Haloumi med expresschutney på rödlök & lingon

Den här rätten uppfann jag en kväll när jag och min man plötsligt blev vrålhungriga efter att ha tittat på en viss Jamie Oliver och hans 30 minutes’ meals. Han lagade inget som liknade detta (jag kan inte ens minnas vad han lagade), men det är precis den typen av matlagning som får mig att gå igång. Det här är vad jag hittade på av det som fanns i kylskåpet och frysen just den kvällen. Och sedan dess har vi ätit det många gånger…

Haloumi med expresschutney på rödlök & lingon

Det här behövs till 4 personer:

En påse blandade salladsblad – maché, mangold, ruccola osv. (eller blanda själv)
2 haloumiostar à 150 eller 200g
2 rödlökar
1/2 eller en hel färsk chili (smaka hur stark den är!) eller 2 tsk. torkade chiliflagor
1,5 dl lingon (färska eller djupfrysta)
2 msk råsocker
4 msk balsamvinäger (+ev lite vatten)
smör
flingsalt

1) Skölj salladen och fördela den på fyra tallrikar. Skär löken i tunna skivor och hacka chilin.

2) Torka av haloumiosten lätt med hushållspapper. Dela den för hand i mindre bitar. Jag tycker det blir mycket snyggare, och ger en mer rustik känsla, att dela för hand än att skära med kniv. Fräs i smör tills den är gyllenbrun. Lägg osten på en tallrik i väntan på uppläggning.

3) Lägg i en ny klick smör i pannan och fräs rödlöken mjuk tillsammans med chilin. Tillsätt lingon och värm snabbt innan du tillsätter råsocker, balsamvinäger och ett par nypor flingsalt. Smaka av! Det ska vara lite sötstarkt som en chutney. Konsistensen skall vara lite “klibbig” – späd eventuellt med vatten om det blir för tjockt.

4) Fördela ostbitarna på salladen och skeda över chutneyn.

Bon Appetit!

show hide 2 comments

Helena Krisell - November 21, 2011 - 10:37 pm

Kul med en matblogg! Känner mig inspirerad
av din rätt. Ska testa och återkomma om hur det blev.

Petra (petrified in pink) - November 22, 2011 - 9:14 am

Åh, vilken ljuvlig blogg att inspireras av! Många av mina favoritsaker på ett ställe; härlig layout, ljuvliga foton och god mat därtill, underbart!