apelsinjuice, alternativt att doppa ena änden i mörk choklad. Vad tror du? Jag har hittat fina ekologiska mjuksega aprikoser som inte är så torra, tror att de blir perfekta att göra bars av.

Sofia - January 4, 2017 - 2:35 pm

Hej!
Precis gjort de här och de va helt klart godaste barsen jag gjort och då har jag provat ganska många recept :)

Sonja {Dagmar's Kitchen} - January 4, 2017 - 8:23 pm

Sofia – Vad härligt att höra!! Tack för att du berättade!

[…] go with a cup of coffee or tea in the afternoon – so good! I’ve previously posted the recipe in Swedish here (with apricots instead of dates), but never had time to publish it in English. So here we […]