Långrostade tomater

Det enkla är ofta det godaste. Det här är så otroligt enkelt, men så himmelskt gott! Tomaterna får en sötsyrlig smak och går att använda till mycket. Du kan förvara dem i kylskåp i cirka 3-4 dagar, vilket även gör det otroligt smidigt när man skall förbereda i förväg till en fest eller bara till lunchlådan.

Njut bara som de är, lägg dem på nykokt spaghetti och riv över lite parmesan och ringla på lite extra olivolja eller lägg dem på ett gott bröd med lite brieost och salami… Mums!! De är också otroligt goda att lägga på pizza istället för tomatsås – lägg till lite god skinka eller salami och massor av mozzarella så har du världens godaste pizza!

Långrostade tomater

Det här behövs till cirka 4 personer (till pasta eller som plockmat):

500 gram små tomater (vilken sort som helst)
en stor nypa socker
en lite mindre nypa flingsalt
lite nymalen svartpeppar
färska örter (jag gillar oregano till tomater, men ta vad du råkar ha hemma)
en god olivolja
6-7 klyftor vitlök

1) Sätt ugnen på 120 grader.

2) Skölj tomaterna och dela dem på mitten. Lägg dem med snittsidan uppåt på en plåt eller i en ugnsform.

3) Strö över socker, salt, peppar, några kvistar färska örter och ringla över ordentligt med olivolja.

4) Skala vitlöksklyftorna (det går också bra att strunta i att skala) och krossa dem lätt med ett knivskaft. Fördela dem jämnt över plåten.

5) Sätt in i ugnen och låt stå i cirka 2 timmar (små tomater cirka 2 timmar – större kan behöva upp till 3 timmar). Tomaterna skall se lite skrumpna ut, men inte vara helt torra.

TIPS! Om du väljer kvisttomater kan du lägga några hela kvistar med tomater på plåten också. Det blir det väldigt snyggt som dekoration – och går självklart även att äta upp!