Grönkål- & purjolökspaj med frasigt olivoljepajskal

Paj är något som jag älskar att äta, men ofta drar mig för att laga. Och jag har ingen bättre ursäkt än att jag nog är lite lat. Egentligen är det busenkelt. Men det är alltid det där pajskalet som undermedvetet får mig att hoppa över. Jag ser all disk framför mig, och hur kladdigt det blir på diskbänken.

Innan jag ens har börjat.

Någon som känner igen sig?

Oftast blir det en omelett i stekpannan istället. Vilket är supergott och kanske egentligen nyttigare. Det blir i alla fall färre kolhydrater.

Men ibland vill man ha något mer sofistikerat. Och om man intar kolhydraterna i form av fullkornsdinkel får man en långsammare blodsockerstegring (lägre GI), mer fibrer och näringsämnen och ett högre proteininnehåll än i vetemjöl och andra finmalda mjölsorter.

Och är du lik mig på flera punkter så drar du dig säkert för att använda vissa råvaror också. Kanske för att du inte riktigt vet hur du skall hantera dem?

……..

Grönkål var länge en sådan råvara för mig. Trots att jag är uppvuxen med en mamma som visat mig allt i köket och som alltid använt grönkål både på längden och tvären.

Men det är busenkelt. 1) Rensa bort eventuella gulnade blad. 2) Skölj länge och noga i kallt vatten för att få bort grus, småsniglar och annat som lätt fastnar i de krusiga bladen. 3) Skär av “kruset” längs med mittstjälken och släng den senare – den funkar bara att tillaga om den är riktigt späd. Nu är grönkålen klar att tillagas enligt önskat recept. 4) Vill du frysa in din ansade och sköljda grönkål förväller du den bara snabbt (det räcker att den får vända i kokande lättsaltat vatten), sköljer med kallt vatten och pressar ur överflödigt vatten. Klart att frysa in!

Och passa på nu och några månader framåt om du har turen att lyckas få tag i färsk grönkål. Tyvärr är det inte så vanligt att man tar in det i vanliga matbutiker här i Sverige, men kolla runt lite där du bor om det finns en gård som odlar och säljer grönkål. Och hittar du inte just grönkål kanske du hittar till exempel svartkål – minst lika gott och går att använda på ungefär samma sätt. Grönkålen som syns på bilden är lila grönkål, men det som skiljer dem åt är i princip bara färgen. Näringsvärde och smak är detsamma.

Till pajskalet använde jag olivolja istället för smör, vilket gör det till enklaste möjliga att svänga ihop.

……..

Grönkål- & purjolökspaj med frasigt olivoljepajskal

4-6 personer

50 g siktat dinkelmjöl
150 g fullkornsdinkel
1/2 tsk havssalt
några drag med svartpepparkvarnen
100 ml olivolja
1 msk iskallt vatten

75 g grönkål, ansad och skuren/riven i bitar
1 stor eller två mindre purjolökar, fint skivad
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 msk smör
100 ml grädde
2 ägg
75 g riven Vesterhavsost (eller annan vällagrad ost)
persilja och/eller gräslök, finhackad
1/2 tsk havssalt
några drag med svartpepparkvarnen

1) Blanda de torra ingredienserna till pajskalet i en bunke. Tillsätt olivolja och vatten och knåda snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en normalstor pajform (tex. en rund med diameter 26 cm eller en avlång ca 34×12 cm), nagga den lätt och ställ kallt i minst 30 minuter.
2) Sätt ugnen på 200 grader. Koka grönkålen i lättsaltat vatten 4-5 minuter, häll av kokvattnet, skölj med kallt vatten och låt rinna av ordentligt. Krama sedan ur överflödigt vatten.
3) Förgrädda pajskalet ca 15 minuter mitt i ugnen. Fräs under tiden purjolök och vitlök mjukt i smöret (ca 10 minuter) utan att det tar färg.
4) Vispa ihop grädde, ägg, ost, örter, salt och peppar i en bunke.
5) Tag ut pajskalet ur ugnen. Fördela grönkål och purjolök i pajskalet och häll försiktigt äggstanningen över.
6) Grädda ytterligare ca 20 minuter mitt i ugnen.

Servera med en god sallad!

TIPS! Ibland är man kanske lite slarvig med sitt ostval när man skall göra paj. Men här är det superviktigt för smaken att välja en riktigt god och vällagrad ost – till exempel min favvo Vesterhavsost, Gruyère eller en vällagrad Prästost.

show hide 19 comments

Sirpa Kärki - November 11, 2013 - 10:25 pm

Bra pajdegstips till veganer!

Sonja {Dagmar's Kitchen} - November 12, 2013 - 8:56 am

Sirpa – helt klart! Och dessutom lättare att svänga ihop när man “slipper” jobba med smör/margarin.

Anette - November 12, 2013 - 3:38 pm

Ser fantastiskt gott ut och så spännande med olivolja i pajdegen – har jag aldrig provat.

Kristin // The Chocolate Box - November 12, 2013 - 7:06 pm

Nä, kan inte minnas att jag någonsin lagat grönkål.. Så tack för tipsen! Pajen ser ju urgod ut :)

Sandras Matkrypin - November 13, 2013 - 7:00 am

Vilken otroligt snygg paj! Och den är säkerligen mycket smaskig :) Ska testa!

Linn - November 13, 2013 - 10:01 am

JA – jag känner igen mig! Samma sak med hemgjord pizza. Det är den där degen som ställer till det. Men sen när det väl är gjort inesr jag varje gång att det inte är så himlans jobbigt trots allt…

Så vacker din paj blev.

Ann-Louise - November 13, 2013 - 4:29 pm

Den här skulle jag vilja sätta tänderna i efter jobbet. Tyvärr så gillar inte min man att laga mat & jag hinner inte laga ihop den. Men med lite planering så borde jag kunna få ihop den tills imorrn…

Sonja {Dagmar's Kitchen} - November 13, 2013 - 4:40 pm

Anette – jag ska erkänna att jag heller aldrig hade provat med olivolja ;-) Det var ett experiment som blev lyckat. Prova du med!

Sonja {Dagmar's Kitchen} - November 13, 2013 - 4:41 pm

Kristin – Då är det dags nu! Lycka till!

Sonja {Dagmar's Kitchen} - November 13, 2013 - 4:41 pm

Sandra – tack!

Sonja {Dagmar's Kitchen} - November 13, 2013 - 4:42 pm

Linn – Samma här – älskar pizza, men det bär emot att göra en deg. Ofta gör vi bara en “sallad” istället – av pizzaingredienserna, typ tomat, mozzarella, salami/skinka, kronärtskockor, oliver osv. Mumsigt värre!

Sonja {Dagmar's Kitchen} - November 13, 2013 - 4:43 pm

Ann-Louise – Då får du testa imorgon. Hoppas du gillar (fast det vet jag nog att du gör…)!

Sara på Vardag.nu - November 13, 2013 - 6:30 pm

Olivolja i pajdeg istället för smör blir väldigt gott. Till grönkål har jag någon hatkärlek jag inte riktigt vet hur jag ska förklara… Det är gott men ändå inte ;)

Greyerzer - November 14, 2013 - 5:18 pm

Bra recept! Jag har grönkål i krukor på terrassen och letar just efter spännande grönkålsrecept! (Först hade jag krukorna inomhus p g a diverse kålälskande småkryp, men i september fick plantorna komma ut.)

Sonja {Dagmar's Kitchen} - November 14, 2013 - 7:27 pm

Sara – jag förstår vad du menar med hatkärleken! Jag tror nyckeln är att krydda på ordentligt med vitlök, olivolja och sådant. Den tål (=behöver) det.

Sonja {Dagmar's Kitchen} - November 14, 2013 - 7:29 pm

Greyerzer – Spännande att odla grönkål i kruka. Det fick jag lust att prova nästa år!

Kelly @ Inspired Edibles - May 23, 2014 - 5:50 am

Hello Lovely Sonja, is there a translate function on your site? I would love to share more of your beautiful recipes (I may have just missed it perhaps? please advise), cheers.

Jeannine - May 5, 2016 - 10:14 pm

I’d love the English version of this – the site is not translating!
Looks amazing
thanks

Krista - August 6, 2016 - 6:25 am

This looks amazing! But help- need English version, please:)