De enkla små sakerna – hummus med hemgjord tahini till exempel…

Flera saker på sista tiden har fått mig att påminnas om de där små små sakerna i vardagen.

Hur viktiga de är. Måste få vara.

Morgonens första kopp kaffe med levande ljus i fönstret.

En snabb men innerlig (och blöt!) puss från 6-åringen när han lämnas på skolan.

Den enkla (men stora) glädjen i att fortfarande kunna plocka in levande blommor och gröna blad från trädgården. I slutet av november.

Eller som att tillaga något väldigt enkelt. Men som i all sin enkelhet är så fantastiskt gott att inte mycket kan mäta sig med det.

Just då.

Hemgjord tahini är en sådan sak för mig.

Jag förundrades alltid över “förr i tiden” när alla sade att en riktig hummus måste innehålla tahini. Jag har nämligen alltid älskat hummus och det är något jag ofta gör när det inte finns något annat gott hemma. Men varje gång jag tillsatte tahini så blev det inte gott.

Tills jag insåg att det var den köpta tahinin det var fel på. Otaliga sorter provades, men ingen var riktigt god.

Men hur svårt kan det vara tänkte jag? Det är ju bara sesamfrö och olivolja, och om man så önskar lite salt.

Och bara doften när fröna mixas med olivoljan räcker för att förstå.

Det är så här riktig tahini ska smaka. Den smakar ljuvligt bara som den är, men självklart också i hummus, grytor, salladsdressingar m.m. Och får du lite över står den sig fint i kylskåp minst en vecka.

Oftast gör jag min hummus med vitlök, spiskummin och persilja men den här gången provade jag en variant utan vitlök – och den var väldigt, väldigt god. Receptet hittade jag hos Ann-Louise på Lilla Matderivén, och tog kanske dubbelt så mycket gurkmeja eftersom jag inbillar mig att det kan hjälpa på min tennisarm som har kommit tillbaka.

Du då? Brukar du göra egen tahini?

Annars är det kanske dags att prova nu.

……..

Tahini

en liten sats – går bra att dubblera

2,5 dl (1 cup) vita sesamfrön, skalade
75 ml olivolja
en nypa havssalt

1) Sätt ugnen på 180 grader. Bred ut sesamfröna på bakplåtspapper på en plåt och rosta dem mitt i ugnen 5-10 minuter tills de fått aningen lite färg. Akta så att de inte bränns!
2) Låt fröna svalna och mixa sedan med hälften av olivoljan + salt. Tillsätt resten av olivoljan (ev. mer) tills tahinin har den konsistens du önskar. Jag tycker om när man fortfarande ser lite hela frön i den krämiga massan.

Stick ner näsan i mixerskålen och njuuut! Smaka sedan av medan du lyssnar på Little things av India Arie.

show hide 11 comments

Sara på Vardag.nu - November 20, 2013 - 9:19 pm

Aaah… Det kanske är därför jag inte tycker om tahini. För att de jag ätit inte varit bra. Jag brukar göra “hummus” ändå, med sesamolja och lite annat i. Testade Ann-Louises gurkmejavariant också, riktigt god till tacos faktiskt, haha!

Nästa gång ska jag nog testa att göra egen tahini – tack!

Sonja {Dagmar's Kitchen} - November 20, 2013 - 9:54 pm

Sara – jag tror det kan vara så ;-) Märkligt bara att de köpta kan smaka så pass mycket sämre, men jag misstänker att det isf beror på att de flesta använder en för dålig olja. För jag tycker även att de bättre (=dyrare + ekologiska) märkena inte uppfyller mina högt ställda krav på smak :-D

Anette - November 21, 2013 - 11:58 am

Jag håller verkligen med. Det enkla är ofta så mycket godare än det storslagna. Har aldrig gjort egen tahini, men nu ska jag testa.

sara - November 21, 2013 - 5:32 pm
Kim - November 21, 2013 - 9:10 pm

Att känna lukten av en nygjord kopp kaffe.
Att ta några minuter extra på morgonen för att prata med sin(a) älskling(ar).
Att värma frusna frallor i ugnen så de nästan känns som nygräddade.

Jag brukar hoppa tahinin i hoummusen, mest för att jag blir lite snål och tycker att “så dyrt, och det behövs ju så lite tahini i hoummusen”. Men egengjord – det får det bli!

Sonja {Dagmar's Kitchen} - November 22, 2013 - 11:34 am

Anette – ja, ellerhur!

Sara – tack detsamma!

Kim – Haha, sådär var det för mig också. Köpte flera ggr (dyrt och alldeles för stora burkar) och så blev det ändå aldrig gott. Men då måste du testa att göra själv – det blir verkligen skillnad!

Linn - November 24, 2013 - 11:09 am

Jag mår så mycket bättre när jag förmår att uppmärksamma det lilla, som ju egentligen är oändligt stort. Annars är det lätt att allt bara blir en enda grå sörja och att det krävs fyrverkerier och champagne varje gång monotonin ska brytas. Nä, fram för mer vardagslyx, av det enkla och stillsamma slaget.

Sirpa Kärki - November 24, 2013 - 1:20 pm

Men vad bra med ett recept på egen tahini! Och som vanligt – inspirerande fotografier!

Sonja {Dagmar's Kitchen} - November 25, 2013 - 4:59 pm

Linn – Håller helt och fullt med dig!

Sirpa – tack! Ja, och egentligen är det ju så lätt att recept är onödigt. Men ibland är det just det man behöver – något löjligt enkelt :-)

Fröken Dill - December 5, 2013 - 8:57 am

Aha EGEN tahini – SMART!!!

Therese - July 29, 2014 - 7:38 pm

Jag tycker inte heller att tahini brukar förhöja min hummus – men nu ska jag följa ditt råd och göra en egen att tillsätta. Däremot har jag faktiskt hittat en tahini som är OÄNDLIGT god (missbrukar den nästan) och det är den från Monki. Har du provat den? Finns både med och utan havssalt. Jag äter den till allt så gott som, men allra godast i kombination med kaffe och banan!
Tack för receptet!