Förhållandevis nyttiga pots de crème av kokosmjölk, kokosolja och Valrhonachoklad

En sak har jag sett tydligt under de nästan två år som jag matbloggat. Och det är hur otroligt mycket större uppmärksamhet sötsaker får jämfört med till exempel sallader och soppor. Och i synnerhet om de där sötsakerna även innehåller choklad.

Det är inte bara på mina egna inlägg jag uppmärksammat det, även om det märks tydligt på kommentarer och “likes” både när jag lägger upp något här på bloggen, på instagram eller på facebook.

Har du som matbloggar eller läser bloggar också lagt märke till det?

Sötsaker, och i synnerhet choklad, är något vi alla tilltalas mycket av och dras till.

Jag är själv inget undantag på något sätt. Jag älskar sött (särskilt choklad), men som ni vet så är jag fast besluten att försöka få till de där godsakerna på ett sätt som gör dem minst lika läckra som “traditionella” godsaker, bara aningens nyttigare.

Just “pots de crème” är en liten sötsak som jag gärna gör ibland. De håller sig finfint i kylen i flera dagar och passar både som dessert eller litet uppmuntrande mellanmål i vardagen.

Men nu ville jag testa att göra dem med kokosmjölk och gissa vad? Det här blev inget misslyckat experiment. För Gud ska veta att många sådana görs i en bloggares kök.

Det blev gudomligt gott. Jag gick “all in” på kokosnöten genom att använda både kokosmjölk, kokosolja och kokossocker. Goda nyttiga fetter och ett av de nyttigaste naturliga sötningsmedlen jag känner till i en enda liten kopp.

Är det inte lite fantastiskt?

Jag har själv skrivit om både naturliga sötningsmedel och nyttiga fetter här. Men en annan som skriver ännu mer passionerat om just kokosolja är Josephine Malene med bloggen A Tasty Love Story – och är du lik mig överhuvudtaget så kommer du garanterat att testa hennes Coconut & Chocolate Cups som är genialiskt goda! Jag gjorde dem med jordnötssmör och då påminner de väldigt mycket om det klassiska amerikanska godiset Reese’s Peanut Butter Cups – men nyttigare förstås.

Nej, nu till receptet. Det tar inte mer än tio minuter att vispa ihop smeten och sedan sköter de sig själva i ugnen. Själv ska jag unna mig en framför tv:n med en kopp thé ikväll efter träningen. Det är vardagslyx för mig.

På återseende!

……..

Pots de crème av kokosmjölk, kokosolja och Valrhonachoklad

cirka 6-8 små glas/formar

75 ml kokossocker
2 ägg + 1 äggula
1 vaniljstång, fröna urskrapade
1 krm nystött kardemumma (kan uteslutas)
en nypa havssalt

400 ml kokosmjölk (jag tycker den här är bäst i världen)
2 msk extra virgin kokosolja
100 g mörk choklad (70%) av bra kvalitet (till exempel Valrhona Guanaja), grovt hackad
1 msk kakaopulver

kokoschips samt lätt krossade cacao nibs att dekorera med

1) Sätt ugnen på 170 grader och ställ 6-8 små glas/formar på ett ugnssäkert fat med kant.
2) Vispa kokossocker, ägg, vaniljfrön, kardemumma och salt med elvisp 2-3 minuter så att det börjar bli luftigt och fluffigt.
3) Koka upp kokosmjölken och tag av från värmen. Rör ner kokosolja och choklad och vispa tills all choklad har smält.
3) Häll chokladsmeten sakta över äggblandningen under konstant vispning tills allt är blandat. Rör till sist ned kakaopulvret och fördela sedan smeten i formarna.
4) Häll kokande vatten i ugnsformen så att det når halvvägs upp till formarnas kant. Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter eller tills all smet i formarna har “stannat”.
5) Låt svalna och kyl minst en timme innan servering.

Njut med gott samvete som dessert, mellanmål eller kvällsfika!

show hide 14 comments

Paleo Mike - November 4, 2013 - 3:37 pm

Ett tips, använd Santa Marias Creamy Coconut milk istället så slipper du tillsatser och du får en klar bättre kokossmak!

Paleo Micke

http://www.santamariaworld.com/produkter/thaimat/#!/creamy-coconut-milk/

Sonja {Dagmar's Kitchen} - November 4, 2013 - 3:43 pm

Tack Micke! Jag brukar använda den också, fast det stör mig lite att den inte finns som ekologisk… Och så vet jag inte om den tjocka konsistensen skulle få samma resultat här förstås. Men hör gärna av dig igen om du testar!

Erika - November 5, 2013 - 9:13 am

Men oj vad gott det låter! Perfekt för mig som inte tål mjölkprodukter. Det här ska jag prova till helgen.

Carina - November 5, 2013 - 7:02 pm

Jag älskar matfoton och tycker om söt-saks-bilder, men eftersom jag inte är så förtjust i just sötsaker så “likar” jag hellre frukt och grönt t.ex :-)

Kram Carina

Stephanie {Mitt skafferi} - November 5, 2013 - 8:56 pm

Men Sonja, det här går ju inte! Nu blev jag så himla sötsugen och vi har inget gott hemma :( Det ser otroligt gott ut och jag blir nyfiken på att börja använda mig av kokosolja själv. Har aldrig testat men om man kan göra godsakerna lite nyttigare är det ju värt ett försök :)

Som vanligt är bilderna underbara! Kram.

Sonja {Dagmar's Kitchen} - November 5, 2013 - 9:56 pm

Carina – Då är vi ganska lika där. Jag gillar (=lajkar) oftare grönsaks- och matbilder. Men ser jag något riktigt snyggt och läckert med choklad så är jag inte sen på det heller… ;-) Kram

Sonja {Dagmar's Kitchen} - November 5, 2013 - 9:58 pm

Stephanie – Roligt att kunna läska lite… Muhahaaa! Kokosolja är väldigt gott (och nyttigt!) och det tycker även jag som annars inte är överförtjust i alltför mycket kokossmak. Du vad fin din blogg har blivit förresten (igen!) – för den är ju alltid väldans fin! Kram

Linn - November 6, 2013 - 5:58 pm

Du milde himmel vad gott det där ser ut! Ligger helt klart i riskzonen att tillagas till nästa bokcirkelträff. Men det klart, måste ju provlagas först… Nog för att jag litar på dina recept till 100% men… det är ju en chans för mig att få äta något gott två gånger :-)

Linda - November 7, 2013 - 9:09 am

Så underbart vackert Sonja, som alltid. Älskar din stil!

Och som du säger, choklad funkar alltid på sociala medier. Jag har tänkt lite på det där och försökt hitta en röd tråd. Hos mig funkar allt med choklad, tårtor och cupcakes. Och framförallt PANNKAKOR! Visst är det konstigt??

Kram, Linda

Sonja {Dagmar's Kitchen} - November 8, 2013 - 8:21 am

Linn – Klart du ska provlaga innan! Man vet ju aldrig… ;-)

Sonja {Dagmar's Kitchen} - November 8, 2013 - 8:24 am

Linda – Tack snälla! Visst är det intressant det där med vad som får oss att gå igång på sociala medier (=matbildswise). Nu gör ju du ovanligt vackra tårtor, cupcakes och allt det där – med sjukt fina bilder så jag förstår att många gillar’t, men ändå. Intressant också att pannkakor är så “stort” – klassikern med pannkakor på hög och sirap på förstås… :-D

Kram

ZitaLorna - November 23, 2013 - 6:51 pm

Your recipes look absolutely fabulous! I just wish I could read and understand them :-( Nevertheless, I shall continue to drool over your exquisite photos!

Sonja {Dagmar's Kitchen} - November 25, 2013 - 4:58 pm

ZitaLorna – Thank you! Just stay tuned – you will be able to understand soon, as my plan is to changeover to English shortly…

[…] these little pots de […]