Glutenfritt fröknäcke

Idag har jag inte tänkt uppehålla er med några långa berättelser eller betraktelser. Jag har haft höstlovsledigt med Tuva & Egon hela veckan och i princip bara svarat på viktiga mejl. Så skönt med en paus mitt i hösten.

I övrigt har vi mest skrotat runt i pyjamas hela förmiddagarna, gosat med kaninerna, sett en biofilm som jag varmt kan rekommendera för hela familjen (jag både skrattade och grät) och hälsat på mina föräldrar i Mullsjö.

……..

Men nu tänkte jag tipsa om det här ljuvliga fröknäcket inför helgen. Jag tar inte åt mig någon ära för receptet, för det fick jag i våras av min duktiga fotografkollega Karin – men däremot har jag gjort en del experiment med ingredienslistan. Både lyckade och mindre lyckade, så läs detta innan du bakar.

• Jag har provat att ersätta majsmjölet med andra glutenfria mjölsorter men det har inte lyckats till 100%. Har ingen vetenskaplig bevisning för detta, men tills vidare skulle jag avråda från att göra samma misstag som jag. Det fastnar i plåten varje gång… Quinoamjölet kan du däremot med fördel byta ut mot annat glutenfritt mjöl.
Använd varmluft till det här receptet! Jag använder i princip aldrig varmluft annars när jag bakar, men just här behövs det för att få hela plåten riktigt torr och knaprig.
• Bara du håller dig till de två råden ovan så kan du troligen blanda fritt med frösorterna. Det är också gott att tillsätta till exempel torkade örter, fänkålsfrö eller kummin.

Hursomhelst är det här ett fantastiskt gott knäckebröd, eller snacks. Vi äter gärna ett par bitar sent på kvällen med en kopp thé. Och mitt råd är att äta det helt naturellt – inget smör och ingen ost.

För det är så galet gott precis som det är.

Och så är det förstås fullt av nyttiga fetter, mineraler och vitaminer. Eftersom jag inte räknar kalorier så vet jag inte hur högt energiinnehållet är, men med snabb överslagsräkning är det troligen minst lika mycket som i exempelvis potatischips – bara godare och nyttigare förstås. Men kanske ändå bör ätas med måtta.

Dessutom tar det bara fem minuter att svänga ihop smeten och sedan ca 1 timme i ugnen. Med andra ord hinner du till fredagsmyset.

Trevlig helg!

……..

Glutenfritt fröknäcke

en stor långpanna

1 dl majsmjöl (inte maizena)
1 dl quinoamjöl
½ dl solrosfrön
½ dl pumpakärnor
½ dl linfrön
1 dl sesamfrön
½ tsk havssalt

½ dl olivolja
3 dl kokande vatten

havssalt (fleur de sel) och sesamfrö att strö ovanpå

1) Sätt ugnen på 150 grader varmluft. Blanda alla torra ingredienser och häll över 3 dl kokande vatten tillsammans med olivoljan. Blanda väl. Platta ut smeten i en lätt oljad långpanna och strö över havssalt och frön. Grädda ca 55 minuter. Stäng av ugnen och låt plåten stå kvar och svalna med luckan på glänt. Men kan du inte vänta är det fantastiskt gott att bryta av bitar och äta brödet varmt – direkt från ugnen.

TIPS! Jag tycker det kan vara lite svårt att breda ut smeten jämnt med bara händerna/slickepott eftersom den lätt fastnar. Istället använder jag ett bakplåtspapper som jag lägger över smeten och trycker sedan ut den under pappret med händerna.

show hide 8 comments

thecitygourmand - November 2, 2013 - 1:49 am

A delicious looking snack!

milla - November 2, 2013 - 7:04 pm

Lät riktigt spännande:)

Maria Nilson - November 3, 2013 - 12:11 pm

Är fantastiskt gott. Har bakat det flera gånger sedan vi fick det på workshopen i våras, och det försvinner alltid lika fort. Man jag gissar att det blir bättre att använda varmluftsugn än vanlig, för jag får det inte lika knaprigt som ditt. Men ska experimentera lite till jag också, kanske vedspisen fungerar bättre..
Kram Maria

Sonja {Dagmar's Kitchen} - November 4, 2013 - 3:44 pm

thecitygourmand – they sure are ;-)!

milla – japp, och löjligt enkelt!

Maria – Vad glad jag blir! Spännande – testa vedspisen och hör av dig med resultatet vetja! Kram

Jenifer Titus - November 19, 2013 - 3:59 pm

Hi, I found this website on Pinterest. The French Nougat especially caught my eye. It reminds me of my childhood at my grandmother’s house for Christmas. I would like to try and make the nougat but I could not translate all the words into English. I was wondering if you could help with a few of them: kulprovet, ströscoker, marängkonsistens, marängsmeten.
Any assistance would be appreciated.
Sincerely,
Jenifer

Sonja {Dagmar's Kitchen} - November 20, 2013 - 12:56 pm

Hi Jenifer!

So nice to hear of your childhood memories on the French Nougat. I would actually recommend using another recipe ;-) My take on the nougat was a trial-and-error one and I didn’t have a food thermometer at that time, so it didn’t really turn out the way it should have…

Try searching for “french honey nougat recipe” on Google and you’ll find (amongst other) this:

http://www.thekitchn.com/taste-of-provence-nougat-de-mo-122326

and this (using cocoa butter sounds interesting):

http://ryan.norbauer.com/projects/nougat/

Hope this helps!

//Sonja

[…] free seed crackers I have only posted this recipe before in Swedish, so today I thought I’d share it with you in English too. It is just too good to keep it from […]

[…] vi tänkte göra: Glutenfritt fröknäcke, Chokladgranola, […]