Kungens Pepparkakor

Jag gör mycket i köket. Men just pepparkaksdeg var länge en sån där grej som jag inte tyckte var så viktigt. Så himla onödigt. Jag är ju ändå inte så förtjust i pepparkakor. Men så fick jag smaka väninnan Veronicas förra året och blev helt såld. Och jag fick receptet – Kungens Pepparkakor. Ni hör ju! Hursomhelst – snart blir det till att blanda en STOR deg kungens igen. Och det som vi inte orkar baka ut första gången fryser jag in i mindre bitar, så kan man ta fram som pyssel med barnen lite då och då under december. I januari också för den delen. Lycka till med baket!

Kungens Pepparkakor

1,3 – 1,4 kg vetemjöl
1 msk bikarbonat
500 gram smör
3 dl tjock grädde (40%)
500 gr strösocker
1/3 liter sirap
1 ägg
1 1/2 – 2 1 /2 msk kanel
2 msk ingefära
1/2 msk nejlikor (färdigmalda – eller mal dem själv i en mortel)
8-10 droppar cedro citron hushållsarom (eller lite rivet skal av citron eller apelsin)

1) Blanda ungefär 1 kilo av mjölet med bikarbonaten och finfördela smöret däri med fingertopparna.

2) Vispa grädden till hårt skum och tillsätt socker, sirap, kryddor, ägg och citrusarom.

3) Arbeta in mjölblandningen i gräddsmeten och arbeta degen i en skål tills den är jämn och smidig.

4) Låt stå på sval plats minst ett dygn. Arbeta sedan in resten av vetemjölet på bakbordet.

5) Kavla ut degen tunt och ta ut pepparkakor med pepparkaksformar. Lägg dem på smorda plåtar (eller på bakplåtspapper) och grädda i ugn 200-225 grader.

6) Låt pepparkakorna svalna innan de lossas från plåten.

Glad advent!

show hide 1 comment

Pepparkaksbak - December 13, 2011 - 12:51 pm

[…] Lucia och vi njuter lussebullar och nybakta pepparkakor för fulla muggar. Kika in på min matblogg Dagmar’s Kitchen om du är sugen på ett riktigt bra pepparkaksrecept med mycket smör. Glad […]